Mijn persoonlijke heisessie

24 uur alleen de hei op of het bos in! 24 uur alleen bivakkeren bij een boom. Mijn persoonlijke heisessie noem ik het. Komende zaterdag is het zover: ik ga 24 uur de hei op, zonder eten, zonder telefoon, zonder camera en zonder toilet. Het enige wat ik meeneem is een slaapzak, een stuk zeil, drinkwater en een kaars. Het wordt een prachtige uitdaging om mezelf nog beter te leren kennen.

Het is een mini-strijd tegen honger, eenzaamheid en de elementen van de natuur. En dat zonder vangnetten!

We leven constant met afleidingen

Tijdens mijn trainingen en coachsessies hoor ik het zo vaak van mensen: ze hebben het zo druk in hun hoofd. De kinderen vragen  om aandacht. De telefoon gaat continu. De inbox zit altijd  met dringende mailtjes. We laten ons door alles en iedereen afleiden. ’s Avonds voor het slapen gaan nog even snel op Facebook. Tijdens het ontbijt Nu.nl afstruinen. En dan is er nog Netflix, online shoppen, gamen, hele avonden in de kroeg hangen en ga zo maar door. Het is juist de afleiding die je zo onrustig maakt! De meesten van ons blijven dag in dag uit in datzelfde stressvolle cirkeltje ronddraaien. Geen wonder dat we vaak zo moe zijn.

Dus tijd voor een persoonlijke heisessie!

Tijdens een persoonlijke heisessie kies je ervoor om ruimte te maken voor iets nieuws. Iets wat in je eigen leven speelt en waar je iets mee wilt doen. Dit is voor iedereen weer anders. Het kan een privé- of een zakelijk doel zijn. Tijdens de 24 uur die je in je eentje doorbrengt maak je je hoofd leeg en focus je je helemaal op jouw doel.

Wat maakt deze heisessie anders dan anders?

 1. Je bent alleen in de vrije natuur
  Dit kan een gevoel van eenzaamheid tot gevolg hebben. Er is immers niemand om mee te praten, te lachen of te huilen. Even in compleet isolement. Op het gezelschap van een paar dieren na dan misschien ;-).
 1. Er is geen eten
  24 uur zonder eten. Dit betekent dus gegarandeerd honger. Ik eet namelijk gerust drie keer op een dag, heerlijk. Straks zal mijn lichaam het een dag met aanzienlijk minder brandstof moeten doen.
 2. Je bent helemaal op jezelf aangewezen
  In het dagelijks leven is het zo makkelijk om even te Googlen of iemand een appje te sturen als je iets niet weet. En we willen tegenwoordig constant van alles op de hoogte zijn! Dit wordt 24 lang onmogelijk. Het enige wat ik heb zijn mijn eigen gedachten.
 1. Kwetsbaar
  Een hele dag ben ik zonder enige bescherming overgeleverd aan weer en wind, planten, dieren. Ik heb geen enkele invloed op mijn omgeving, een slaapzak en een stuk zeil is mijn enige wapen. Het zal ongetwijfeld oncomfortabel worden.

Waarom zou je je aan zo’n heisessie wagen?

De vrije natuur heeft een aantal bijzondere eigenschappen die erg goed voor je zijn.

 1. Buiten bezig zijn levert gratis Vitamine D, dat goed is voor je hersenfuncties, het verstevigen van je botten, het gezond houden van je alvleesklier en meer. Bij een tekort aan vitamine D kun je je erg moe en lusteloos voelen.
 2. Groen is een ontspannende kleur. Natuurlijk groen brengt rust. Het is dus zeer aan te raden om regelmatig een bezoekje te brengen aan de hei of het bos.
 3. Diverse studies hebben aangetoond dat de natuur een positief effect heeft op onze fysieke als mentale gesteldheid. Wie veelvuldig in een groene omgeving zit heeft vaak minder last van pijn en voelt minder negatieve emoties zoals boosheid, vermoeidheid en somberheid (Bowler e.a.,2010; Velarde, Fry, & Tveit, 2007).
 4. Contact met de natuur (visueel en fysiek) heeft een gunstige invloed op met name de ‘hogere’ cognitieve functies die bijvoorbeeld nodig zijn om te plannen, problemen op te lossen en impulsen te beheersen (Berman, Jonides, & Kaplan, 2008; Bratman, Hamilton, & Daily, 2012).
 5. Uit een onderzoek met Amerikaanse studenten blijkt dat mensen vaker en sneller oplossingen voor problemen bedenken tijdens een natuurwandeling. Een wandeling door de stad is daarentegen veel minder effectief (Mayer e.a., 2009).

Andere voordelen van deze bijzondere 24-uurs heisessie:

 1. Reflectie: je kunt in alle rust reflecteren op jezelf, zonder dat je hierbij beïnvloed wordt door de meningen en suggesties van anderen. Zit je nog op de goede plek wat werk betreft, of wordt het tijd voor verandering? Hoe staan je persoonlijke relaties ervoor? Heb je misschien een droom die je eindelijk eens wil doen uitkomen? Allemaal vragen waar je heerlijk over kunt nadenken.
 2. Zelfvertrouwen: je bouwt aan je zelfvertrouwen door dingen te doen die buiten je comfortzone liggen. Je bevindt je immers in een onvoorspelbare omgeving, waardoor je gedwongen wordt om snel en innovatief te handelen.
 3. Creativiteit: je creativiteit heeft de vrije loop. Laat je gedachten stromen. Neem pen en papier mee en schrijf tot je hand er slap van wordt. Nu kan het, er is niemand die je stoort!
 4. Eigen regie: je hebt de regie over jezelf weer helemaal in eigen handen. Jij bepaalt wat je doet en hoe.

Wil jij een persoonlijke of een zakelijke heisessie?

Veel bedrijven houden tegenwoordig hun eigen heisessies. Leidinggevenden zoeken de rust van de natuur op om zo nieuwe beleidsvormen te bedenken, de onderlingen samenwerking te vergroten en de ‘juiste’ koers te bepalen voor hun afdeling.

Tijdens een zakelijke heisessie wordt er vooral gebrainstormd, gepraat en geoefend. Er is vaak ook ruimte voor ontspanning, maar ook dan ligt de focus veelal op het elkaar beter leren kennen. Echt helemaal alleen zijn zit er niet bij, je bent veelal bezig met collega’s.

Een persoonlijke heisessie is een must, omdat je dan echt de tijd hebt aan jezelf en kunt denken over de dingen die voor jou belangrijk zijn.

Wat maakt jou echt blij? Zit je nog in de juiste functie? Welke to-do’s zijn eigenlijk echt belangrijk in jouw leven? En zonder al die dagelijkse afleidingen kom je dichter bij jouw kern.

Wil je ook eens zo’n intense heisessie meemaken, met jouw team of alleen? Laat het me weten.

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Heleen
Door

Heleen

op 07 Jun 2018

24 uur?? Mij niet gezien als vrouw alleen in het donker.

Lizet
Door

Lizet

op 07 Jun 2018

Hallo Heleen, ja klopt! Echt 24 uur, maar gelukkig is er wel toezicht aanwezig naar het bos/hei waar ik naar toe ga! Dat is wel prettig. Groet, Lizet

Valerie
Door

Valerie

op 07 Jun 2018

Wow wat stoer! Ik duim voor droog weer! Dat focust toch net even wat prettiger op je doelen :) succes!

Lizet
Door

Lizet

op 11 Jun 2018

Thanks Valerie. Het is gelukkig droog gebleven! Ik ben wel een stuk of 20 muggenbulten rijker :-)

m.van den Bos
Door

m.van den Bos

op 08 Jun 2018

Tof Lizet, lijkt mij een hele bijzondere ervaring, you go girl!!

Lizet
Door

Lizet

op 11 Jun 2018

Dank je Melissa. Ik heb er van genoten! Zeker aan te raden!

Liesbeth Brouwer
Door

Liesbeth Brouwer

op 10 Jun 2018

Wat een uitdaging! Wel heel goed om weer tot de kern te komen. Neem aan dat je leeswerk meeneemt? Top hoor doe het je niet na. Succes 👋😘

Lizet
Door

Lizet

op 11 Jun 2018

Ha Liesbeth! Het was enorm tof. Binnenkort een blog over mijn heisessie belevenissen. En leeswerk dat mocht je niet meenemen :-) . Dus echt jezelf vermaken met jezelf!

Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

 • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
 • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
 • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht