STOP MET DENKEN!

Op de automatische piloot stap je ’s ochtends uit bed. De gordijnen doe je liever niet open, het is nog te donker. De nacht is nog niet helemaal voorbij. Je denkt aan de dag die voor je ligt. Op blote voeten loop je naar de badkamer om te plassen, een douche te nemen en je tanden poetsen. Als het hele ochtendritueel is afgewikkeld stap je de auto in op weg naar je werk. Onderweg denk je aan de geplande vergadering van vanmiddag, de boodschappen die je nog moet doen, de was die nog niet is gedaan, enzovoorts.

Je hart gaat sneller kloppen. Niet van enthousiasme, maar van de stress die veroorzaakt wordt door alles wat je nog moet doen. En het zijn nog maar gedachten! Ze schieten continu door je hoofd, tot wel 60.000 per dag.  Wat als je werkelijk zoveel dingen zou doen?

Denken is goed…

Begrijp me niet verkeerd: natuurlijk is het, tot op zekere hoogte, nodig om te denken. Het is de mooie manier om een fundering te leggen. Je kunt strategieën uitstippelen, oplossingen voor problemen formuleren, leuke gezinsuitjes verzinnen, tot inzichten komen over jezelf en anderen. Dat soort gedachten is goed en mooi. Wees trots op de ideeën die in jouw hoofd geboren worden!

…maar stop er op tijd mee!

Maar STOP MET DENKEN als je iets gedaan wil krijgen. Herken je de tendens dat je best iets wilt doen of veranderen, maar dat je blijft hangen in het denkproces? Alle voors en tegens worden tot in den treure tegen elkaar afgewogen. De twijfel slaat toe en blijft hangen. Je bent bang om keuzes te maken en de knoop door te hakken. Liever bespreek je het plan nog een keertje met die ene persoon, om er vervolgens nog langer over na te denken.

Durf te voelen

Stel: je wilt een nieuwe baan, omdat je je niet gelukkig voelt met wat je op dit moment doet. Het begint altijd met een gevoel. Een gevoel van ontevredenheid, het verlangen om iets te veranderen. Vervolgens wordt dit gevoel langzaam maar zeker omgezet in een eindeloze gedachtestroom. Ik kom het maar al te vaak tegen; in mijn praktijk, maar ook in de persoonlijke sfeer. Iemand voelt zich niet gelukkig, bijvoorbeeld met een huidige baan, en blijft de mitsen en maren tegen elkaar afwegen.

Daarnaast wordt het uitstellen van actie snel gerationaliseerd. Die baan is verre van bevredigend, maar biedt wel zekerheid. Het salaris is ook lekker, de collega’s zijn prettig. Zo erg is het eigenlijk allemaal niet. Maar dat gevoel van ongelukkig zijn blijft. Toch blijven veel mensen vastzitten in hun gedachten, in plaats van dat ze simpelweg uitgaan van dat ene essentiële gevoel en actie ondernemen.

Voel…en doe!

Als je niet uitkijkt denk je jezelf helemaal dood. En verandering komt niet uit zichzelf aanwaaien. Die droombaan kun je zelf vinden, net als dat nieuwe huis of partner. Jij mag iets doen om je levensstijl te veranderen, om ongewenste kilo’s kwijt te raken. De plannen en toekomstidealen die in jouw hoofd zitten worden alleen gerealiseerd als jij iets doet. Actie is dus noodzakelijk. Je bent het aan jezelf verplicht!

Alle begin is moeilijk, maak je dus niet druk over de grootte van je EERSTE stap. Het belangrijkste is dat je in beweging komt en blijft. Bevrijd jezelf uit je hoofd en stap het leven in. Beweeg in de richting die jou naar je einddoel leidt. Dat doel dat jou een gelukkiger mens zal maken.

Wist je dat Thomas Edison wel 10.000 mislukte pogingen heeft ondernomen voordat hij de gloeilamp uitvond?

Een stappenplan om tot actie over te gaan

1. Voel wat goed voor je is, of waar je ontevreden over bent in je leven.
2. Erken wat je precies voelt en laat deze emoties bij jezelf toe.
3. Uit deze gevoelens in gesprekken, schrijfsels: maak ze kenbaar.
4. Doe en zet je gedachten, emoties en plannen om in concrete acties.

En wat heel belangrijk is: oordeel niet negatief over jezelf en de dingen die je doet. Elke actie is een stap vooruit!