De bodyscan meditatie voor meer ontspanning.
30 januari 2022 

De bodyscan meditatie voor meer ontspanning.

Het was een dag vol met vergaderingen, projecten en brandjes blussen. Je komt doodmoe thuis en moet nog eten klaarmaken. Je voelt dat de spanning zich ophoopt in je schouders en nek. En je hebt geen rust in je hoofd. Geen paniek, een bodyscan meditatie helpt deze klachten te verlichten!

Wat is een bodyscan meditatie?

Een bodyscan meditatie is een meditatie waarbij je heel bewust aandacht aan je lichaam besteedt. Tijdens een bodyscan ga je langs elk lichaamsdeel en probeer je te observeren hoe dat aanvoelt. En het hoeft zeker niet perfect, je doet dit in je eigen tempo en jouw manier.  Je luistert naar je lichaam en voelt sneller aan waar een blokkade of pijn zit.

Het lichaam mag aandacht krijgen, of het nu gespannen of ontspannen is. Tijdens een bodyscan meditatie wordt je bewust van je lijf en leer je jezelf op dat vlak beter kennen.

Door regelmatig een bodyscan te doen, kan spanning van je afglijden en kun je emoties beter reguleren.

Het lichaam heeft aandacht nodig, net als jouw partner, gezin, je werk, enzovoorts. Door regelmatig een bodyscan meditatie te doen, geef je het die aandacht en blijf je goed voor jezelf zorgen.

Je kunt een bodyscan meditatie bijna overal doen en het hoeft niet veel tijd te kosten. Je kunt er net zoveel tijd aan besteden als je wilt of kunt: van 1 minuut tot wel een half uur. De typische bodyscan wordt vaak liggend in bed gedaan.

Wist je dat je deze meditatie ook makkelijk onderweg naar je werk kunt doen? Dit kan in de vorm van een begeleide meditatie, of door zelf je lichaam te scannen als je iemand bent die zich niet makkelijk laat afleiden.

Een begeleide bodyscan meditatie doen

Vind je het echter lastig om zelf je aandacht en focus bij de bodyscan te houden? Dwalen je gedachten steeds af? Dan raad ik je vooral aan om de begeleide bodyscan meditatie te doen.

Je luistert dan naar een opname waarbij iemand je door de bodyscan heen praat.  

Het doel is om met volle aandacht en zonder oordeel je lichaam te observeren en echt te voelen hoe je op dat moment in je vel zit. In het dagelijks leven ben je waarschijnlijk vooral bezig met denken en doen. Een bodyscan meditatie brengt je juist in contact met je lijf. Een regelmatige bodyscan meditatie levert de volgende voordelen op:

1. Verminderen van lichamelijke klachten

Dankzij een bodyscan meditatie ontdek je makkelijker pijn en spanning in je lichaam, waardoor je op tijd actie kunt ondernemen. Tijdens het mediteren helpt het al dat je spanning in getroffen lichaamsdelen bewust kunt loslaten. Dit brengt je onmiddellijk tot rust.

2. Loslaten van stress

Bewust stilstaan bij hoe je je lichamelijk voelt, geeft je inzicht in de grenzen en mogelijkheden van je lichaam. Je leert zo je eigen patronen kennen, zodat je de regie over jezelf kunt terugwinnen en dagelijks bewuste keuzes kunt maken die jouw gezondheid bevorderen.

3. Betere nachtrust

De bodyscan kun je toepassen voordat je gaat slapen. Voor veel mensen is het een ideaal middel om ontspannen in slaap te vallen in plaats van door te blijven piekeren over hun werk en privéleven.

4. Meer focus

Je hebt de hele dag focus nodig. Je hebt verantwoordelijkheden op je werk en thuis wil je ook dat alles op rolletjes verloopt. Een bodyscan meditatie helpt bij het verbeteren van je concentratie. Kom je bijvoorbeeld uit een heftige vergadering of een verhitte discussie? Neem dan vijf minuten de tijd voor een bodyscan om tot rust te komen en je zult merken dat je daarna weer gefocust bent.

5. Meer compassie voor jezelf en voor anderen

Een open en milde houding naar jezelf toe is heel bevrijdend. Het leven hoeft niet perfect te zijn, je hoeft niet altijd alles foutloos te doen. Het is prima als je het gewoon even niet meer weet. Een bodyscan meditatie helpt je om minder streng te zijn voor jezelf en voor anderen.

Ook als je weinig tijd hebt, kun je een bodyscan meditatie doen!

Als je wilt, kun je wel een uur de tijd nemen voor een bodyscan meditatie. Dat is genoeg tijd om je hele lichaam goed te observeren, van je kruin tot aan je tenen. Heb je hier geen tijd voor, of geeft dit je een onrustig gevoel? Experimenteer dan met korte bodyscans, waarbij je je bijvoorbeeld maar op één lichaamsdeel hoeft te richten. Je kunt overal een bodyscan meditatie doen: voor het slapen gaan, als je ergens in de rij staat te wachten of onderweg naar het werk.

Hoe doe je een bodyscan meditatie?

Ongeacht of je een snelle bodyscan doet op je werk, of er thuis uitgebreid de tijd voor neemt, er zijn een paar stappen om het meeste uit jouw bodyscan meditatie te halen.

Stap 1: Zoek een plek waar je comfortabel kunt zitten of liggen. Neem de tijd om een houding te vinden die voor jou comfortabel is. Als je het fijn vindt, kun je je ogen dicht doen (liever niet doen als je in de auto zit! 😉).

Stap 2: Adem een paar keer diep in en uit en sta even stil bij het feit dat je jezelf nu de tijd gunt om een bodyscan meditatie te doen.

Stap 3: Start met de bodyscan. Je kunt bij je voeten beginnen en langzaamaan naar je schouders, nek en hoofd werken. Je mag natuurlijk ook bij je hoofd beginnen en naar beneden werken, of juist langer stilstaan bij één lichaamsdeel. Je kunt de scan ook op het ritme van je ademhaling doen, door bijvoorbeeld bij elke inademing door te gaan naar het volgende lichaamsdeel. Er is geen goede of foute manier, je voelt het vanzelf als een bepaald lichaamsdeel wat meer aandacht nodig heeft. Onderaan dit artikel staan een paar goede begeleide bodyscan meditaties die je hierbij kunnen helpen.

Stap 4: Observeer goed en wees mild voor jezelf. Merk je ergens spanning of pijn? Probeer dan niet om deze gelijk weg te nemen. Observeer het, adem een paar keer in en uit en ga door naar het volgende lichaamsdeel.

Stap 5: Concentreer je. Beginnen je gedachten af te dwalen? Realiseer je dat bewust en keer terug naar het lichaamsdeel waar je was gebleven. Je hoeft niet helemaal opnieuw te beginnen, maar kunt gewoon doorgaan waar je was gebleven.

Stap 6: Ben je klaar met de bodyscan meditatie? Neem een moment om te evalueren hoe je je voelt en word je rustig weer bewust van je omgeving.

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht