Teambuilding, dat is continu investeren in het team
Je organiseert een éénmalige workshop voor je team of een fijne teambuilding ergens op een leuke locatie? Super initiatief, maar veel zoden aan de dijk gaat zo’n one shot niet brengen. Het vormen van een team is een voortdurend proces, waar je heel wat tijd in moet investeren. Wij zetten een aantal krachtlijnen op een rijtje.
Wat verstaan we onder teambuilding?
Waarom is teambuilding een voortdurend proces?
Mogen we nog is herhalen dat teambuilding veel meer is dan enkel leuke activiteiten organiseren voor je team? Meer nog: dat is zelfs helemaal de essentie niet. Teambuilding draait om het opbouwen van een band, vertrouwen en drive en daar werk je elke dag aan op de werkvloer, als je er de vruchten van wil plukken.
Feit is dat heel wat werknemers het vertrouwen zijn verloren in teambuilding, net omdat het vaak bij een éénmalig uitstapje bleef, zonder vervolg. Heel wat van je teamleden zitten misschien niet (meer) te wachten op een workshop, een uitje of een ander event, waar heel wat van verwacht wordt, maar waar vaak helemaal niets uitkomt. Ben je van plan een éénmalig evenement te organiseren, waarvan je mirakels verwacht? Bespaar je de tijd en het budget.
Psychologische veiligheid onontkoombaar
Bij het bouwen van teams kun je niet om psychologische veiligheid heen. Jouw team moet een veilige plek zijn om initiatief te nemen. Hierdoor ontstaan stevige wortels, waaruit succesvolle teambuilding kan ontstaan. Teamleden moeten dingen durven uiten, benoemen en er moet opbouwende kritiek geuit kunnen worden. Kortom, elk teamlid moet zich veilig voelen bij en gesteund worden door de rest van het team. Zo ontstaat er synergie en een positieve spiraal.
4 elementen die je kunnen helpen om teamresultaten te boeken
Wil je effectief een band smeden tussen je teamleden? Met de volgende 4 elementen leg je alvast een goede basis:
- Coaching
Organiseer je een teambuilding, zorg dan altijd voor een leerfactor en voor opvolging/coaching achteraf. Als je er niet op dagdagelijkse basis aan de slag gaat, vorm je nooit een topteam. Coaching, intern of extern, helpt om wat je hebt opgestoken ook effectief in de praktijk te brengen. - Maak een stappenplan
Bepaal waar je met je team wilt komen, wanneer je het doel wil behalen en welke resources je daarvoor nodig hebt. - Focus je op de believers
Wees je bewust van het feit, dat niet iedereen wild is van teambuilding en mee zal willen in je verhaal. Zorg dat je 20% van je team in beweging krijgt en zo krijg je als snel het merendeel van je team over de streep. - Zorg voor veiligheid
Iemand die zijn nek niet durft uitsteken, zal nooit optimaal presteren. Zorg dat je medewerkers risico’s durven nemen en open durven zijn tegen elkaar. Positieve discussies moeten zeker en vast kunnen.
De essentials van teambuilding
Om een succesvol team te vormen, zijn de volgende essentiële uitgangspunten noodzakelijk:
- Ieder teamlid is belangrijk, er zijn geen domme ideeën.
- Zorg dat je als leidinggevende stimuleer en modereert. Jij zorgt voor de harmonie in je team.
- Zorg voor een duidelijke communicatie. Die begint bij jezelf. Stimuleer en faciliteer de communicatie onderling.
- Een sfeer van vertrouwen en samenwerking is een must.
- Stel duidelijke waarden centraal, definieer doelen en evalueer regelmatig. Enkel zo houd je je team aangesloten.
- Een stel basisafspraken zal al snel nodig blijken. Zorg dat deze gerespecteerd worden.
- Zorg dat luisteren naar elkaar de normaalste zaak van de wereld is.
“Wie er met elkaar samenwerkt in een team, maakt veel minder uit dan gedacht. Het gaat om de manier waarop er met elkaar wordt samengewerkt.”
Aan de slag met deze tips op de werkvloer
Zoals eerder aangegeven werk je elke dag aan je team op de werkvloer. Kan je daarbij wel wat hulp gebruiken? Met deze teambuilding tips kom je al heel ver. Ze omvatten de noodzakelijke elementen om op dagdagelijkse basis succes te boeken. Deze bouwstenen zijn onmisbaar:
- Definieer de verwachtingen: schep duidelijk wat je verwacht van je team. Heldere doelstellingen zijn noodzakelijk.
- Schep context: leg ook uit waarom deze verwachtingen er zijn en de rol van jouw team en/of elk lid afzonderlijk. Schets ook de overkoepelende bedrijfsdoelstellingen en de rol van jouw team daarin.
- Buy in van je team: zorg voor een buy in van je team. Zonder commitment, geen resultaten. Toets af of iedereen zich in de doelstellingen kan vinden en er mee de schouders wil onderzetten.
- Is de competentie aanwezig: zonder de nodige noodzakelijke competenties mogen er geen resultaten verwacht worden. Zorg dat je team alle mogelijke resources die het nodig heeft ter beschikking krijgt.
- Verantwoordelijkheid: zorg dat elk teamlid afzonderlijk autonoom kan functioneren en voldoende verantwoordelijkheid krijgt. Zorg voor een open communicatie, dat leden zichzelf kunnen (bij)sturen en dat ze anderzijds ook hun grenzen qua verantwoordelijkheid kennen.
- Innovatie: Zorg dat het bedrijf ook echt achter de innovatie staat. Zorg dat je teamleden risico’s kunnen nemen, zonder afgestraft te worden.
- Coördinatie: Een stuk van jouw rol natuurlijk, maar coördinatie en opvolging is noodzakelijk om koers te houden en tot resultaten te komen.
“Teams zijn succesvol als iedereen zich kan uitspreken en men rekening houdt met elkaars gevoelens.”
Hoe kun je teambuilding op de werkvloer stimuleren?
Zo, de basis heb je mee, maar hoe breng je dat nu in de praktijk. Met volgende activiteiten geef je alvast de aanzet. En nee, dat hoeft niet altijd spectaculair te zijn of een fortuin te kosten.
- Lunch- en brainstormsessie
Combineer een lunch en brainstormsessie in één. Zeker met nieuwe medewerkers of als er verschillende teams/afdelingen deelnemen, de ideale manier om elkaar te leren kennen.
- Een dagje op een andere afdelingen
Laat je teamleden is meedraaien met elkaar of op een andere afdeling. Zo verbeter je de samenwerking onderling en/of tussen afdelingen.
- Schep comfortabele plekjes om samen te zitten
Zorg dat er voldoende vergaderzaaltjes zijn, waar het fijn zitten is en je efficiënt kunt vergaderen met elkaar.
- Zorg voor coaching en begeleiding
Waarom geen ervaren rot een groep jonge wolven laten coachen en begeleiden? Zo kan kennis doorgegeven worden en steken heel wat mensen razendsnel een heleboel op.
- Ga samen sporten
Waarom niet samen sporten tijdens of na de uren? Yoga, voetbal, … Je kunt het zo gek niet bedenken, als het maar een band schept.
- Huur een interessante spreker in. Waarom geen interessante spreker inhuren om tijdens de lunch je teamleden heel wat bij te brengen?
- Organiseer familiedagen op het werk
De mens achter de werknemer beter leren kennen, kun je door familiedagen te organiseren. Zo maakt iedereen ook kennis met de familie, wat meteen een andere band schept. We kunnen het niet genoeg herhalen, hou bij alle bovenstaande suggesties steeds rekening dat éénmalige acties niets uithalen. Zorg dat teambuilding een continu proces wordt in de manier waarop jij leiding geeft en dat je er steeds aandacht voor hebt.
Teambuilding ByLizet
Wil jij jouw team een boost geven en ben je op zoek naar een teambuildingspecialist? Die vind je ByLizet! Wij geloven dat teambuilding draait om eerlijkheid. Tegenover elkaar en tegenover jezelf. Het is een continue proces, want iedereen ontwikkelt zich en verandert voortdurend.
De teambuilding ByLizet is gebaseerd op doen, ervaren, bewegen (boksen) en bewustwording. Trajecten zijn praktisch opgezet in een veilige omgeving. Deze kunnen worden gevolgd op onze locatie in Rotterdam (max. 12 personen), of op een locatie naar keuze.
De inzichten die jij en jouw team leren zijn geen quick fixes die na een paar dagen niet meer werken, maar zijn echt bedoeld voor de lange termijn. Informeer vandaag nog naar de mogelijkheden. Stuur een bericht naar mail@bylizet.nl.