Hoe bokstherapie jou helpt om mentaal gezond te zijn

Hoe bokstherapie jou helpt om mentaal gezond te zijn

Eenmaal per week een uurtje praten met een psycholoog of coach kan heel effectief zijn. Het is een vaste formule waar je vaak als eerste aan denkt bij het onderwerp mentale gezondheid: zitten tegenover een professional om te praten, denken en analyseren. Het is bewezen dat deze methode tot waardevolle inzichten leidt. Maar wat als je praten niet helpt? 

Of als je van jezelf vindt dat je al meer dan genoeg denkt en analyseert en liever actief bezig wilt zijn? Bokstherapie kan dan de ideale oplossing zijn.

Je praat met je lichaam in plaats van met woorden. De fysieke activiteit zorgt ervoor dat je niet in je eigen hoofd opgesloten blijft.

Bokstherapie maakt een koppeling tussen het mentale, fysieke en het emotionele. Het is een goede manier om mindfulness te oefenen, diep te ademen en gecontroleerd om te leren gaan met boosheid, verdriet en frustraties. Uit onderzoek blijkt dat (schaduw)boksen een positief effect kan hebben op depressie en diabetes.

Boksen luisterenStoten tijdens bokstherapie

Via het stoten gaan we aan de slag met de ademhaling en met kracht zetten. Dit is iets wat veel mensen in het dagelijks leven vergeten: een goede en diepe ademhaling. Vaak blijkt dat het lastig is om tijdens moeilijke momenten een echt rustige ademhaling te hebben.

Bokstherapie leert je hoe je je adem kunt beheersen, maar vooral hoe jij niet alles qua energie en emoties hoeft op te kroppen.

Want bij het uitademen mag je uithalen, stoten met alle kracht die je in je hebt.
Je mag alles wat je eruit wilt gooien er letterlijk en figuurlijk uit slaan.
Dit is precies het tegenovergestelde van meditatie, waarbij ademhaling ook een sleutelrol speelt, maar waar de focus juist naar binnen gaat.

Het voetenwerk

Om goed te kunnen boksen is het voetenwerk uitermate belangrijk.

In het dagelijks leven zijn we vaak zo druk met ons hoofd bezig dat we de rest van ons lichaam vergeten.

Het is constant denken en plannen, maar we realiseren ons nauwelijks dat we met beide benen stevig op de grond mogen staan. Goed voetenwerk betekent je lichaam weer in balans brengen, en aangezien lichaam en geest samenwerken zal dit automatisch zijn weerslag hebben op de mentale balans.

Je verdeelt je gewicht over je voeten en wordt je steeds meer gewaar van de zwaartekracht en de ondergrond. Boksen helpt uitstekend bij het aarden, alleen op een volledig andere manier dan de meeste grondingsoefeningen, omdat je je hele lichaam op een relatief intensieve manier gebruikt.

Fysieke fitheid

En uiteraard: als je regelmatig een rondje gaat boksen, wordt je geleidelijk aan vanzelf fitter en sterker. Voor bokstherapie geldt dat niet elke sessie even lang en intensief is, maar als een van je primaire doelen is om aan je fysieke conditie te werken, dan kun je met een gerust hart meedoen!

Mentale focus

Door bokstherapie in te zetten wordt de mentale focus versterkt. Om goed te stoten tegen een bokspaal, pad of speedbag moet je geconcentreerd zijn. Zodra je concentratie verslapt, zal je stootkracht ook afnemen. Bovendien moet je gefocust blijven op de stoottechnieken om blessures te voorkomen. Deze manier van doelgerichte concentratie kun je vervolgens makkelijk toepassen op situaties in de werk- en privésfeer. Je zult merken dat het steeds makkelijker wordt om afleidingen van buiten te blokkeren en je volledig te richten op een taak.

Bokstherapie doet je niet alleen even alle problemen van de dag vergeten, maar op de lange termijn is het een waardevol leerproces in expressie, verwerking en frustraties loslaten.

Gedachten zijn natuurlijk nooit uit te schakelen, maar je kunt ze makkelijker laten voor wat ze zijn.

Enkele resultaten van bokstherapie zijn:

  • Minder angst
  • Rustige, gecontroleerde ademhaling
  • Meer zelfvertrouwen
  • Makkelijker kunnen loslaten van emoties
  • Verbeterde coördinatie
  • Betere mentale focus

Hoe zit een sessie bokstherapie in elkaar?

De bokstherapie wordt op locatie in Rotterdam gegeven. Het is fijn om hiervoor gemakkelijk zittende kleding aan te trekken. En wat gemakkelijk is bepaal jij helemaal zelf. De een komt het liefst in een volledige trendy sportoutfit, terwijl de ander het juist prettig vindt om in een oude vertrouwde spijkerbroek te komen. Het maakt niet uit, als je je er maar prettig in voelt en er soepel in kunt bewegen. Houd ook rekening met de nodige zweetdruppels…!

Bij bokstherapie draait het zoals gezegd om lichaam, geest en emoties, allemaal tegelijkertijd.

Het is niet alleen maar een uurtje ‘lekker erop los rammen’, maar het gaat veel meer om wat de activiteit met je doet, welke metaforen jij ziet en ervaart. En welke gedachten en emoties er naar boven komen als jij aan het boksen bent? Daar nemen we ook de tijd voor, om het achteraf over jouw persoonlijke ervaring te hebben. Vervolgens kunnen we in een volgende sessie daar weer op verder bouwen.

Wil jij stabieler in het leven staan?

Echt voelen dat je leeft, in plaats van dat je je telkens laat overspoelen door alle onzekerheden in je hoofd? Maak dan een duidelijke keuze voor jezelf en trek die bokshandschoenen aan. Met bokstherapie breng je jouw leven letterlijk en figuurlijk in beweging!

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht