Boksrelease; een nieuwe methode in bokscoaching
Boksrelease een nieuwe methode voor meer zelfvertrouwen en het verwerken van emoties. Je hebt vast al wel een keer van EMDR gehoord, de methode is al jaren populair onder coaches en hulpverleners. Het is een fantastische manier om angsten en trauma’s te verwerken. Sinds enige tijd verschijnen er allerlei nieuwe varianten op EMDR, zoals bijvoorbeeld bodydrumrelease. EMDR hoeft namelijk niet alleen maar om oogbewegingen te draaien, maar kan ook gebruik maken van geluid, aanraking of beweging. En dat brengt ons bij boksrelease.
Hoe werkt boksrelease?
Boksrelease is een combinatie van EMDR, bokscoaching, hypnotherapie en bodydrumrelease. Het is heel simpel: je maakt in je eigen tempo langzame stootbewegingen met je linker- en rechterhand tegen een bokspaal. Zo worden de hersenen bilateraal gestimuleerd, waardoor je dieper kunt doordringen tot je onderbewuste.
Al stotende ontdek je dat je mag loslaten, jezelf kunt bevrijden en kunt voelen met je onderbewuste. Een groot voordeel van boksrelease is dat je niet wordt aangeraakt door een therapeut, die blijft op afstand.
Daarnaast hoef je dit met een vooraf bepaalde intensiteit te doen. Je stoot helemaal op je eigen manier.
Hoe is boksrelease ontwikkeld?
Als coach heb ik diverse trainingen en opleidingen gevolgd om mezelf te verbeteren en steeds meer wapens aan mijn arsenaal toe te kunnen voegen. Zo heb ik mij onder meer gespecialiseerd in lichaamsgerichte coaching, coachen met actiemetaforen, traumabegeleiding en weerbaarheidstraining. Stuk voor stuk zijn dit allemaal prachtige methodes om mensen verder te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat steeds meer uit naar dichterbij het lichaam komen, om te voelen wat in het onderbewuste leeft en vanuit daar te werken.
In de jaren dat ik bokscoaching en therapie geef, heb ik van veel klanten gehoord dat ze het mooie methode vinden.
Waarom? Ze kunnen zichzelf bevrijden van opgekropte emoties, en voelen zich meer gegrond.
Vanuit mijn achtergrond als lichaamsgericht coach en kennis van bodydrumrelease, heb ik daarom langzaam maar zeker mijn eigen methode van boksrelease ontwikkeld.
Hoe ziet een boksrelease-sessie er precies uit?
Een sessie duurt ongeveer een uur.
We beginnen altijd met het bepalen van een persoonlijk thema.
Waar loop je momenteel tegenaan?
Wat wil je graag oppakken?
Heb je misschien een specifieke vraag?
Deze verkenning duurt zo’n 10 minuten.
Daarna volgt de eerste rustige stootsessie.
De vraag is bepaald en nu ga je drie minuten stoten, in je eigen tempo.
Een stootsessie gaat gepaard met een terugkoppeling, waarbij de therapeut je vraagt naar sensaties en inzichten vanuit je onderbewuste.
Een stootsessie van drie minuten wordt gemiddeld zo’n vier à vijf keer herhaald.
Vervolgens mag je een beslissing nemen: het stoot-tempo gaat veranderen.
Hoe ziet dat er voor jou uit?
Het rustig stoten kan bijvoorbeeld verschuiven naar harder stoten, voor extra kracht.
Eventueel kun je er geluid bij maken.
Zo stoot je ongeveer een minuut verder.
Na die minuut wordt er gekeken of het prettig is om ermee door te gaan, of dat de sessie afgerond kan worden.
Aan het eind volgt er nog een evaluerend gesprek met de therapeut.
Fysieke, mentale en emotionele beweging
Tijdens het boksen krijgen mensen het idee dat de tijd stil komt te staan. Door het rustige, zelf te bepalen tempo krijgen ze de gelegenheid om naar hun onderbewuste af te dalen en gevoelens van rust en vrede naar boven te laten komen. Het resultaat hiervan is dat ze zich krachtiger en zelfverzekerder voelen.
Emoties zijn altijd in beweging en kunnen wegzinken in het onderbewuste. Om ze van daaruit naar boven te kunnen halen, maak ik tijdens een boksrelease-sessie gebruik van de zogenaamde coachingsdriehoek: lichaam, geest en emoties.
Door deze drie elementen in de methode te verwerken, wordt het hele mens-zijn bij het proces betrokken.
Iedere verandering die zich tijdens een boksrelease openbaart, komt niet alleen vanuit het hoofd, maar wordt ook fysiek en emotioneel gevoeld.
Bilaterale stimulatie
Zoals gezegd, worden tijdens het boksen beide hersenhelften gestimuleerd. Dit hangt samen met de REM-slaap, het natuurlijke proces dat ons helpt om indrukken en problemen van de voorgaande dag te verwerken en op te slaan in de hersenen. Tijdens onze slaap zijn beide hersenhelften samen hard aan het werk. Met boksrelease proberen we een soortgelijk effect teweeg te brengen: je gaat op een fysiek actieve manier bezig met het verwerken en integreren van persoonlijke vragen en problemen.
Met het actief stimuleren van de twee hersenhelften en tegelijkertijd bezig te zijn met vragen die je bezig houden (bijvoorbeeld: meer zelfvertrouwen ontwikkelen, emoties leren uiten) kunnen positieve veranderingen teweeg worden gebracht in je persoonlijkheid en algemene levenshouding.
De effecten van boksrelease
Een enkele korte sessie heeft al een zeer positief effect op heel veel mensen. Vaak zijn ze erg verrast over de opmerkelijke resultaten die ze ermee boeken. Zie hier een aantal reacties van mijn klanten:
Dianne; 43 jaar, eigen bedrijf: “tijdens de boksrelease-sessie voelde ik de stress uit mijn lijf vloeien en kon ik volledig ontspannen bewegen.”
Judith 22 jaar, administratief medewerker: “het heeft mij vooral inzicht gegeven in hoe emoties in golven tot mij komen en dat ik ze onderdruk, maar dat ik dit helemaal niet meer wil. Emoties mogen komen. Wat een fijn besluit!”
Gerard, 50 jaar, leidinggevende: “ik vond het heerlijk, en wat vooral verbazingwekkend was, was dat de inzichten spontaan kwamen. Niets was bedacht, het ontstond gewoon. En het voelde zo waar.”
Nieuwsgierig wat bokscoaching of boksrelease voor jou kan betekenen, stuur een bericht naar mail@bylizet.nl.