Huilen en verdriet hebben. Hoe doe je dat?
Verdriet is één van de basisemoties.
Hoe ga je om met verdriet op je werk en in je privé leven. Verdriet voelen is menselijks, maar willen we vaak het liefste ontwijken. Daarom is het lastig om je geliefde op het vliegveld gedag te zeggen, ontslagen te worden, en is de dood van een geliefde één van de pijnlijkste, verdrietige ervaringen in het leven.
Toch heeft verdriet ook voordelen en kan huilen goed voor je zijn. Verdriet kan je motiveren het anders te doen in je werk of je relatie, en huilen is een ontlading van stress. In dit artikel vind je een handleiding en tips waarmee je beter kunt omgaan met verdriet en huilen.
Verdriet: een emotie
Mensen zien je wel lopen, maar zien niet wat er in jou schuilt. Ze zien jouw lippen bewegen, maar weten niet dat je hart huilt…
Verdriet is een basisemotie en onlosmakelijk verbonden aan het leven. Deze emotie komt vooral om de hoek kijken bij rouw, teleurstelling, nervositeit, somberheid, depressie of ongeluk. Tijdens verdriet ben je even niet positief en voel jij je vaak ongelukkiger.
Spreken we over verdriet, dan spreken we over een tijdelijke emotie die we allemaal wel eens voelen in ons leven. Depressie daarentegen is een langdurige, chronische geestesziekte en vaak niet zal verdwijnen totdat deze is behandeld.
Huilen van verdriet, tranen van geluk
Huilen is een natuurlijke reactie van mensen op emoties als verdriet, woede en frustratie, maar ook bij vreugde. Zo kun je tranen van geluk hebben. Voor sommige mensen is huilen best moeilijk, voor anderen het eerste wat ze doen als ze verdriet ervaren. Zo huilen vrouwen eerder en vaker dan mannen. Ga eens na bij jezelf: huil jij makkelijk?
Waarom huilen soms lastig is
Voor sommige mensen is huilen lastig. Daar zijn verschillende oorzaken voor:
- Het is sociaal aangeleerd om je emoties te onderdrukken door opmerkingen als ‘houd je problemen voor jezelf’ of ‘stop met zo’n watje te zijn.’ Als gevolg van dit aangeleerd gedrag, is het voor sommige moeilijk om te huilen in het bijzijn van anderen. Dit is vaak uit angst dat hun emoties genegeerd of belachelijk gemaakt worden.
- Huilen wordt in veel westerse landen gezien als een zwakte. Huilen of juist niet willen of kunnen huilen is deels cultureel bepaald. Er zijn situaties waarin huilen eerder toegestaan en geaccepteerd wordt (begrafenis, huwelijk) dan in andere situaties (werk).
- Je fysieke of mentale gezondheid hebben invloed op het wel of niet kunnen huilen. Zo zijn sommige mensen die mentale of emotionele problemen hebben meer geneigd te huilen. Of er zijn fysieke aandoeningen die ervoor zorgen dat er geen tranen aangemaakt worden.
Verdriet tonen op het werk
De laatste plaats waar mensen willen huilen is op het werk. Toch kan het, gezien de hoeveel tijd die je op het werk bent, gebeuren dat je moet huilen. Houd het niet tegen. We zijn allemaal mensen en hebben allemaal gevoelens. Logisch toch dat je op jouw werk soms ook verdrietig bent?
Verdriet toelaten is een vorm van sterk zijn
Iedereen heeft zo zijn eigen mening over huilen op het werk. Zo bleek uit een onderzoek van Anne Kreamer dat 41% van de vrouwen die weleens huilen op het werk, zich tegelijkertijd ook zorgen maken over hun geloofwaardigheid, over hoe ze overkomen op anderen. Andere onderzoeken tonen daarentegen weer aan dat huilen niet gezien wordt als teken van zwakte, maar als een emotionele reactie op het werk.
Uit de 'Grief Impact Meter' blijkt dat het negeren van verdriet het bedrijfsleven miljoenen kost. De productiviteit van deze medewerkers daalt er namelijk door. Voor bedrijven is ruimte geven aan gevoelens dus een must!
6 tips: hoe ga je om met verdriet op je werk
Verdriet hebben is voor ieder mens normaal, thuis en op het werk. Je kunt je niet afsluiten voor emoties tijdens een werkdag. Misschien probeer je het, maar het is lastig. Je wordt soms door emoties overvallen, bijvoorbeeld vanwege een rotopmerking van een collega of door het overlijden van een dierbare.
Psycholoog Adam Grant pleit ervoor dat werknemers naast ziektedagen ook verdriet-dagen kunnen opnemen. Schrijver Susan Cain vertelt in haar boek hoe verdriet verbinding creëert tussen mensen.
Verdriet tonen is als ademen: je moet het doen!
Hoe blijf je toch goed voor jezelf zorgen?
1. Wees eerlijk tegen klanten, collega's en medewerkers
Het helpt als anderen weten wat je voelt. Ze kunnen belangstelling tonen, bepaalde taken bij een ander neerleggen of je af en toe wat meer ruimte geven. Het delen van moeilijke gevoelens vergt moed.
2. Maak tijd voor je verdriet
Verdriet is niet te plannen. Het overvalt je vaak. Toch kan het goed zijn op een (vast) tijdstip tijd in te ruimen voor jouw gevoelens. Het is namelijk makkelijk om je te verliezen in het werk, verplichtingen of social media. Bewust tijd vrij maken voor jezelf en jouw gevoelens helpt je om ze een plek te geven.
3. Terug naar je ademhaling.
Voel je de tranen opkomen, maar komt het ongelegen? Of voel je verdriet opkomen en heb je er geen zin in? Ga terug naar een rustige in- en uitademing. Houd je adem niet in, maar adem rustig in door je neus en uit door je mond. Herhaal dit ongeveer 2 minuten en voel hoe je lichaam meer ontspant.
4. Verdriet tonen is zelfbehoud
Gevoelens opkroppen betekent meer stress, een hogere bloeddruk en meer spanning in de spieren. Daarom is het belangrijk om verdriet niet op te kroppen, maar te laten stromen. Vind je dat lastig? Ga bewust naar buiten om te wandelen en gebruik je zintuigen. Luister naar het waaien van de wind, kijk naar de kleuren, voel de temperatuur op je lichaam of ruik de bloesem.
5. Maak verbinding met anderen.
De mens is een sociaal dier. De manager. De ondernemer. De medewerker. Jouw collega. Welke functie je ook hebt: je hebt altijd de gezelschap van anderen nodig.
6. Zoek hulp
Blijft het verdriet aan je knagen, komen de tranen niet naar buiten en voel jij je daardoor belemmerd in je werk? Wees dan verstandig en zoek hulp bij een professional.
De voordelen van huilen
Uit onderzoek blijkt dat huilen veel voordelen heeft:
· Huilen helpt stress te reduceren.
· Huilen is een teken dat opgekropte emoties worden losgelaten.
· Huilen geeft een signaal naar anderen dat je hulp nodig hebt.
· Huilen helpt de pijn te verzachten.
· Huilen brengt mensen bij elkaar.
· Huilen is een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces.
· Huilen helpt je beter te slapen.
· Huilen verlaagt je bloeddruk.
Waarom verdriet niet onderdrukken?
“Huilen een uitlaatklep die je lichaam bevrijdt van overmatige stress en spanning. Houd jij jouw tranen vast, dan gaat het sympathische zenuwstelsel (ofwel de vecht-of-vluchtreactie) van je lichaam in versnelling.”; zegt Nicole Van Groningen, van het NYU Langone Medical Center. Houd jij je tranen onder controle dan geven je hersenen signalen af om stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol, vrij te laten. Deze chemicaliën stimuleren je hartslag en bloeddruk. Dit kan zich vertalen in een benauwdheid op de borst en een zware ademhaling, omdat je jezelf dwingt om niet te huilen.
De wonden die onzichtbaar zijn, doen het meest pijn.
Daarnaast verhoogt het onderdrukken van deze emotie. De emotie wordt erger, aldus psycholoog Nikki Martinez. Hoewel je misschien denkt dat je jezelf afleidt, neemt de stress juist toe door niet te gaan huilen. Ben je in de gelegenheid om af en toe een potje te gaan janken en schreeuwen? Dan is het in je eigen belang om dat vooral te doen, ook op je werk!
Verdriet tonen is moedig!
Zoals gezegd huilen vrouwen vaker dan mannen. En hoewel veel mensen zich schamen om te huilen en de neiging hebben om huilen te associëren met zwakte, betekent het in werkelijkheid alleen het tegenovergestelde – dat je mentaal sterk bent. Verdriet tonen is moedig, ook op de werkvloer!
Door te huilen ben je een krachtig voorbeeld voor anderen
Durf jouw kwetsbaarheid te tonen. Er is iemand nodig die het voortouw neemt en de moed heeft eerlijk te zijn over gevoelens. Openheid en verbinding op de werkvloer betekent een veilig werkklimaat.
Huilen betekent dat je je gevoelens onder ogen kunt zien
Je komt je gevoelens onder ogen en ontwijkt ze niet. Door te huilen blijf jij met beide benen op de grond staan en ervaar je de reacties en emoties die (gewoon) bij het leven horen, ongeacht of ze pijnlijk zijn of niet. Door te huilen ontdoe je jezelf van overtollige negatieve energie en maak je ruimte voor positieve energie. Huilen is dus niet iets om je voor te schamen of je te verontschuldigen.
Af en toe huilen is beter voor je gezondheid
Opgekropte gevoelens kunnen je bozer, gefrustreerder en ongelukkiger maken. Wanneer je dus wat vaker je verdriet toont door te huilen, heb je veel minder kans om mentaal ‘in te storten’. Bovendien vermindert het risico op bepaalde aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten. Af en toe huilen is overigens niet alleen het beste voor je eigen gezondheid, maar ook het beste voor je (werk)relaties.
Gedicht: niet uiten van verdriet
Achter bergen liggen bergen
Achter zeeën ligt het land
Achter woestijnen liggen oases van zand
In mij regent het tranen
In mij stormt de wind
In mij liggen dromen onbemind
In mij liggen diepe zeeën
In mij liggen verlangens zo groot
In mij ligt een ongeschreven nood
In mij zijn orkanen geborgen
In mij schreeuwt een lied
In mij is zonneschijn in het verschiet
Achter gezichten staan geheimen geschreven
Achter ogen staan tranen gebrand
(Lizet Bakker - 2006)
Filmpjes over verdriet uiten
Gevoelens zijn lastig; helemaal op het werk. Susan Davids vertelt waarom werkgevers moeten stoppen met 'positief blijven'.
Waarom huilen alleen mensen? Ad Vingerhoets legt uit waarom alleen mensen tranen produceren en dieren niet. Ook laat hij de oorzaken en gevolgen van huilen zien.
In deze lezing deelt Emily haar ervaringen over huilen en wetenschap. Ze onderzoekt hoe belangrijk het is voor wetenschappers om contact te maken met hun gevoelens. Daarbij legt ze nadruk op de 3 C’s: Compassion, Collaboration en Creativity. Deze drie C’s zijn volgens haar de kern voor het doen van wetenschappelijke ontdekkingen.
Tot slot?
Die tips en wijsheid heb je weer op zak, maar wat nu?
Ga je weer simpelweg terug Netflix kijken/Facebook checken en in hetzelfde patroon vallen of ben je op zoek naar duurzame transformatie? Een blogartikel lezen is namelijk geen garantie op resultaat, dat weet je ondertussen vast wel?
Kun je wat hulp gebruiken, dan is Lizet er voor je.
Zij is senior coach en helpt je aan een mooier leven door jezelf op nummer 1 te zetten.
1. Download haar gratis compacte videotraining.
2. Check het unieke coachtraject Expeditie Evenwicht
Lizet helpt ambitieuze professionals en ondernemers naar meer geluk, plezier en minder gedoe.
Heb jij een goed stel hersens, een uitdagende baan en fijne vrienden. maar voel jij je onrustig of onzeker. Plan een gratis kennismakingsgesprek in en kijk wat Lizet voor jou kan betekenen.