Waarom de lat altijd zo hoog leggen? Maakt het jou gelukkiger?

Altijd harder, meer en beter, het lijkt wel een credo te zijn waaraan we moeten voldoen, maar is dat wel zo? Moet die lat altijd zo hoog liggen of mag je soms met net iets minder tevreden zijn. Moet je elke dag tot het uiterste gaan om te presteren en word je daar eigenlijk wel gelukkig van? Vast staat dat je je eigen grenzen moet kennen. Af en toe de limieten opzoeken, daar is niets mis mee, maar geregeld moet de riem er ook eens af.

Je werkt keihard, bent loyaal, klopt je uren en meer en hebt er meestal best plezier in. Jij wil je werk goed doen, alles tot in de puntjes afwerken en legt de lat voor jezelf bijzonder hoog. Heel nobel en goed van je, maar vergeet niet dat ook jouw emmer kan overlopen en dat je af en toe nood hebt aan ontspanning. Even je hoofd vrijmaken en tot rust komen. Stress is een stille killer en voor je het weet word je getroffen door een burnout. Dat kan jou niet overkomen? Wees maar zeker van wel en als je weken achter elkaar blijft doorgaan zonder ophouden, misschien wel sneller dan je denkt …

Waarom de laat zo hoog?

Je af en toe afvragen waarom je de lat zo hoog legt en bekijken of het soms niet wat minder kan loont de moeite. Door aan efficiëntie te winnen kun je vaak met heel wat minder inspanning, meer resultaat bekomen. Ja, je wil succesvol zijn, gezien worden en waardering, maar toch niet ten koste van je gezondheid? Niks mis met wat ambitie, maar overdrijven is het andere uiterste.

Hoe merk je dat je te hard werkt en de druk te hoog wordt? 

Het beeld gaat niet van de ene moment op het andere op zwart, je krijgt eerst heel wat signalen. Overmatig piekeren, een ongezonde dosis stress en jezelf continu afvragen of je wel aan de verwachtingen voldoet zijn duidelijke signalen.

Wanneer jij je overspannen begint te voelen, je lontje steeds korter en je vermoeidheid steeds groter wordt, dan is het tijd om op de rem te gaan staan.

Vaak ga je ook slechter slapen, waardoor concentratieproblemen ontstaan en je fouten begint te maken.

Wil jij bewust voor jezelf de lat wat minder hoog leggen, maar heb je er moeite mee? Dan kun je met de onderstaande praktische tips alvast aan de slag.

Tips om de lat wat minder hoog te leggen 

Tip 1 l Downsize je social media gebruik 

Kleeft je smartphone aan je vingers en spendeer je vaak uren op de sociale media? Kick af!

Niet alleen slorpt het heel wat tijd op, het vreet ook energie en kan je zelfbeeld aantasten. Social media zijn nep. Alles lijkt altijd voor iedereen rozengeur en maneschijn, maar zo zit de echte wereld natuurlijk niet in elkaar. Je hoeft helemaal niet aan ideaalbeelden te voldoen, je moet gewoon tevreden zijn met jezelf.

Tip 2 l Durf te weigeren 

Met nee is niets mis. Af en toe voor jezelf kiezen is geen schande, integendeel. Je moet helemaal niets, je bepaalt zelf wat je onderneemt. Je hoeft niet altijd netjes in de pas te lopen en te doen wat er van je verwacht wordt. Vaak doe je heel wat dingen voor anderen, maar wat heb je er zelf aan? Stop met van links naar rechts te schieten en zeg af en toe eens een afspraak af. Je voelt zelf wel aan wanneer je even wat ademruimte en tijd voor jezelf nodig hebt.

Tip 3 l Loop niet te piekeren

Je zorgen maken over de toekomst, wat brengt dat je bij? Leef in het nu en accepteer wat er op je pad komt. Soms ben je euforisch, soms down en dat is helemaal ok. Je hoeft niet altijd te stralen of optimaal te presteren, een minder momentje kan best. Niemand gaat je dat kwalijk nemen.

Tip 4 l Schop eens tegen de regels 

Altijd maar in de pas lopen en je aanpassen, dat kost krachten. Af en toe eens uit de band springen, daar is nog niemand slechter van geworden. Je hoeft niet altijd iemand zijn goedkeuring of mening te krijgen, soms moet je gewoon doen wat je buikgevoel je ingeeft: heerlijk impulsief. Hard werken en hard ontspannen. Streef naar wat je blij maakt en leef je eigen leven. Commentaar zal er altijd zijn.

Tip 5 l Gun jezelf vrije tijd 

Voel je je schuldig over een momentje voor jezelf? Niet doen! Drop de kids eens bij de ouders, neem die halve dag vrij of boek die citytrip. Hard werken is één ding, maar je hebt nog een leven ook en dat draait om meer dan alleen maar werk. Geniet van je vrije tijd en pak die momenten. Je doet vaak nieuwe ideeën op en komt als herboren terug.

Tip 6 l Wees niet te hard voor jezelf 

Moet je perfect zijn of leg je dat vooral jezelf op? Wees mild voor jezelf en accepteer dat je bepaalde zaken nu eenmaal niet in de hand hebt.

Tip 7 l Streef naar behapbare doelen 

Van onrealistische doelen is nog nooit iemand gelukkig geworden. Zorg voor kleine, behapbare doelen en maak ze waar. Je wordt er een stuk gelukkiger van en komt ook vooruit. Doelen zijn er om je te helpen, niet om te demotiveren.

Samen de lat wat lager leggen? 

Heb je moeite om af en toe terug te schakelen en wat minder hard te werken? Lijk je niet uit die vermoeiende spiraal te kunnen stappen en/of zit je op het einde van je latijn? Als lifecoach in Rotterdam kan ik je de nodige ondersteuning aanreiken. Ik help je zelfinzicht te krijgen en zorg ervoor dat dat lat wat lager komt te liggen. Geef me gerust een seintje als je je situatie wilt bekijken en samen aan de slag gaan.