Page content

Hoe om te gaan met frustratie?

Hoe om te gaan met frustratie?

Gefrustreerd zijn is een normaal onderdeel van het leven. Van de milde irritaties wanneer jij je sleutels verliest tot frustraties op het werk als je die ene promotie misloopt.

Het leven kan niet altijd lopen zoals wij dat willen – en daarom zijn we als mens soms gefrustreerd. Het kan moeilijk zijn om met frustraties om te gaan. Maar we beginnen best bij het begin: Wat is frustratie nou eigenlijk

Wat is frustratie

Frustratie is een (negatieve) emotie die je voelt wanneer je jouw gewenste resultaten niet bereikt. Het lijkt op het gevoel van woede en irritatie.

Frustratie kan je ervan weerhouden jouw doel te bereiken. Hoe belangrijker het doel, hoe groter de kans op frustratie. Frustratie kan leiden tot prikkelbaarheid, spanning, wrok, depressie of het gevoel verlaten te zijn.

Weet je niet goed hoe je met frustratie kan omgaan? Begin dan met het nemen van positieve stappen om datgene wat jouw frustratie veroorzaakt te verhelpen.

Hoe frustratie te bestrijden       

Het is onrealistisch om aan te nemen dat je frustratie altijd kunt voorkomen. Frustratie is namelijk een erg menselijke, erg gewone emotie.

Het is slim om een onderscheid te maken tussen de dingen die jij kunt veranderen en de dingen die je niet kan veranderen. Het leven heeft onvermijdelijk zijn ups en downs – goede momenten en slechte momenten. Hoe makkelijker jij de slechte momenten kan accepteren, hoe makkelijker je in de toekomst kan omgaan met je frustraties

Er zijn verschillende problemen in het leven waarmee je elke dag wordt geconfronteerd:

  1. Zichtbare frustraties die je kunt oplossen
  2. Frustraties die je misschien kunt oplossen of waarvan je niet zeker bent hoe je ze kan oplossen.
  3. Frustraties die veroorzaakt worden door acties, mensen of problemen waar jij niets aan kan veranderen.

Bepaal met welk type frustraties jij wordt geconfronteerd en ontwikkel vervolgens een realistische benadering van het probleem.

Er zijn over het algemeen drie manieren waarop je actie kunt ondernemen om de frustratie te verhelpen:

  1. Onderneem actie: Communiceer met de persoon die je frustreert
  2. Verander jou eigen gedrag: je gedrag en perceptie veranderen kan ervoor zorgen dat problemen en dus ook frustrerende situaties sneller verhopen worden.
  3. Probeer rustig te worden: Je kan frustratie wegnemen door jezelf rustig te maken. Doe wat ademhalingsoefeningen, doe aan mindfulness of spring binnen in de yoga studio. Heel wat mensen raken hun frustraties kwijt door te boksen, wielrennen of hardlopen.

Boksen kan frustratie makkelijk, snel, en op een gezonde manier verhelpen.

Kijk hier wat bokscoaching voor jou kan betekenen.

 Frustraties op het werk

Frustraties op je werk treden op wanneer je voelt alsof je niet vooruit komt, je slecht samenwerkt met collega’s of jij je niet gewaardeerd voelt. Het kan zijn dat jij vindt dat een collega niet goed functioneert of dat jouw leidinggevende naar jouw mening verkeerde beslissingen neemt. Dit heeft vervolgens een negatieve impact hoe jij je voelt, en dat is zonde.

Benieuwd hoe jij je frustraties kwijt kan raken? Check het artikel: hoe uit jij jouw emoties op je werk. 

Wat de oorzaak ook is. Jij bent verantwoordelijk voor jouw eigen emoties. Jij mag ontdekken hoe jij kunt omgaan met deze negatieve emoties en kan laten transformeren naar positieve emoties.

Hier zijn enkele suggesties om met frustratie om te gaan

Neem een time-out en beoordeel jouw situatie

Als je merkt dat je ergens gefrustreerd over bent, kun je het best even stoppen en op een objectieve manier naar de situatie kijken. Vraag aan jezelf waarom je gefrustreerd bent. Wat jou raakt?

Schrijf het op en wees zo nauwkeurig mogelijk. Probeer te achterhalen wat de oorzaak is, is het een persoon, een gezichtsuitdrukking, wat iemand zegt? Is het een bepaalde situatie? Op deze manier ontdek je meer over jezelf en wat aan de oorzaak ligt van de frustratie.

Zoek naar de positieve kanten van de situatie

De vraag die jij jezelf kan stellen is: wat is er positief aan deze situatie? Wat kan ik hiervan leren? Elke keer je wat frustrerend meemaakt stel je jezelf deze vraag. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt. Laat dit een goede gewoonte worden.

Op deze  manier sta je positiever in het leven en kun je meer leven in het nu.

Vaak zijn jouw collega’s zich helemaal niet bewust van dat ze jou frustreren of ergeren. Ze doen het vaak niet expres. Maak het niet te persoonlijk. Het gaat ze niet om jou.

Denk aan de laatste keer dat je gefrustreerd was.

Frustratie is slechts tijdelijk. Als jij terugkijkt op jouw frustraties van een jaar geleden, zijn deze vaak toch al in meer of mindere mate opgelost?!

Tip: Ontdek hoe jij makkelijk hoe jouw emotionele intelligentie kan vergroten 

Frustraties in je relatie

Je partner die onderbroeken laat rondslingeren in de slaapkamer, je partner die de melk nooit terug in de koelkast zet of je partner die het deksel van de WC omhoog laat. Kleine frustraties kunnen na een tijd jouw relatie binnendringen.

De gewoonten die je schattig vond toen je begon met daten kunnen later uitgroeien tot frustraties.

Frustratie hangt meestal samen tegengestelde belangen; bijvoorbeeld een opgeruimd huis, een schone toiletbril of natuurlijk eten. Heb je tegengestelde doelen in jouw relatie, dan leidt dit vaak tot frustraties en kan het als gevolg hebben dat je uit elkaar groeit.

Het is essentieel om te praten over doelen/visies die jullie delen, of je nu samen een huis wilt kopen, graag kinderen wilt krijgen of misschien wat het avondeten wordt. Het is belangrijk dat jij het standpunt en behoeften van jouw partner kent.

Communicatie is essentieel om frustraties tegen te gaan.

Beschouw frustratie als een teken dat jouw relatie en communicatie kunnen verbeteren. Super! Dat is de eerste stap.

De volgende stap is om jouw frustraties te delen en samen een manier te vinden om de frustraties te verhelpen die voor jullie beiden werkt. Hoe langer je wacht, hoe groter de ergernis wordt. Dit kan leiden tot heftige ruzies.

Wacht niet te lang en communiceer met elkaar. Je heb niet voor niets deze partner gekozen.

Comment Section

0 reacties op “Hoe om te gaan met frustratie?

Plaats een reactie


*