Boksworkshop voor teams

Je komt het steeds vaker tegen: boksworkshops die je in een team kunt volgen, bokscoaching voor managers, of gewoon boksen als bedrijfsuitje. Er zijn tegenwoordig talloze manieren voor werknemers en leidinggevenden om kennis te maken met de bokssport. Maar wat houdt het nu eigenlijk in? Wat vinden deelnemers ervan en wat bereik je er daadwerkelijk mee? En hoe effectief is zo’n boksworkshop voor werknemers? Just get started!

In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen:

Wat is boksen?


Ik wil het niet hebben over de precieze geschiedenis van de boksworkshops. In plaats daarvan ga ik uitleggen wat het boksen inhoudt. Veel mensen hebben er een globaal beeld bij, maar het is een sport waar veel bij komt kijken. Daarom is het belangrijk om wat meer de diepte in te gaan!

Boksen is een tactische vechtsport waarbij ringinzicht, coördinatie van handen, voeten en ogen en conditie centraal staan. Twee tegenstanders proberen zoveel mogelijk punten te scoren door elkaar op de juiste trefvlakken te raken, of te winnen door een knock-out. Dit alles gebeurt door middel van stoten zoals de uppercut, de directe stoot of de hoek. Kracht en uithoudingsvermogen zijn nodig om de tegenstander goed te raken en niet te snel vermoeid te raken.

Boksen vergt het een sterke connectie tussen lichaam en geest. De kracht achter een stoot wordt namelijk niet alleen fysiek bepaald, maar ook mentaal.

Voelt een bokser zich onzeker, dan zal hij ook onzekerder boksen. Heeft hij vertrouwen in zichzelf en heeft hij vooraf al het gevoel dat hij gaat winnen, dan zal hij die zelfverzekerdheid uitstralen in zijn bewegingen.

Hoe ziet een ‘gemiddelde’ boksworkshop eruit?


stoten boksenIedere organisator van een boksworkshop pakt het op haar of zijn eigen manier aan. De een legt de nadruk op het fysieke gedeelte, de ander op samenwerking, en weer een ander vindt het onderlinge feedback geven weer heel belangrijk. Het boksen is een vooral een middel om bepaalde dynamieken binnen een groep en/of het individu te illustreren. Wat in alle workshops hetzelfde is zijn de basisregels: nooit iemand vol op het hoofd stoten, veiligheid voorop stellen en altijd mogen stoppen als het je teveel wordt. Het boksen is zoals gezegd een middel, een metafoor. Je wordt niet klaargestoomd voor een professioneel gevecht.

Ervaringen van deelnemers aan boksworkshop


deelnemer boksworkshop vrouwVrouw 39 jaar; werkzaam bij gemeente:
Het was eerst een beetje aftasten: ‘wat doet hij, wat doet zij?’ En ik merkte bij mezelf vooral dat te dominant gedrag het beest in mij wakker maakt. Zoiets laat ik niet gebeuren en dan ga ik er vol tegenin.

deelnemer boksworkshopVrouw 26 jaar, werkzaam bij ziekenhuis:
Tijdens de boksronde wist ik de eindtijd, daarom gaf ik in dat moment alles wat ik had. Als ik me bewust ben van een deadline geef ik altijd alles. Dat doe ik ook op mijn werk. Aan het einde is de klus ook geklaard en kan ik het op weg naar huis helemaal loslaten. Maar op het werk is het niets dan aandacht.

deelnemer boksworkshopMan 53 haar, werkzaam bij advocatenkantoor:
In het begin was ik heel erg aan het kijken hoe de anderen boksten, waarna ik voor mezelf bepaalde of ik daar wel of niet op in zou gaan. Ik herken dit in mijn werk. Ik ben veel met anderen bezig en laat minder mijn grenzen weten.

leidinggevende boksworkshopLeidinggevende, coach en ondernemer, 63 jaar:
Het is supergaaf om het verschil te zien tussen de verscheidene groepjes medewerkers. Sommigen waren aan het afwachten en anderen gingen er meteen vol op. Ik zie veel overeenkomsten met werk- en privésituaties. Het zijn dezelfde patronen. Het is waardevol om die interacties te zien in een radicaal ander scenario.

boksworkshop managerLeidinggevende, 44 jaar:
Leuk om te zien hoe iedereen er helemaal voor ging! Het zegt zoveel over wie je bent en het laat op treffende wijze zien hoe je met jezelf en met anderen omgaat.

Boksen en leidinggevende stijlen volgens Covey


Je kent ze misschien wel: de zeven eigenschappen van succesvolle leiders volgens Covey. Ik laat je zien dat persoonlijk leiderschap en boksen nauw met elkaar overeen komen.

Covey begint met de basis voor onafhankelijkheid.

  1. Proactief

“Ik ben de kracht”. Zo wordt het wel eens omschreven door Covey. Boksen is een en al kracht en het is belangrijk om proactief te zijn in de ring. Je moet niet afwachten totdat de ander iets doet maar zelf het initiatief durven nemen. Mocht je geraakt worden, dan zijn proactieve mensen goed in staat om de schuld niet bij de ander neer te leggen, maar om naar zichzelf te kijken.

  1. Begin met het einde in gedachten

Als jij gaat boksen, wat wil je dan bereiken? Winnen? Om dit doel te bereiken zul je een overwinning consequent voor ogen moeten houden. Alleen dan weet je precies welke bewegingen je moet maken en welke tactiek je moet toepassen. Ook helpt het je om gedurende een hele wedstrijd gefocust te blijven.

  1. Stel prioriteiten

Wat vind jij daadwerkelijk belangrijk? In de bokssport zijn er veel dingen die je kunt trainen: je verdediging, je aanval, je opstoot, je linkse directe. Wat jij kiest zegt veel over wat jij belangrijk vindt.

Daarna komt de basis voor wederzijdse afhankelijkheid.

  1. Denk ‘winnen en winnen’

Misschien klinkt dit vreemd in de context van boksen. Want er kan toch maar één de winnaar zijn…? Toch kun je denken in de termen van winnen en winnen. Misschien niet tijdens officiële wedstrijden, maar wel tijdens een workshop boksen. Er zijn veel mensen die graag de meeste rake klappen willen uitdelen, maar er zijn er ook die tijdens een workshop het samen doen waarderen. En dan is het makkelijk om iedereen succes te gunnen.

  1. Eerst begrijpen, dan begrepen worden

Tijdens een bokswedstrijd ben je altijd afhankelijk van de ander. Jouw tegenstoot hangt af van de stoot die jouw tegenstander uitdeelt. Hoe beter jij de ander kent – zijn of haar gedrag, bewegingen, of gedachten – hoe makkelijker het wordt om een ronde tegen elkaar te boksen. Sommige leidinggevenden zijn tijdens een boksworkshop zo vol van zichzelf dat ze de ander totaal uit het oog verliezen. Het enige wat telt is het zelf kunnen uitdelen van zoveel mogelijk klappen.

  1. Synergie

Dat is kiezen voor een gezamenlijk doel. Het is niet tegen elkaar, maar met elkaar. Hoe kunnen we er samen een mooi partijtje boksen van maken, waarin we van elkaar willen leren? Hoe kunnen we elkaar beter leren begrijpen en hoe kunnen we deze kennis in een eventuele volgende boksronde toepassen?

  1. Houd de zaag scherp

Blijf jezelf ontwikkelen, zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel. De bokssport is heerlijk om fysiek en mentaal de uitdaging aan te gaan. Boksen kost immers kracht en energie, waardoor je elke keer weer drempels hebt waar je overheen moet gaan. Je lichaam kan veel meer dan je misschien denkt, dus als je het gevoel hebt dat je niet meer kan hoeft dat niet per se te betekenen dat je écht niet meer kan.

Boksen en (nieuw) gedrag

Als jij als leidinggevende je werknemers nieuwe gedragspatronen wilt aanleren, wat zet je dan in? Gebruik je vooral theoretische modellen waarin je jouw verwachtingen uiteen zet, of wil jij je mensen in beweging brengen en in beweging houden?

Nieuw gedrag leer je door te doen! En het is toch heerlijk om weer een leerling te mogen zijn en te mogen ontdekken wat het beste bij je past? Het is jammer dat binnen organisatie vaak een missie, visie of verandering pardoes in een team wordt gedropt, zo van: ‘vanaf nu gaan we het ZO doen’. Beter is het om je team op interactieve wijze in beweging te brengen en ze nieuw gedrag echt aan te leren.

Om dat voor elkaar te krijgen zijn een aantal voorwaarden belangrijk:

  • Medewerkers willen veranderen
  • Medewerkers hebben de capaciteit om te kunnen veranderen
  • Verandering heeft een prioriteit binnen het team

Op zijn minst is het nodig om werknemers minimaal te informeren, maar nog beter is om de ze te laten participeren, zodat ze onderdeel worden van het veranderingsproces. Mensen hebben hulpmiddelen nodig om te kunnen veranderen. Soms zijn dat voornamelijk praktische middelen. Maar ook mentale en fysieke middelen zijn vaak heel belangrijk. En deze dienen ze allemaal tot hun beschikking te krijgen.

Wat zijn dan de voordelen van boksen in een proces van verandering?

