Page content

Op zoek naar een goede coach in Rotterdam

Op zoek naar een goede coach in Rotterdam

Hoe vaak heb jij geprobeerd iets te veranderen in je leven, en daarin gefaald? Je hebt een dieet geprobeerd. Je zit al 10 jaar vast in dezelfde ellendige job. Je huwelijk is afgelopen. Of misschien lukt het niet om een partner te vinden? Wat jouw situatie ook is, en met welke struggles in life je ook te maken hebt, veel mensen hebben baat bij het inhuren van een coach. In dit artikel begeleid ik je door het proces bij. Of dat nu in de omgeving van Rotterdam is, of daarbuiten. Ik leg je het verschil uit tussen verschillende coaches waar je tegenwoordig een beroep op kunt doen, en geef je tips en tricks waar je op moet letten om met een goede coach te gaan samenwerken. En last but no least geef ik je mijn persoonlijke top 3 van beste coaches in Rotterdam!

Wat is een coach?

Een coach is een professional die mensen helpt om in positieve zin te veranderen. Uitgangspunt van deze begeleiding is de positieve psychologie, en moet niet verward worden met counseling of therapie, begeleidingsvormen die erop gericht zijn mentale blokkades of psychische stagnatie te verhelpen. Daarnaast zal een coach je ook vragen om dieper te onderzoeken en te ontdekken welke gewoontes of overtuigingen je ervan weerhouden om deze visie voor jezelf te bereiken. Samen ontwikkel je een actieplan met haalbare stappen om je dichter bij je gestelde doelen te brengen.

Wanneer naar een coach, wanneer naar een psycholoog?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, leg ik je eerst het verschil uit tussen een psycholoog en een coach:

 • Een psycholoog is een professioneel deskundige in de psychologie, de wetenschap die zich bezighoudt met het innerlijk leven (denken, voelen en streven) en het gedrag van de mens. Een psycholoog geeft therapie, bestaande uit gesprekken die dienen voor het werken aan een oplossing bij psychische problemen. De psycholoog richt zich in de gespreksvoering voornamelijk op het oorspronkelijke onderliggende probleem.
 • Een coach geeft coaching, een vorm van professionele begeleiding waarbij de coach als gelijkwaardige partner de cliënt ondersteunt bij het behalen van zelfgekozen doelen. Deze vorm van begeleiding is erop gericht om mensen in positieve zin te veranderen. Bij een coach kun je terecht voor je gevoelens en om emoties te uiten.

Hoewel een coach en psycholoog verschillen in aanpak van het probleemgedrag, willen beide professionals het gedrag van hun patiënt of coachee verbeteren of veranderen. Het verschil hierbij is dat coaches geen diagnose stellen van de mensen met wie ze werken, terwijl psychologen een ziektebeeld bepalen zodat hun patiënten klinisch kunnen worden behandeld. Daarnaast helpen psychologen hun clientèle hun onderbewuste te onderzoeken en te begrijpen, het doel van deze verkenning is een diepgaand begrip van gedrag en patronen.

Coaches richten zich daarentegen op de acties en resultaten van een individu, en meten het succes van hun coachee met behulp van belangrijke prestatie-indicatoren en specifieke gedragsresultaten en -doelen. Ondanks dat er bij een psycholoog en coach af en toe sprake is van een overlapping, zijn het werk en de processen van therapeuten en levenscoaches verschillend van elkaar.

Hoe kies je een goede coach?

Wanneer je googelt op ‘coach’ zie je een gigantische lijst aan zoekresultaten. Met coaches uit jouw regio, coaches die verbonden zijn aan grote organisaties, coaches die allerlei vormen van coaching aanbieden, noem maar op. De vraag die nu bij je oprijst is hoe je een goede coach kunt uitkiezen? Ik geef je enkele richtlijnen mee zodat je een goede coach kunt bepalen:

 1. Zoek een coach die gespecialiseerd is in jouw noden
  Er zijn immers tal van verschillende coaches te vinden! Zoals loopbaancoach, trauma coach, sport coach, gezinscoach, relatiecoach, kindercoach, life coach, business coach, leiderschapscoach, stress coach, burnout coach, vitaliteitscoach. Elke coach heeft zijn eigen specialisatie in zijn/haar vakgebied.
 2. Zoek een coach met goede kennis (opleiding) en ervaring

In tegenstelling tot andere branches zoals de rechtspraak en architectuur is coaching vrij nieuw en in Nederland niet geaccrediteerd. Hierdoor kan in principe iedereen zich een coach noemen, ook al heeft hij of zij geen enkele opleiding hiervoor gevolgd of ervaring opgedaan in dit vakgebied.

 1. Zoek een coach waarmee je een klik hebt!
  Het uitkiezen van een juiste coach is vrij persoonlijk. Je zoekt immers hulp om met belangrijke issues uit je leven aan de slag te gaan en te verbeteren. Zorg dat je gevoel goed zit na een eerste (telefoon)gesprek met de coach zodat je geen drempels voelt om lief en leed te delen met jouw coach. Voor sommige mensen kan het geslacht (man of vrouw) ook bepalend zijn. Denk hier op voorhand goed over na!
 2. Zoek een coaching die binnen je budget past
  Het inhuren van een coach is een investering in de toekomst, maar kies zeker een uit binnen je budget vallen. Informeer op voorhand naar de tarieven en de duur van het coachingstraject.
 3. Kies een coach in je regio
  Niet alleen om budgettaire redenen, maar ook om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te houden, geef ik je als tip om een coach uit je omgeving te zoeken. Een persoonlijk contact met een coach helpt om het vertrouwen en verstandhouding op te bouwen. Uiteraard is dit niet noodzakelijk, want wellicht zit die ene coach die net gespecialiseerd is in hetgeen jou dwars zit in een andere stad… Maar goed, denk er wel over na en zoek het op voorhand goed uit!

Mijn top 3 van goede coaches in Rotterdam

GORTcoaching

GORTcoaching is specialist in individuele coaching en teamcoaching, en heeft locaties in heel Nederland, ook in Rotterdam. GORTcoaching bedient zowel de grootzakelijke markt, als het MKB en particulieren. GORTcoaching is ontstaan uit liefde voor het vak en gegroeid door enthousiaste klanten die een inspirerend coachingstraject hebben doorlopen. Het bedrijf heeft veel verschillende coaches in dienst en is dus specialist om jou te kunnen helpen met je noden.

Marco Tieleman – Coaching Rotterdam

Marco Tieleman is geaccrediteerd als EMCC & NOBCO Master Practitioner Coach en begeleidt hoger opgeleide professionals, directeuren, managers en ondernemers die weten welke verandering ze nodig hebben, maar daar zelf niet uitkomen. De afgelopen 9 jaar heeft hij tal van professionals met Coaching Rotterdam geholpen in het begeleiden en ondersteunen van persoonlijke ontwikkeling.

ByLizet – Body & Mind coach in Rotterdam

Uiteraard mag ik zelf niet ontbreken in dit lijstje;-) Ik stel mezelf daarom nog even kort voor. Mijn naam is Lizet Bakker, ik ben body en mind coach, weerbaarheidstrainer, communicatiedeskundige en eigenaar van MoveMakers en ByLizet. De afgelopen vijf jaar heb ik met veel plezier professionals en particulieren begeleid naar meer rust en plezier in het leven.

Wat mijn coaching uniek maakt is de integrale combinatie van lichaam en geest, waardoor je volledig zelfbewust wordt, dit doe ik onder andere met bokstherapie. Mijn klanten weten hoe goed het voelt om het lef te hebben om eigen angsten, gevoelens en twijfels te erkennen en deze direct te confronteren.

Heb je nog vragen bij het zoeken van een goede coach?

Of geïnteresseerd wat ik met ByLizet voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met me op en ik help je graag verder!

 

Comment Section

0 reacties op “Op zoek naar een goede coach in Rotterdam

Plaats een reactie


*