24 uur alleen op de hei: een verslag
Afgelopen weekend was het tijd voor mijn persoonlijke heisessie! Het was trouwens meer een bos. Maar wat is een heisessie ook alweer? Het houdt in dat je een tijdje (in mijn geval 24 uur) in de vrije natuur verblijft zonder luxe en zonder afleiding. Dus geen telefoon, geen boeken, geen contact met anderen, zelfs geen eten. Ik ging met slechts een slaapzak, een matje en een stuk zeil eropuit. Gelukkig mocht ik ook pen en papier meenemen, zodat ik al mijn gedachten en ideeën kon vastleggen.
Ik kan je zeggen dat het een heel bijzondere ervaring was om dit een keer te doen! Even een paar hoogtepuntjes op een rij:
– Ik ben zo’n 20 muggenbulten (of andere insectenbeten) rijker die nu nog steeds jeuken.
– Er zit ook een tekenbeet in de verzameling. Dat vind ik wel spannend, aangezien er iemand in mijn omgeving is die te maken heeft met de ziekte van Lyme, dus levert wel lichte stress op.
– Een hongergevoel dook af en toe op, maar 24 uur zonder eten bleek heel goed te doen.
– Het was prachtig om mee te maken hoe het bos ’s avonds helemaal stilvalt (geen idee hoe laat, want ik had natuurlijk geen klok bij me) en in de ochtend alle dieren weer op gang komen. Wat een heerlijke rust zo midden in de nacht!
– Ik was ontzettend blij met mijn pen en papier en heb veel geschreven.
– Het was geen enkel probleem voor me om een hele dag helemaal alleen te zijn.
En dan te bedenken dat een dag als deze voor onze verre voorouders zo normaal was. Slapen onder de sterren, de hele dag op pad om voedsel te zoeken. Tegenwoordig is het voor ons moderne mensen een hele uitdaging om 24 uur alleen in de natuur te zijn! Maar ja, de tijden zijn natuurlijk veranderd, en wij ook.
Dit waren mijn inzichten en schrijfperikelen in jet bos.
1. Persoonlijk leiderschap vanuit het hart
Tijdens de boomsessie heb ik ook flink nagedacht over persoonlijk leiderschap. Er wordt vaak over gesproken binnen bedrijven en organisaties, maar wat houdt het nu eigenlijk concreet in? En een bijkomende vraag die ik mezelf stelde
was: wat is voor mij de kern van persoonlijk leiderschap? Wat zou ik ermee kunnen? Zo kwam ik op de volgende drie punten:
1. Bewustzijn
Je bewust zijn van wie je bent, wat je kwaliteiten zijn, hoe je denkt en wat je voelt. Dus echt een connectie kunnen maken tussen hoofd, hart en handen. Het is belangrijk dat je greep hebt op je emoties en je ratio.
2. Inzicht
Vanuit dit zelfbewustzijn krijg je inzicht in hoe jij dingen doet in het dagelijks leven en hoe jij problemen aanpakt. Dit moet vervolgens leiden tot waardevolle inzichten: elke handeling en elke uitdaging zijn een leermoment waarmee jij jezelf kunt veranderen.
3. Actie
Dit is voor mij de kern van persoonlijk leiderschap. Als een van deze drie pijlers mist, dan is er van persoonlijk leiding eigenlijk geen sprake.
2. Tijd en focus
Wat voelt dat anders als je je compleet focust op het moment zelf, in plaats van dat wacht op een ander. In het moment kun je echt genieten. Dan heb je echt het heft helemaal in eigen handen. Maak je niet druk om een onzekere toekomst, ga niet tobben over dingen die kunnen gebeuren. Want misschien gebeurt er wel helemaal niets.
En wat hechten we veel waarde aan ‘hoelang heb jij geslapen’. Heb je tekort geslapen, dan heb je een briljant excuus om moe te zijn. De tijd van slapen bepaalt dus hoe jij je voelt. In het bos wist ik niet hoe lang ik had geslapen. Ik voelde me ok! En dat is het belangrijkst. Luister naar je lichaam.
3. De Pyramide van Maslov
Iets anders wat naar voren bleef komen was de Pyramide van Maslov. Deze piramide staan fysiologische behoeften onderaan en zelfontplooiing bovenaan.
Een korte toelichting: ik coach en train heel veel mensen die het op zich goed hebben. Ze hebben een mooi huis, hebben voldoende te eten en een goede baan. Maar toch zijn ze niet blij. En wat zie ik vaak? Ze voorzien niet goed in hun eigen, persoonlijke fysiologische behoeften. Zo eten ze bijvoorbeeld ongezond, drinken veel alcohol, ze hebben tegen hun zin in seks met hun partner, sporten te weinig. Kortom: deze mensen zorgen niet goed voor zichzelf.
Naar aanleiding van dit alles kwam er ook een aantal filosofische vragen bij mij naar boven:
1. Als je je niet verbonden voelt met de aarde verbonden, hoe kun je dan goed voorzien in je fysiologische behoeften?
2. Als je niet zeker weet waarom jij op deze aarde hoort te zijn, waarom zou je dan goed voorzien in je fysiologische behoeften?
3. Als je je niet bewust bent van het feit dat er liefde is op aarde, hoe kun je dan van jezelf houden en goed voorzien in je fysiologische behoeften?
4. Van waarde zijn
Ben jij jezelf waard?
Ben jij een goede gezondheid waard?
Ben jij fitheid waard?
Ben jij waardevol voor anderen?
Ben jij een vol leven waard?
Ben jij het waard?
Zoals je gemerkt hebt kwam er een hoop aan inspiratie en gedachtenspinselen los in deze 24 uur. Een heisessie is zeker een unieke ervaring en eentje die ik zeker aanraad aan degenen die het aandurven.