Boksen

  • Je leert dat nieuw gedrag altijd gepaard gaat met vallen en opstaan
  • Je leert dat het gaat om balans
  • Je ontdekt dat jij je mag uitspreken
  • Je ontdekt dat boksen vraagt om communicatie met jezelf en anderen
  • Je ziet dat boksen bijdraagt aan een innerlijk gevoel van kracht
  • Je gedachten bepalen wat voor houding jij uitstraalt

Boksen is een ideaal middel om in te zetten als jouw organisatie volop in beweging is, als jouw werknemers en jijzelf toewerken naar nieuwe doelen en resultaten.

Boksen: communiceren zonder woorden


vergaderingIn een organisatie wordt oneindig veel gepraat, vergaderd, overlegd. Elke keer zijn het woorden die ten grondslag liggen aan de interne communicatie. Op zich niets mis mee, maar woorden kunnen ook een hoop ruis veroorzaken.

Stel je voor dat de manager botweg zegt: ‘We moeten bezuinigen’. Werknemers denken dan meteen: ‘shit, straks komen er banen op de tocht te staan en raak ik de mijne nog eens kwijt’. De manager had deze onzekerheid makkelijk kunnen voorkomen door duidelijkheid te scheppen en bijvoorbeeld te zeggen: ‘we gaan geen geld meer uitgeven aan te dure advertenties’.

Of

De directeur zegt: ‘ik wil dit rapport zo snel mogelijk hebben.’ Eigenlijk denkt hij: ‘ik heb het pas volgende week donderdag nodig, maar ik zeg nu want dan weet ik tenminste zeker dat de werknemer meteen aan de slag gaat. En die medewerker denkt vervolgens: ‘shit, ik moet vanavond maar overwerken want anders krijg ik dat rapport niet op tijd af.’

ruis

De communicatie is niet helder. Er worden wel dingen uitgesproken, maar het is niet helder wat er precies wordt verwacht. Dat is vervelend en kan conflicten in de hand werken.

Bij een boksworkshop communiceer je zonder woorden. Boksen is de taal van het lichaam, niet van de tong. Dat is mooi, want je begint zo weer bij je eigen kern. Je verhult niets met woorden, je lijf geeft alles aan.

Boksen en conflicthantering


Ieder mens heeft zijn eigen gedachten en zienswijzen, eigen normen en waarden. Dat betekent dat er in groepen waar samengewerkt moet worden wel eens conflicten kunnen ontstaan.

Een conflict is iedere situatie waarin twee of meer partijen doelen nastreven die niet verenigbaar zijn en daardoor in botsing komen.

Conflicten komen overal voor: in elke professionele organisatie, in elke relatie, in elke vriendengroep. Zo’n botsing hoeft niet per se altijd negatief te zijn. Het kan ook stof tot nadenken geven en mensen laten stilstaan bij wat ze nu echt belangrijk vinden.

Hoe kun je reageren op een conflict? Ik zet vijf manieren op een rij:

  • Aanpassen: snel geneigd zijn om eigen belangen uit het oog te verliezen en volledig mee te gaan met de wensen van een ander.
  • Vermijden: elke vorm van confrontatie helemaal uit de weg gaan.
  • Vechten: vooral aan de eigen belangen denken en niet bezig zijn met andere mensen en het grotere geheel.
  • Coöperatieve confrontatie: er samen uit willen komen. De confrontatie wordt aangegaan om andere standpunten te begrijpen. Dit is wat Covey beschrijft als een win-win situatie. Er hoeven geen verliezers te zijn. Het mooiste is als er alleen maar winnaars uit het conflict tevoorschijn komen.
  • Compromissen sluiten: ook een manier van samenwerken, waarbij het draait om een beetje geven en een beetje nemen.

samenwerkenDe stijlen vechten, vermijden en aanpassen hebben we allemaal in meerdere of mindere mate van nature in ons. Samenwerken en onderhandelen hebben we onszelf veelal moeten aanleren. Dat maken beiden processen waarin we onszelf continu kunnen ontwikkelen.

Dit is precies wat je tijdens een workshop boksen zult zien. In een boksronde zie je direct waar iemands voorkeuren en strategieën liggen. Interessant, maar de vraag is of je zo ook in ieder ander conflict wilt staan.

  • Wil een manager zich aanpassen aan zijn medewerkers?
  • Wil een manager zich aanpassen aan het bestuur?
  • Ben je als manager een held als je altijd maar wilt vechten?
  • Of is onderhandelen een betere optie?
  • Wat gebeurt er als jij als werknemer alles vermijdt?

