Voor jezelf opkomen: drie tips

Wat betekent dat eigenlijk: voor jezelf opkomen? Uit een persoonlijk onderzoekje kwamen de volgende antwoorden: weten wat ik wil; me niet aan de kant laten zetten; zelfvertrouwen hebben; me verbonden met mezelf; assertief zijn wanneer dat nodig is; mijn mening geven waarbij ik anderen in hun waarde laat; weten wat goed voor mij is; mijn grenzen aangeven en bewaken.

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar voor jezelf opkomen gaat om jou! De meeste antwoorden draaien vaak om wie jij bent in relatie tot de ander. Wil je echt voor jezelf opkomen, dan zul je eerst jezelf moeten leren kennen voordat de ander in beeld komt. Jij bent immers de belangrijkste persoon in jouw leven. Het is belangrijk om te weten wat er in jou leeft, wat je voelt, hoe je dingen ervaart en welke emoties je hebt.

Hier volgen drie tips om je te helpen voor jezelf – vanuit jezelf! op te komen:

1. Leer jezelf kennen

Een logische vraag is natuurlijk: hoe kun je jezelf leren kennen? Neem jezelf om te beginnen serieus. Jij bent degene die iets van jouw leven moet maken, niemand anders.

  • Neem tijd voor jezelf

Kijk wat minder televisie. Door te lang voor de buis te hangen word je mentaal lui. Probeer op de momenten dat je wel kijkt dat doelgericht te doen. Je reacties op een programma zeggen namelijk veel over wie jij bent en hoe je denkt. Ga bij jezelf wat je wanneer voelt, en waarom. Over het algemeen kunnen we zeker minder televisie kijken. In de tijd die je dan overhoudt kun je dingen doen waar je echt blij van wordt. Een oude hobby oppakken, of naar buiten gaan en lekker bewegen komen; als het maar iets is waardoor je energie weer gaat stromen.

  • Mediteer

Door te mediteren word je rustig en kun je tot jezelf komen. Mediteren betekent niet dat je niet mag denken, maar dat je bewust de tijd neemt om te ontspannen. Tijdens een meditatie ben je je meer bewust van emoties en gedachten. Het is dus een ideale manier om jezelf beter te leren kennen.

  • Neem een coach in de arm

Een coach stelt je vragen en daagt je uit om jezelf af te vragen wie je bent en wat je bezig houdt. Hij of zij vraagt door wanneer jij waarschijnlijk stopt met denken of voelen en werkt samen met jou naar oplossingen toe. Vind je het dus moeilijk om zelf verder te komen, kijk dan of je een goede coach kan vinden in jouw omgeving.

  • Schrijf dagelijks (b.v. in een dagboek)

Wil je je eigen belevingswereld goed in kaart brengen? Dan is het opschrijven ervan in een schrift een goed idee. Problemen kun je van je afschrijven. Je ziet je eigen gedachten letterlijk voor je en je krijgt dus meer zelfinzicht. Zie het als een papieren spiegel waar je dagelijks in kijkt en reflecteert.

  • Ga in gesprek met familie en vrienden

Vrienden en familieleden kennen jou het beste, maar vraag je wel eens af hoe ze precies tegen je aan kijken? Wat ze jouw goede en minder goede eigenschappen vinden en waarom? Of praat je daar liever niet over? Het is zeker aan te raden, want jouw naasten kunnen je zeker helpen met hun perspectieven op jouw persoon. Familie en vrienden hebben altijd het beste met je voor; ze willen ook graag dat het goed met jou gaat.

2. Denk niet aan wat anderen denken, maar aan wat goed is voor jou.

We zijn snel geneigd om ons zorgen te maken over wat anderen van ons vinden. Over het algemeen denken we veel vaker na over de ander dan over onszelf. Laat je niet verleiden om in andermans hoofd te kruipen, blijf in dat van jou.

2.1. Het is jouw leven

Leef je eigen leven. Dat wil iedereen. Wees trots op wie je bent en wat je doet, of dat nu grote of kleine dingen zijn. Waardeer je prestaties nooit op basis van die van een ander. Jouw eigen standaarden zijn de enige die er toe doen.

2.2. Anderen weten niet wat het beste voor jou is. @ikbenlizet

Een mening is altijd gebaseerd op een persoonlijk referentiekader. Wat misschien heel goed is voor de één, hoeft helemaal niet goed te zijn voor de ander. We zijn allemaal uniek. En alleen jij kunt weten wat het beste is voor jou. Ga dus altijd uit van jezelf en neem niet alles blind aan, ook al is het nog zo goed bedoeld.

2.3. Maak je dromen werkelijkheid

Durf te dromen, maar durf je dromen vooral ook waar te maken. Vaak verspillen mensen veel teveel tijd aan het zoeken naar goedkeuring voordat ze iets ondernemen. Misschien heb jij wilde dromen over een nieuwe baan, of een nieuw huis. Dit betekent het nemen van risico’s. Neem ze! Het is jouw droom, dus jij zult in actie moeten komen.

2.4. Bedenk dat het leven kort is

Het leven is simpelweg te kort om het voor een ander te leven. En weet je wat het is: mensen veranderen continue. Jij ook. Het is al uitdagend genoeg om uit te vinden wat je zelf voelt, denkt en wilt. Waarom zou je je dan ook nog druk maken om anderen?

2.5. Je kunt niet iedereen tevreden houden.

Er zal altijd wel iemand zijn die iets op jou aan te merken heeft. Dar kun je niet voorkomen en moet je ook niet proberen. Besteed die tijd en moeite liever aan jezelf.

 

3. Durf te bewegen

3.1. Er is natuurlijk bewegen in de letterlijke zin, dus sporten!

Sporten is dè manier om lekker in je vel te zitten en je goed te voelen. Fysieke inspanning zorgt voor de aanmaak van

gelukshormonen die je gemoedstoestand aanzienlijk verbeteren. Sport en beweging zorgt ook voor extra zuurstof in je lichaam.

3.2. Bewegen kan ook in de figuurlijke zin.

Probeer nieuwe dingen te ondernemen. Nieuwe mensen te ontmoeten. Dit geeft nieuwe energie, dus blijf vooral niet stil zitten. Als je niet tevreden bent is het tijd om op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen in je leven!

Wat zou jij nog willen leren om effectief voor jezelf op te kunnen komen?