Wandel weg van je stress met een loopmeditatie
Ben je snel afgeleid? Heb je moeite met focussen? Of heb je een gevoel van wazig- of afwezigheid? Doe dan regelmatig een loopmeditatie. Hiermee combineer je het beste van twee werelden: een stressverlagende meditatie met een paar minuten in de frisse buitenlucht! Een loopmeditatie helpt je om meer verbinding met jezelf en je omgeving te creëren.
Tijdens een loopmeditatie komt je brein tot rust.
Het verschil tussen een loopmeditatie en een ommetje
Wat is het verschil tussen een gewone wandeling en een loopmeditatie? Bij een wandeling loop je vaak een vooraf geplande route. Je weet waar je begint en hoelang je onderweg bent. Het doel is meestal ‘een frisse neus halen’. En als je alleen buiten loopt wanneer je boodschappen gaat doen of naar je werk gaat, is de wandeling slechts een middel om je eindbestemming te bereiken.
Bij een loopmeditatie is het lopen zelf het belangrijkste uitgangspunt. Vanuit de Boeddhistische traditie loop je tijdens een loopmeditatie in cirkels, of in een rechte lijn heen en weer. Tegenwoordig is het populair om een loopmeditatie te combineren met een wandeling in de buitenlucht. Check hieronder de voordelen en wandel ook naar meer rust in je hoofd!
De loopmeditatie: een mini-retreat voor lichaam en geest.
Voordelen loopmeditatie
Mediteren helpt je om je mentale, fysieke en emotionele gezondheid te verbeteren. En dat kan al in een paar minuten per dag. Loopmeditaties versterken dit effect doordat je je lichaam letterlijk in beweging brengt. Een loopmeditatie levert de volgende voordelen op.
1. Een loopmeditatie bevordert de bloedsomloop en spijsvertering.
Lange dagen op kantoor, veel in de auto en urenlang zitten achter de laptop: ze resulteren vaak in stijve spieren in nek en rug. Door tussendoor meer te bewegen kun je (letterlijk) alle energie weer door je lijf laten stromen.
2. Energieboost
Buiten is er altijd frisse lucht en gratis vitamine D beschikbaar, een combinatie die je gegarandeerd een energieboost geeft.
3. Lichte workout voor de spieren
Je komt in beweging en krijgt zo een gratis mini-workout cadeau terwijl je mediteert. Het is makkelijker om je dagelijkse stappendoel te halen als je regelmatig een loopmeditatie doet. En omdat je bij een loopmeditatie vaak langzamer loopt dan normaal, train je ook nog eens je balans en coördinatie.
4. Tijd in de natuur
Het is bewezen dat mensen die meer tijd in de natuur en frisse buitenlucht doorbrengen minder last hebben van depressies en stemmingswisselingen.
5. Verhoogde focus en creativiteit door buiten te wandelen
Door regelmatig te mediteren, verhoog je je focus en creativiteit. En als je dan ook nog regelmatig naar buiten gaat en een andere omgeving ontdekt, versterk je dit effect.
Voorbeelden van een loopmeditatie
Raak je snel afgeleid door alle geluiden en bewegingen in je omgeving? Weet je eigenlijk helemaal niet hoe je moet mediteren? Of vind je het lastig om echt gas terug te nemen en rustig te lopen? Het kan in dat geval helpen om een geleide loopmeditatie te doen. Tijdens zo’n geleide loopmeditatie luister je naar een stem die jou meditatieve instructies geeft.
Hieronder vind je enkele inspirerende voorbeelden van loopmeditaties. Als je meer van deze wandelmeditaties wilt ervaren, abonneer je dan op het Minutez-meditatie-kanaal op Spotify.
Loopmeditatie Tip:
Ga je liever niet naar buiten voor een loopmeditatie als het regent? Of voel je je ongemakkelijk bij het idee dat mensen naar je kijken als je heel langzaam loopt? Probeer dan binnen een loopmeditatie te doen. Dit kan bijvoorbeeld in je woonkamer, of op kantoor als je onderweg bent naar het koffiezetapparaat.
Hoe doe je een loopmeditatie (zonder audio)?
Is mediteren voor jou een eitje? Bedenk dan zelf tijdens het wandelen welke vorm van mediteren je wilt toepassen: een adem-meditatie, een bodyscan of een visualisatie. Weet je niet goed hoe je moet beginnen, begin dan met een geleide meditatie.
1. Let op je ademhaling.
Adem een paar keer goed in en uit als je naar buiten stapt, nog voordat je begint met lopen. Je kunt er zelfs voor kiezen om een korte adem-meditatie te doen voordat je begint met lopen.
2. Begin met lopen en wees je bewust van de bewegingen die je maakt.
Hoe landen je voeten op de grond? Hoe buig je je knieën? Bewegen je armen ook mee op het loopritme, of hangen ze naast je lichaam? Voel ook hoe elke beweging van invloed is op de rest van je lijf en je houding.
3. Speel met je snelheid en verlaag je tempo.
Probeer eens veel langzamer te lopen dan je gewend bent. Zo zet je de automatische piloot uit en kom je meer in contact met je lichaam. Wees je bewust van je voeten en voel je hielen en tenen op de grond komen en afrollen. Kijk hoelang je dit kan volhouden en hoe langzaam je kunt lopen.
4. Gebruik al je zintuigen.
Neem alle kleuren die je in de natuur ziet in je op. Hoeveel tinten groen kun je ontdekken? Wat voor een bloemen kom je onderweg tegen? Kun je deze ook ruiken? Welke andere geuren ruik je nog meer? Wat voor geluiden hoor je allemaal? En hoe voelt de natuur, regent het bijvoorbeeld of waait het? Voel je de warmte van de zon op je huid?
Heel veel plezier gewend om tijdens het lopen te mediteren. Houd je hoofd rustig en zorg goed voor jezelf!