Een succesvolle teambuilding organiseren, dat doe je zo!
11 oktober 2019 

Een succesvolle teambuilding organiseren, dat doe je zo!

Wil je graag een teambuilding of teamuitje organiseren voor jouw bedrijf, maar weet je niet goed waar te beginnen? Voorkom urenlang googelen en het maken van onnodige kosten, maar maak een duidelijk stappenplan zodat je het overzicht behoudt en goed georganiseerd begint aan een teambuilding. Hieronder vind je tips en tricks voor het organiseren van een succesvolle teambuilding, voor elke organisatie en elk budget.

Wat is teambuilding?

Teambuilding is een term die gebruikt wordt voor groepsactiviteiten waarbij de samenwerking centraal staat. Het doel van deze activiteiten is om de onderlinge samenwerking, sociale verbinding, vertrouwen en groepsdynamiek te vergroten.

Teambuilding, een continu proces

Wat vaak vergeten wordt, is dat teambuilding op de werkvloer begint en niet met een eenmalige groepsactiviteit. Een leidinggevende of een zelfsturend team dient zich elke dag bewust te zijn van hoe ze samenwerken in een team. Zo is paintballen een leuk uitje, maar de interactie wordt niet perse beter van, je leert elkaar niet echt kennen. Het kan zeker geschikt zijn als een gezellig teamuitje, gewoon puur voor het plezier omdat je wat leuks met elkaar wilt doen. Effectieve teambuilding is echter heel wat anders.

Teambuilding organiseren, hoe begin je er aan?

Het plannen van een teambuilding evenement kan steeds op jouw actielijst vooruit geschoven worden, vooral als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Hieronder vind je 9 stappen die het plannen van een teambuilding helpt te vereenvoudigen:

 1. Maak een planning

De gouden regel bij het plannen van een teambuilding? Maak ruim van te voren een planning! Hoe meer tijd je hebt om je voor te bereiden, hoe makkelijker het is om te plannen.

 1. Stel een team ‘teambuilding’ samen

Door samen met een team van collega’s een teambuilding te organiseren, kun je gezamenlijk plannen en beslissingen maken, en taken delegeren.

 1. Bepaal een doel voor je teambuilding

Een duidelijk omschreven doel voor je teambuildingactiviteit is de essentie voor een leuke, maar vooral effectieve teambuilding. De 5 ‘W’-vragen zijn een goede basis om je doel te bepalen: Wie? Wat? Waar? Waarom? Wanneer?

 1. Deelnemerslijst bepalen

Ga bij het bepalen van de deelnemers na of het een verplicht evenement is, of niet. Wat het maximale aantal mensen is naar budget en locatie toe. En of er mensen aanwezig zijn met een handicap, freelancers etc.

 1. Budget

Om het budget voor een teambuilding te kunnen bepalen is het belangrijk om na te gaan hoeveel geld er beschikbaar is voor het evenement, en wat de verwachtingen zijn voor dit budget. Probeer je budget realistisch te houden, maar laat een beetje ruimte over voor onverwachte uitgaven.

 1. Kies een datum en tijd voor de teambuilding

Om een grote groep mensen bijeen te krijgen, is het bepalen van een datum en tijd makkelijker gezegd dan gedaan. Het is belangrijk om te kijken naar bijvoorbeeld het seizoen en mogelijke weer. Een buitenactiviteit is leuk, maar in de herfst heb je heel veel kans op regen. Minder leuk!

 1. Kies een locatie voor de teambuildingactiviteiten

De juiste locatie kan een teambuildingactiviteit maken of breken! Voorkom locaties die niet geschikt zijn voor (grote) groepen of bepaalde activiteiten. En bepaal wat de maximale reisafstand mag zijn. Ben je op zoek naar teambuilding in Rotterdam; check hier de mogelijkheden! 

 1. Gedetailleerde checklist

Nadat de grotere elementen zijn bepaald voor het teambuilding evenement, kun je je nu gaan richten op de kleinere logistieke zaken van de teambuilding. Doe dit door een gedetailleerde checklist van de dag samen te stellen.

 1. Maak een draaiboek voor de teambuilding

Een draaiboek kan je helpen bij het plannen van de teambuildingsdag en helpt de deelnemers om overzicht te krijgen wat er tijdens het evenement zal gebeuren. Van aankomst- en vertrektijden tot de duur van elke teambuildingactiviteit, zorg dat alles in het draaiboek wordt opgenomen.

