Page content

Boksen als coaching

Vrouw BoksenBoksen is een geweldige uitlaatklep. Je kunt al je energie erin kwijt en je dagelijkse frustraties eruit meppen. En het is nog een uiterst effectieve workout ook! Door te boksen leer je jezelf beter kennen, terwijl je je emoties de ruimte geeft. Jarenlang ben ik actief geweest als kickbokser. Afgelopen week kwam die ervaring goed van pas toen ik mezelf waagde aan een twee uur durende bokstherapie. Het uitproberen van nieuwe dingen staat regelmatig op de agenda. Als ik er wat aan heb, kunnen mijn klanten er vast ook wat mee. Boksen is slechts één van mijn vele methoden om mensen in beweging te krijgen. Samen met kickboksen is het echter wel een favorietje van mij. En ik heb gemerkt dat meer vrouwen het heerlijk vinden om te doen.

Maar wat is het precies: boksen als coaching of therapie?


Als woord op zich klinkt ‘therapie’ best heftig. Alsof je fysiek of mentaal flink in de problemen moet zitten voordat je aan een bokstherapiesessie mee mag doen. Dat bleek gelukkig heel erg mee te vallen. Eigenlijk is het gewoon een heel specifieke vorm van bewegingstherapie. Boksen doe je met je hele lichaam: je kunt niet wegduiken voor jezelf! @ikbenlizet Wat kan deze activiteit zoal voor jou betekenen? Hier volgt mijn persoonlijke top 3.

1. Je wordt je bewust van je eigen emoties

Moe van het boksenAls je nog nooit gebokst hebt en je trekt voor het eerst een paar handschoenen aan, dan kun je een bepaald gevoel bij jezelf ontdekken. Een aantal voorbeelden uit de praktijk:
– “Tof, ik heb er zin in!”
– “Ik voel me angstig. Het is te gewelddadig.”
– “Ik voel me onzeker omdat ik geen idee heb wat ik moet doen.”
Op dat moment heb je nog niets anders gedaan dan alleen de bokshandschoenen aantrekken. Probeer tijdens de activiteit nogmaals bewust je emoties voor jezelf te definiëren. Wat voel je? Voel je de impact van iedere stoot? Geeft het slaan een prettig gevoel, of juist niet?

Veel emoties kun je fysiek voelen. Denk maar eens aan uitspraken als ‘een steen op je maag voelen’, ‘je gal spuwen’ of ‘knikkende knieën hebben’. Dit zijn allemaal fysieke prikkelingen waar een emotie aan ten grondslag ligt. Het mooie van boksen (en bewegen in het algemeen) is je lichaam actiever is en je je emoties beter kunt leren plaatsen.

Door te boksen word je je bewuster van alles wat er in en rondom je lijf gebeurt. Boksen maakt emoties los!

bokscoachingBij elke stoot kwamen er jarenlang weggestopte frustraties omhoog. Na de eerste ronde kwamen de tranen, het verdriet en de pijn allemaal naar buiten.” – Jesse, 52 jaar

Samen met Jesse heb ik eerst gewerkt aan lichaamsbewustwording. We begonnen niet meteen te boksen, maar stonden eerst stil bij Jesse’s lichaam. Hierdoor kwam hij steeds dichterbij zijn werkelijke ik en besefte hij dat hij niet alleen met maar ook in zijn lijf leefde. De boksronde bewaarden we tot het eind. Omdat Jesse zich op dat moment helemaal verbonden voelde met zijn lichaam, kwamen de gevoelens van frustratie, pijn en verdriet snel en gemakkelijk los. Wat je voelt is altijd waar!

2. Je kunt expressie geven aan wie jij bentBoksen in de bergen

Tijdens het boksen gebruik je je hele lichaam: niets wordt uitgesloten. Je leert hoe te bewegen en te voelen waar je kracht vandaan komt. Die komt niet alleen uit je arm; je hebt er veel meer voor nodig. Je leert ook geluid maken, want zonder geluid en goede ademhaling is het lastig om iets te geven.

bokscoaching deelnemerDoor de tijd te nemen voor het boksen voelde ik me gefocust en krachtig. De bokspaal kreeg flinke klappen te verwerken. Ik voelde me onverslaanbaar!”
Mariet, 29 jaar

Mariet liet makkelijk over zich heen lopen, cijferde haarzelf vaak weg en kon haar eigen kracht niet voelen. Ze had zichzelf eigenlijk al wijsgemaakt ze een beetje een watje was. Maar door samen ademhalingsoefeningen te doen kwamen haar concentratie en zelfvertrouwen boven en ontdekte Mariet dat ze rake klappen kon uitdelen. Ze kon de impact door haar hele lijf voelen.

Een goede bokstherapeut c.q. -coach laat je niet alleen maar de hele sessie boksen. Hij of zij maakt ook ruimte voor aanvullende oefeningen die je in contact brengen met jezelf, met je gevoel. Het boksen is vooral een middel, het is nooit een doel op zich.

3. Je kunt grenzen aanvoelen en verleggen

Boksen is conditioneel zwaar. Het vergt veel energie, zowel lichamelijk als geestelijk. Er zullen regelmatig gedachten door je hoofd flitsen als: “ik kan niet meer!” “Ik stop ermee!” En toch. Je lijf kan veel meer dan je denkt. Dat zul je merken zodra lichaam en geest effectief samenwerken. Als jouw hoofd denkt dat je niet meer verder kan, dan willen jouw armen ook stoppen. Maar het hoofd geeft vaak te vroeg op. Het dus beter om deze negatieve gedachten te bestrijden. Overtuig jezelf. Blijf doorgaan. Op een gegeven moment neemt de geest de positieve houding van het lichaam over: zo verleg je je eigen grenzen!

4. Je wordt je bewust van je eigen gedrag

Ben jij iemand die in de eerste 30 seconden alles geeft en vervolgens geen energie meer over heeft voor de volgende rondes? Of staat het hele idee van te moeten slaan (en schoppen, bijvoorbeeld bij het kickboksen) je niet aan en durf je niet krachtig en zelfverzekerd voor je tegenstander te gaan staan? De kans is groot dat de manier waarop jij je opstelt in een boksring heel veel zegt over hoe jij je gedraagt in het dagelijks leven.

deelnemer bokstherapieTijdens de eerste boksronde was ik vooral met mijn gedachten bij de coach. Wat zou zij er eigenlijk van vinden? Deed ik het wel goed volgens haar? Gelukkig motiveerde ze mij alleen maar en oordeelde ze totaal niet. Daarom durfde ik in de volgende rondes steeds fanatieker en fanatieker te worden, totdat ik werkelijk alle kracht toonde die diep in mij zat!”
Veronique, 44 jaar

Veronique zag al snel in dat ze dit terughoudende gedrag ook heel vaak op haar werk vertoonde. Ze bleef maar kijken naar wat anderen deden, maakte zich constant zorgen over wat haar collega’s en leidinggevenden van haar vonden. Door regelmatig te boksen en elke keer weer die innerlijke kracht te voelen stromen werd ze steeds zelfverzekerder en wist ze dat gedragspatroon succesvol te doorbreken!


BokshandschoenDe bokshandschoen zal zeker aanwezig blijven By Lizet! Wil jij ook graag in beweging komen op deze totale en intensieve manier? Laat mij dan je naam en telefoonnummer weten en ik neem contact met je op!

  Comment Section

  21 reacties op “Boksen als coaching


  Door B. Bakker op 4 november 2017

  Gaarne zou ik meer informatie ontvangen betreffende o.a. mogelijke tijdstippen en kosten voor “boksen als coaching”.


  Door Lizet op 5 november 2017

  Hartelijk dank voor jouw reactie B.Bakker. Ik heb je een persoonlijk bericht gestuurd met informatie over mogelijke tijden en de kosten voor ‘boksen als coaching’.


  Door Maaike luijk op 12 november 2017

  Graag zou ik van u de mogelijkheden en kosten van de boks-therapie ontvangen. Is deze therapie ook geschikt voor jongeren? Hartelijke groet, maaike


  Door Lizet op 12 november 2017

  Beste Maaike, dank je wel voor jouw reactie. Ook jou heb ik een persoonlijke mail gestuurd met meer informatie over de prijzen en mogelijkheden voor bokscoaching. En de therapie/coaching is zeker ook geschikt voor jongeren. Je bent van harte welkom en hoop dat we binnenkort even contact hebben. Groet, Lizet


  Door Mireille op 7 november 2017

  Op dit moment doe ik aan therapeutisch boksen in den haag, echter woon ik in Rotterdam. Ik oriënteer me vast voor na dit traject wat ik in Rtd kan vervolgen… kun je mij meer info betreffende de mogelijkheden en prijzen geven? Alvast dank. Grt Mireille


  Door Lizet op 8 november 2017

  Hallo Mireille, dank je wel voor jouw reactie. Uiteraard ben je van harte welkom om te komen boksen als coaching/therapie. Ik stuur je een persoonlijk bericht met daarin de mogelijkheden en prijzen. Groet, Lizet


  Door Martie op 19 februari 2018

  Ik lees dat Mireille therapeutisch boksen doet in Den Haag. Mag ik vragen waar dat is? Ik zoek dit namelijk juist in regio Den Haag.


  Door Lizet op 19 februari 2018

  Hallo Martie,

  Ik ga even navragen waar zij therapeutisch bokst. Je hoort van mij zodra ik hierover meer weet.

  By(e),
  Lizet


  Door Maartje op 27 november 2017

  Hoi Lizet,
  Weet jij welke mogelijkheden er zijn voor therapeutisch boksen in Brabant, in de omgeving van Breda?


  Door Lizet op 29 november 2017

  Hallo Maartje, helaas kan ik je niet helpen aan een adres voor bokstherapie of bokscoaching in de omgeving van Breda. Eventueel kun je op psychomotorische therapie zoeken, hierin wordt ook gebruik gemaakt van boksen. Groet, Lizet


  Door Petra op 27 november 2017

  Ik zou graag meer informatie willen?


  Door Lizet op 29 november 2017

  Hallo Petra, ik zie dat je mij ook een e-mail heb gestuurd met daarin vragen over bokscoaching. Via de mail geef ik jouw weer antwoord. Groet, Lizet


  Door Mireille Beumer op 18 december 2017

  Ho Lizet,
  Ook ik zou graag meer informatie willen ontvangen ontvangen over bokscoaching. Fijn als je me eea wilt mailen. Dank alvast!
  Mireille


  Door Lizet op 18 december 2017

  Hallo Mireille, dank je wel voor je reactie. Ik heb je net een e-mail gestuurd met meer informatie over bokscoaching. Ik zie je antwoord tegemoet. By(e), Lizet


  Door Soesja op 22 oktober 2018

  Hallo Lizete, ik zou ook graag de info over het boksen willen ontvangen. Heel hartelijk dank! Soesja


  Door Lizet op 22 oktober 2018

  Hallo Soesja, ik stuur een persoonlijk bericht naar jou met meer informatie over boksen en coaching. Groet, Lizet


  Door renate op 14 juli 2019

  hallo,
  ik zou graag wat meer informatie willen


  Door Lizet op 15 juli 2019

  Hallo Renate,

  Dank je wel voor jouw reactie. Ik stuur je vandaag meer informatie toe per e-mail.

  Groet, Lizet


  Door Hilde op 14 september 2019

  Hoi lizet,

   Zou u mij ook een persoonlijke mail kunnen sturen met meer informatie over de prijzen en mogelijkheden voor bokscoaching?

  Groetjes Hilde


  Door Lizet op 14 september 2019

  Hallo Hilde,

  Uiteraard wil ik jou een mail sturen met meer informatie over bokscoaching. De mail stuur ik vandaag naar je toe.

  Groet, Lizet


  Door Sandra op 11 oktober 2019

  Hallo Lizet,
  Ik denk dat dit echt iets voor mij zou kunnen zijn en wil graag meer info ontvangen boks coaching.
  Zoals locatie, mogelijkheden, kosten en eventuele vergoeding.

  Alvast bedankt.

  Plaats een reactie


  *