3 manieren voor meer rust in je hoofd. Luister naar je lichaam!
Tegenwoordig staat het menselijk denken hoog in het vaandel. We denken tegenwoordig vooral over dingen na. Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan, kijken we bijvoorbeeld naar het salaris, de reisomstandigheden en secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar is het gevoel dat we bij deze nieuwe baan hebben niet net zo belangrijk of misschien wel belangrijker?
Voelen we ons niet lekker, dan nemen we vaak een aspirine en gaan we door. Maar is dit juist niet het signaal van je lichaam dat het even genoeg is geweest? Deze signalen zijn zeer belangrijk, maar worden ook heel vaak genegeerd. Toch is het belangrijk om juist wél naar deze signalen te luisteren!
Hoe communiceert je lichaam?
Je lichaam communiceert met je, vaak op manieren die je zelf niet in de gaten hebt. Waar dit allemaal begint? Voornamelijk op celniveau. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het sporten om af te vallen. Je bent al wekenlang goed bezig, maar langzamerhand gaan de resultaten achteruit. In de sportschool kun je minder gewicht wegdrukken, je tijden gaan achteruit tijdens het hardlopen of je hebt het gevoel dat je sneller buiten adem bent. Je voelt boosheid omdat het niet lukt, maar besluit deze om te zetten in brandstof om door te gaan. Je besluit daarom nog harder te gaan trainen, maar het gewenste resultaat heeft het allemaal niet.
Ondertussen probeert je lichaam al dagenlang met je te communiceren dat het allemaal te hard gaat. Je voelt je duizelig, je hebt last van veel spierpijn en voelt je soms misselijk tijdens een training. Toch besluit je om door te gaan; je hebt immers het doel om af te vallen. Dit is zo’n moment dat je denkt met jouw brein, zonder naar jouw lichaam te luisteren. Je zou het juist andersom moeten doen.
Ons lichaam is namelijk zeer goed in staat om jouw te vertellen wat je precies nodig hebt. De chemische reacties op celniveau veroorzaken namelijk de fysieke pijntjes die je uiteindelijk voelt. Deze fysieke pijntjes zijn de signalen van je lichaam waarmee het aangeeft: tot hier en niet verder! De kunst hiervoor is om te leren luisteren naar je lichaam! Dit is de enige manier om deze signalen duidelijk te begrijpen.
Hoe luister ik naar mijn lichaam?
Het luisteren naar je lichaam is waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan. We hebben daarom een aantal belangrijke tips voor je op een rijtje gezet die je gaan helpen om je eigen lichaam te begrijpen. Met deze tips kun jij leren luisteren naar je lichaam!
1. Kijk niet naar anderen
Allereerst is het belangrijk om alleen naar jezelf te kijken en niet naar anderen. Zoals we hierboven aangegeven hebben, kan een lichamelijke reactie per persoon sterk verschillen. Voel je boosheid of heb je negatieve gevoelens als je een vriendin alweer op facebook pronkt met foto’s van allerlei leuke uitjes en etentjes. Stop hier dan direct mee! Waar een extravert persoon hier bijvoorbeeld heel gelukkig van wordt, zal een introvert persoon zich hier erg ongemakkelijk bij voelen. Jezelf vergelijken met anderen heeft daarom geen zin; elk persoon is uniek!
2. Schaam je niet!
Schaam je niet voor de emoties die je voelt. Omarm juist de gevoelens die je hebt. Heb je gevoelens van angst wanneer je het podium betreedt, dan is dat heel normaal. Maak jezelf niet wijs dat je je op een bepaalde manier ‘moet’ voelen.
Denk bijvoorbeeld aan een sollicitatie bij een internationaal bedrijf, waarbij je een salaris krijgt waarmee je vervroegd met pensioen kan. Iedereen om je heen zegt dat het geweldig is, dat je de baan moet nemen en dat ze er alles voor over zouden hebben om zoveel te verdienen. Echter ligt het bedrijf je totaal niet, maar durf je dit niet te zeggen omdat je bang bent voor reacties van anderen. Het kan dan ook verleidelijk zijn om de baan aan te nemen, puur omdat dit van je verwacht wordt en omdat je zelf het gevoel hebt dat je je eigenlijk hetzelfde zou moeten voelen als de mensen om je heen. Toch is je gevoel hierin een belangrijke drijfveer die je helpt om de juiste keuzes te maken!
Hoe we onszelf willen voelen en hoe we ons daadwerkelijk voelen kan mijlenver uit elkaar liggen. Door je ervoor te schamen, ga je jezelf juist alleen maar meer druk opleggen. Je verwijt het jezelf dat je je op deze manier voelt, terwijl dit op celniveau gebeurt en je hier in eerste instantie vrij weinig aan kan doen.
Leestip: hoe schaamte jouw leven kan beïnvloeden
3. Sta stil bij je gevoelens
Misschien nog wel belangrijker bij negatieve gevoelens dan bij positieve gevoelens is om hierbij stil te staan. Bij positieve gevoelens weet je vaak waarom je je zo voelt. Je hebt iets bereikt, je geniet van de mensen om je heen, de natuur, je wint iets of anderen geven je een compliment. Bij negatieve gevoelens staan we liever niet stil, of de trigger is onduidelijk.
Kun je achter deze trigger komen, dan is het gemakkelijker om deze triggers een volgende keer uit de weg te gaan. Raak je bijvoorbeeld geïrriteerd als iemand je onderbreekt terwijl je geconcentreerd werkt, dan kun je twee kanten op. Je geïrriteerd blijven voelen of hier juist bij stilstaan, de kern van de irritatie achterhalen (het onderbroken worden) en hier maatregelen voor nemen (zet een koptelefoon op, zet je status op non-actief etc.).
Ga het gesprek aan met diegene die je telkens onderbreekt, of ga eens na waarom je hier nou zo geïrriteerd van raakt. Wellicht heb je het gevoel dat je er niet toe doet? Of dat je niet gehoord wordt door diegene? Misschien corrigeerde je ouders je vaak en ligt daar wel de oorsprong van de irritatie? Als je de kern van het probleem eenmaal opgespoord het, is het gemakkelijker om dit de volgende keer mee te nemen in de keuze die je maakt. Hier kun je jouw eigen gevoelens dus ook mee beïnvloeden. Je hebt namelijk de oorzaak van het probleem aangepast, doordat je niet alleen naar het resultaat gekeken hebt.
Wil jij ook leren luisteren naar je lichaam, en gun jij jezelf een stressvrij leven? Kom dan vooral langs voor een vrijblijvende kennismaking.