Welke teambuildingsactiviteiten kies je?

Een goede teambuilding en de daarbij horende activiteiten dragen bij tot het verbeteren van de algemene prestaties van het team. Maar welke teambuildingsactiviteiten kun je precies inzetten tijdens die dag?

 • Teambuilding spelletjes

Voor een succesvolle teambuilding, zet je het beste spelletjes in waarbij eenheid, vindingrijkheid, leiderschap, samenwerking en coördinatie centraal staan, of andere gewenste kenmerken die zowel het team, als de individuen sterker zullen maken.

Bij een probleemoplossende activiteit kan de teamleider een denkbeeldige situatie creëren. Op deze manier worden de aangeboren kenmerken van elk individueel lid van het team onthuld. Dit is nuttig als er een leiderschapsovergang aan de gang is.

 • Opleidingen, seminars en workshops

Een van de gebruikelijke manieren om integriteit in teams op te bouwen is om de teamleden gezamenlijk tijdens een teambuilding naar een locatie te brengen en ze voldoende tijd te geven om een vaardigheid te leren.

De valkuilen bij het organiseren van een teambuilding

Er zijn situaties waarin het niet relevant of haalbaar is om een teambuilding activiteit te organiseren. Dit zijn de meest voorkomende fouten/valkuilen bij het organiseren van een teambuilding:

 • Te kleine groep – organiseer geen teambuilding wanneer er sprake is van een zeer klein team van 2 of 3 medewerkers.
 • Nauwelijks budget – als je het doet, doe het dan goed!
 • Slechte organisatie – probeer je te houden aan een strakke planning en maak een draaiboek voor de teambuilding.
 • Gebrek aan betrokkenheid – mensen hebben de neiging zich te vervelen en zijn sneller afgeleid wanneer een teambuilding niet ‘leuk’ genoeg is. Zorg ervoor dat je activiteiten leuk en uitdagend zijn en neem regelmatig pauzes om de concentratie van je team op te frissen.
 • Nodig iedereen uit die relevant is – het niet uitnodigen van bepaalde mensen in de organisatie kan een negatieve invloed hebben op het moreel van de werknemers, wat het tegenovergestelde is van wat u probeert te bereiken.
 • Teambuilding zonder doelen – als je geen doelen stelt voor een teambuilding, zal het moeilijk zijn om het succes van het evenement te meten.
 • Vragen om feedback – zo veel organisaties vragen niet om feedback na het houden van hun teambuilding. Dit is juist een geweldige kans om te ontdekken hoe je je volgende teambuilding activiteiten kunt verbeteren!

Wat maakt een teambuilding evenement succesvol?

Teambuildingactiviteiten bieden veel voordelen:

 • Teambuildingactiviteiten helpen teamleden om in verschillende situaties met elkaar te leren werken.
 • Teambuildingactiviteiten moedigen teamleden aan om creatief te zijn en hun unieke probleemoplossende vaardigheden onder de aandacht te brengen.
 • Teambuildingactiviteiten helpen de productiviteit te verbeteren door het team te verenigen en betere manieren te vinden om te communiceren.
 • Wanneer teambuildingactiviteiten goed worden uitgevoerd, kunnen ze niet alleen zeer nuttig zijn, maar ook ongelooflijk leuk zijn voor alle betrokkenen!

Teambuilding ByLizet

Wil jij jouw team een boost geven en ben je op zoek naar een teambuildingspecialist? Die vind je ByLizet! Wij geloven dat teambuilding draait om eerlijkheid. Tegenover elkaar en tegenover jezelf. Het is een continue proces, want iedereen ontwikkelt zich en verandert voortdurend.

De teambuilding ByLizet is gebaseerd op doen, ervaren, bewegen (boksen) en bewustwording. Trajecten zijn praktisch opgezet in een veilige omgeving. Deze kunnen worden gevolgd op onze locatie in Rotterdam (max. 12 personen), of op een locatie naar keuze.

De inzichten die jij en jouw team leren zijn geen quick fixes die na een paar dagen niet meer werken, maar zijn echt bedoeld voor de lange termijn. Informeer vandaag nog naar de mogelijkheden. Stuur een bericht naar mail@bylizet.nl.

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

 • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
 • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
 • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht