Bewegen: omdat het je jonger en creatiever maakt!
02 mei 2016 

Bewegen: omdat het je jonger en creatiever maakt!

We weten allemaal dat een gezond gewicht belangrijk is. Veel mensen letten daarom op wat ze eten en sporten regelmatig. Op zich een goede ontwikkeling, maar het is makkelijk om te vergeten dat er nog veel meer voordelen kleven aan gezonde voeding en lichaamsbeweging dan alleen maar een streefgewicht.

Sterker nog, het hebben van gewichtsverlies als je enige doel kan averechts werken. Het is beperkt en kan tot gevolg hebben dat je snel opgeeft. Je levensstijl aanpassen omdat je gezonder wilt leven, gelukkiger wil zijn en je lekkerder in je vel wilt voelen werkt beter, omdat je jezelf een bredere basis en zo meer motivatie geeft.

Concentreer je dus vooral niet alleen op die kwijt te raken kilo’tjes als je naar de sportschool gaat of je hardloopschoenen aantrekt. Dat zijn de belangrijke ‘details’ in het grote geheel. Hier volgen 23 alternatieve redenen om in beweging te blijven, die misschien wel belangrijker zijn dan gewichtsverlies. En wees gerust: als je consistent een actief leven leidt houdt je de cijfers op de weegschaal vanzelf onder controle.

Het houdt je stofwisseling gezond

Teveel eten en te weinig bewegen kan desastreuze gevolgen hebben voor je stofwisseling en lichamelijke gezondheid in het algemeen. Een bierbuik, een verstoorde bloedsuikerspiegel, teveel cholesterol: het zijn allemaal signalen dat er dringend iets moet veranderen. Bewegen dus! Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar zelfs als je al last hebt van stofwisselingsklachten kun je met regelmatige sportieve inspanning je lichaam weer op het juiste pad krijgen.
Bron: Targeting the Metabolic Syndrome with Exercise

Het is goed voor je zelfvertrouwen

Wie er goed uitziet van buiten voelt zich goed van binnen. Als jij tevreden bent met wat jij dagelijks in de spiegel ziet doet dit wonderen voor je zelfvertrouwen en algehele zelfbeeld.
Bron: Exercise and Self-Esteem in Middle-Aged Adults

gansenJe geeft het goede voorbeeld

Goed voorbeeld doet goed volgen. Als mensen om je heen zien hoe sportief jij bent en welke voordelen het oplevert zijn ze sneller geneigd om hetzelfde te doen. Zo verbeter je niet alleen je eigen leven, je zorgt er ook (indirect) voor dat anderen hun gezondheid serieus nemen.

Het bespaart geld

Sporten kost altijd een paar centen, wat je ook doet. Maar die centen zijn een investering in je gezondheid. Het is beter om nu een paar euro extra uit te trekken voor goede hardloopschoenen dan later achter de feiten aan te moeten hollen met hoge ziekenhuisrekeningen.
Bron: What’s the Hard Return on Employee Wellness Programs?

Je leeft langer

blij gelukkigDoor slechts een uurtje of drie per week te sporten kun je tot wel zeven jaar toevoegen aan je totale levenserwachting. Geen slechte deal, toch?

Je leeft gelukkiger

Ouderdom zul je nooit kunnen ontlopen, maar als je blijft sporten zul je gelukkiger oud worden dan als je je laatste jaren slijt achter de geraniums.
Bron: Physical activity yields feelings of excitement, enthusiasm

Het maakt je jonger

Als je sport kun je pas echt van je leeftijd slechts een getal maken. Actieve mensen hebben jongere cellen en worden dus minder snel oud dan hun stilzittende leeftijdsgenoten.
Bron: Telomere Length and Long-Term Endurance Exercise: Does Exercise Training Affect Biological Age? A Pilot Study

verf creatiefHet maakt je creatiever

Beweging heeft een positieve invloed op het creatieve denkproces. Dus als je even vastzit op school, werk of thuis: laat je taak even liggen en ga een stevig blokje om. Gegarandeerd dat je daarna met een fris hoofd weer aan de slag kan.
Bron: Aerobic Exercise and Creative Potential: Immediate and Residual Effects

Het maakt je slimmer

Over het algemeen worden sporters niet als de meest intelligente personen beschouwd. Maar wetenschappelijk gezien is deze aanname onjuist. Sport heeft namelijk een positief effect op vele hersenfuncties, waaronder geheugen en cognitieve vaardigheden. Ook verlaagt een actieve levensstijl het risico op Alzheimer’s en dementie.

Het werkt tegen stress

Heb je een teveel aan cortisol, oftewel het stresshormoon, in je lijf? Een goede workout helpt je hier vanaf! Neem even een sportief momentje voor jezelf om je hoofd leeg te maken en daarna weer helemaal tot rust te komen. Veel beter dan die reep chocola of die zak chips.
Bronnen: Aerobic exercise reduces levels of cardiovascular and sympathoadrenal responses to mental stress & The myth of comfort Food

pillenHet is een ideaal middel tegen depressie

Waarom zou je een pilletje nemen als je ook lekker kunt sporten met hetzelfde resultaat? Hoe goed antidepressiva ook zijn, lichaamsbeweging is misschien nog beter. Onderzoek heeft aangetoond dat het net zo goed helpt om depressies te bestrijden, maar met een duurzamer effect dan medicatie.
Bron: Effects of Exercise Training

Het vermindert PMS-gerelateerde klachten

Premenstrueel syndroom (PMS) is de verzamelnaam voor de maandelijks terugkerende fysieke en mentale ongemakken die aan de menstruatie vooraf gaan. Door regelmatig te sporten kan het merendeel van deze klachten effectief worden teruggedrongen.

Het bevordert de vruchtbaarheid

Zowel mannen als vrouwen kunnen hun voordeel doen met een abonnement op de sportschool als ze een kinderwens hebben. Mannen die regelmatig trainen kunnen zo hun zaadkwaliteit verbeteren. Vrouwen verlagen het risico op onvruchtbaarheid en miskramen. Voor hen is het echter wel van belang om niet tè fanatiek aan de slag te gaan: teveel fysieke inspanning kan dergelijke risico’s namelijk weer doen toenemen.
Bron: Physical activity and television watching in relation to semen quality in young men

Het versterkt de botten

Hoe ouder je wordt, hoe brozer je botten. Met de juiste gewicht- en weerstandtraining kun je er echter voor zorgen dat je botten ook op hoge leeftijd relatief stevig blijven. Zorg er wel voor dat je voor lange tijd actief blijft. Alleen sporten in je jonge jaren om vervolgens op je oude dag niets meer te doen sorteert geen effect.
Bron: Lifetime Leisure Exercise and Osteoporosis The Rancho Bemardo Study

Hfiets vrouwet beschermt je ogen

De wetenschap heeft een mogelijke connectie ontdekt tussen conditietraining en verslechtering van de ogen. Wie goede vrienden wordt met de fiets of de loopband kan het verouderingsproces van zijn of haar ogen aanzienlijk(!) vertragen.
Bron: Exercising for Healthier Eyes

Het versterkt je hart

Wat veel mensen vergeten is dat het hart ook een spier is die getraind kan en moet worden. Intensief bewegen versnelt je hartslag, waardoor je niet alleen je uithoudingsvermogen vergroot, maar ook het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Een hardwerkend hart is een sterk hart!
Bron: Exercise and Cardiovascular Health

Het kan een boel verschillende ziektes voorkomen

Sport is het ideale preventieve medicijn tegen een heleboel levensbedreigende aandoeningen. En dat zonder nare bijwerkingen! Het verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, longklachten, verscheidene soorten kanker en diabetes.
Bron: This Doc’s Miracle Drug?

allergie stuifmeel Het bestrijdt allergieën

Een allergie kan je lichamelijk uitputten met al het genies, gehoest en gesnotter. Maar als je jezelf er toch toe kunt zetten om te sporten zul je merken dat je klachten op den duur steeds minder worden.

Het vermindert chronische pijn

Toegegeven, als je gebukt gaat onder chronische pijn is denken aan sporten al een hele opgave. Maar als je jezelf ertoe kan zetten zal het je klachten snel verminderen.
Bron: Modest Exercise Helps Chronic Pain Patients

Het doet schadelijk lichaamsvet verdwijnen

Niet al het lichaamsvet is slecht voor de gezondheid, integendeel. Je hebt altijd wat nodig om optimaal te functioneren en je hormoonspiegels op orde te houden. Maar een teveel aan buikvet is reden om onmiddellijk actie te ondernemen. Dit vet kan namelijk schade toebrengen aan je organen. Gelukkig kun je met voldoende beweging de vorming van buikvet voorkomen en bestaand buikvet als sneeuw voor de zon doen verdwijnen.

Het houdt verslavingen buiten de deur

Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen dat ze verslaafd zijn aan sport. Of misschien heb je die uitspraak zelf wel eens gedaan. Een betere verslaving kun je je in ieder geval niet wensen, want behalve dat het een gezonde gewoonte is houdt sporten jou mogelijk ook weg van echt schadelijke verslavingen. Er zijn namelijk wetenschappelijke aanwijzingen dat de endorfine die bij fysieke inspanning vrijkomt de potentiële behoefte aan verslavende middelen verdringt.

slapen meisjeHet verbetert je nachtrust

Slaap is ontzettend belangrijk. Dit is het moment van de dag waarop je lichaam zich in alle rust kan herstellen en zich kan voorbereiden op de volgende dag. Door regelmatig te bewegen kun je slapeloosheid tegengaan en de kwaliteit van je nachtrust op een natuurlijke manier opschroeven.
Bron: Exercise and sleep

Het leert je je lichaam respecteren

Pas als je intensief met je lijf bezig gaat en je eigen grenzen opzoekt ontdek je wat een geweldige machine het menselijk lichaam eigenlijk is. Je bent altijd sterker en flexibeler dan je denkt. En door te sporten kun je jezelf constant verbeteren.

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Heleen
Door

Heleen

op 09 May 2016

Ik ga vandaag nog beginnen.

Lizet Bakker
Door

Lizet Bakker

op 09 May 2016

Super, en vergeet vooral niet om ook te genieten als je beweegt!

Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht