It's all in your head
Het zit allemaal in jouw hoofd. Al jouw gedachten, jouw vooroordelen, jouw blik op wereld, jouw indrukken van anderen. Het zweeft allemaal rond in jouw brein. Je bent tegelijk schepper en waarnemer. Hoeveel waarheid hecht jij aan dat wat er in jouw hoofd zit?
Bestrijd de waarheid in jouw hoofd
Laten we eens een scenario schetsen: je bent weer zes jaar oud. Op een dag moet je in de klas een lied zingen. De zenuwen gieren door je keel. Je doet het bijna in je broek, maar zet toch door. Als je klaar bent met zingen, krijg je van de meester te horen dat het wel een tikje vals was. Je valt stil. Je realiseert het je nog niet, maar deze opmerking zal je de rest van je leven niet vergeten.
Terug naar het heden. Als volwassene kun je terugkijken op zo’n situatie en jezelf een aantal vragen stellen:
– Is het echt waar dat jij op dat moment vals zong?
– Ging het niet slechts om de mening van één persoon? Waren er anderen die hetzelfde vonden?
– Was deze ene opmerking de reden dat je sindsdien nooit meer in het openbaar gezongen hebt?
– Wat heb je eraan om hier steeds aan terug te denken? Waarom doe je dit eigenlijk?
Bovenstaande is natuurlijk een voorbeeld. Maar op deze manier kun je jezelf iedere keer toetsen als je iets dwars zit.
Bekritiseer wat jij in je hoofd als waarheid ervaart. Stel er scherpe vragen over. Twijfel aan jezelf.
Verleg je focus
Nu je ouder bent, loop je tegen andere problemen aan. Een collega die vindt dat je de laatste tijd wel erg veel bent aangekomen en die mening overal rondbazuint. Een partner die bijna elk jaar jullie trouwdag straal vergeet. Kinderen die je een bazige rotouder vinden. En ga zo maar door. Al deze dingen maken gedachten los in jouw hoofd. En je kunt ervoor kiezen om erin te blijven zwelgen, of om de confrontatie met ze aan te gaan en ze uiteindelijk los te laten.
Met welke gedachte worstel jij al?
- Mijn partner heeft nooit tijd voor me
- Mijn werk is zo saai
- Ik heb vreselijke buren
- Ik ben te dik
- Niemand neemt mij serieus
- Mijn ouders bellen me nooit
Misschien zit er echt een kern van waarheid in datgene wat er door jouw hoofd blijft spoken. Maar waarom zou je je zo door één gedachte laten gijzelen? Word je er blij van? Word je er gelukkig van? Niet echt, hè? Waarom probeer je je dan niet te concentreren op dingen waar je wel blij van wordt, bijvoorbeeld:
- Die keer dat je partner je verraste met een romantisch diner
- De goede vriendschappen die je hebt gesloten op je werk
- De buren aan de andere kant waar je wel goed mee op kunt schieten
- Een vriendin die laatst zei dat je er zo goed uitziet
- Je kinderen die tegen je op kijken en je als voorbeeld zien
- Je moeder die vorig weekend zomaar op de stoep stond
Doorbreek de neergaande spiraal
Het is voor de meesten van ons maar al te gemakkelijk om onszelf mee te laten voeren in een gedachtestroom. En voor je het weet zit je vast in een neergaande spiraal waar moeilijk uit los te breken valt: negatieve gedachten leiden vaak tot negatieve emoties, die weer leiden tot meer gedachten, enzovoort. Maar een gedachtestroom hoeft natuurlijk niet altijd negatief te zijn.
Een voorbeeld van afgelopen kerst: op Tweede Kerstdag was ik helemaal op, mijn lijf was niet meer in beweging te krijgen. Er zat niets anders op dan thuis te blijven en niemand te zien. In het begin voelde ik me hierdoor ontzettend rot en kon alleen maar denken aan anderen die het gezellig hadden met familie en vrienden. Ik zat alleen op de bank. Ik was zielig. Ik was alleen. Dit deuntje dreunde zo’n twee uur lang door in mijn hoofd. En toen werd ik het zat. Wat een klotedeuntje. Genoeg! Ik zat thuis, ja, nou en? Het was droog en warm. Er was lekker eten in huis. Ik had tijd om mijn favoriete boek weer eens te lezen en te reflecteren. Ik hoefde nergens te zijn. Geen afspraken, geen verplichtingen. Ik kon heerlijk genieten van een dagje rust. Zo. Dat deuntje beviel een stuk beter!
Ook hier was het dus een kwestie van het verleggen van mijn focus op de positieve aspecten van de situatie waarin ik me bevond. Is dat altijd makkelijk? Nee. Is het de moeite van het proberen waard? Absoluut! Neem de teugels in handen en ga met je eigen gedachten aan de haal, in plaats van dat ze dat met jou doen. Wat je in jouw hoofd laat afspelen bepaalt uiteindelijk hoe je je voelt en hoe je tegen de realiteit aankijkt.
Jouw gedachten; jouw wereld
Het is goed om te beseffen dat de wereld in jouw hoofd jouw wereld is. Niemand anders beschouwt jou, de mensen om je heen en jouw omgeving op de manier waarop jij dat doet. Dat houdt vanzelfsprekend ook in dat niemand anders jouw blik kan veranderen.
Wij mensen, in tegenstelling tot de meeste dieren, hebben het vermogen om een eigen betekenis aan situaties te geven.
Je kunt zelf kiezen wat voor betekenis een situatie heeft. Positief? Negatief? Een excuus? Of een bron van motivatie? Of een reden om gelukkig te zijn met wat je hebt?
Welke betekenis geef jij jezelf?
Een betekenis waar je blij van wordt?
Het is helemaal aan jou. Het zijn jouw gedachten!
Geef jezelf een mooie betekenis.
Interpreteer dingen zodanig dat je er iets positiefs in kunt zien.
En maak jezelf blij.