Een conflict is net als een boksronde. Je komt continue in botsing met elkaar. Gedurende de hele ronde laat je zien – of je nu wilt of niet – hoe jij omgaat met conflicten. Elke stoot, elke stap en elke beweging zegt iets over jou. Jouw fysieke reacties zijn jouw natuurlijke reflexen.

Boksen luisterenEn wat als jij halverwege de boksronde even met jouw tegenstander mag praten? Aangeven wat jou bevalt aan de interactie, of wat je juist niet prettig vind. Vragen om wat extra ruimte, of om meer samenwerking. Dan heb je het beste van beide werelden: een combinatie van rauwe, fysieke en verbale communicatie.

Mijn visie op boksen als metafoor


Ik geloof in boksen als een manier van lichaamsbewustwording. Boksen doe je met je lijf en in workshops met mensen die nog nooit hebben gebokst zie je ze bewegen zoals ze van nature bewegen.

Boksen doe je met alles: je handen, je benen, je voeten en je core. Je hele lichaam zet je in beweging. Elke actie komt vanuit het lichaam. En je lichaam liegt nooit.

Het geeft aan of je het spannend vindt, of je bang bent voor je tegenstander, of je liever een stapje terug doet, dat je over je grenzen gaat, of dat je het gezellig wilt houden. De connectie met het lichaam en geest komt in boksen supermooi naar voren. Boksen is niet de prioriteit! Het gaat erom dat jij je eigen lijf leert kennen, dat je de signalen die het uitzendt kunt oppikken. Spanning en stress slaan zich op in je lichaam. Daar kun je lang over nadenken en diepe analyses op loslaten, maar uiteindelijk zul je de fysieke gevolgen moeten aanpakken.

luisteren naar je lichaamDat is wat ik tijdens mijn workshops wil meegeven: je eigen lichaam is een instrument waar je naar mag leren luisteren. Pas dan ontdek je echt hoe je als mens (medewerker) in elkaar zit. We zijn zo vaak geneigd om alleen onze hersens aandacht te geven en onze eindeloze gedachtestromen te ontleden. En dat terwijl gedachten helemaal niet de waarheid hoeven te spreken.

Wil jij een boksworkshop boeken, of ben je geïnteresseerd in bokscoaching? Stuur een mail naar mail@bylizet.nl.



Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Jan
Door

Jan

op 22 Nov 2018

Dit daagt wel uit om een boksworkshop te gaan houden teams. Je hebt de vergelijking met Covey heel krachtig verwoord. Ik neem de mogelijkheid om boksen in te zetten in mijn coaching zeker mee in mijn gedachten. Dankjewel voor de inspiratie!

Lizet
Door

Lizet

op 25 Nov 2018

Hallo Jan! Supertof als jij coaching ook wilt inzetten tijdens coaching. Zeker een aanrader. Mocht je vragen hebben, laat het gerust weten!

pjotr
Door

pjotr

op 23 Nov 2018

Nooit geweten dat boxen zo veel te maken heeft met je mentale vermogens. Goeie eye-opener!

Lizet
Door

Lizet

op 25 Nov 2018

Ja Pjotr! Boksen is inderdaad super voor je mentale en fysieke vermogens! Mocht je ooit gaan boksen of een workshop boksen gaan doen, heel veel plezier.

Marina
Door

Marina

op 29 Jan 2019

Wauw Lizet, wat een super gave en verhelderende blog. Nooit op deze manier naar boksen gekeken. Ik wist wel dat het veel positieve effecten kan hebben op personen, maar dat het ook zo effectief ingezet kan worden in een groep, daar had ik nog niet over nagedacht!

Lizet
Door

Lizet

op 30 Jan 2019

Ha Marina, een workshop boksen heeft zeker impact op een groep! Elke keer weer super om te ervaren wat het met mensen doet :-)

Dannyq
Door

Dannyq

op 31 Jan 2019

Leuk stuk collega vechtsporter. Heb het stuk met plezier gelezen. Ik hou je website in de gaten :)

Lizet
Door

Lizet

op 05 Feb 2019

Leuk om te horen Danny!

Ralph
Door

Ralph

op 05 Feb 2019

Wauw Lizet, wat een diepgaande info. Ik heb er nooit bij stil gestaan dat er zoveel bij komt kijken. Ik zat er al over na te denken om te starten, maar ben nu overtuigt. Leuk ook dat je laat zien dat boksen eigenlijk voor iedereen goed is!

Lizet
Door

Lizet

op 05 Feb 2019

Ha Ralph! Ja, een workshop boksen kan echt mooi toegepast worden in teams, maar ook voor individuen kan boksen als coaching in gezet worden! Heel veel plezier als jij gaat beginnen :-)

Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht