Page content

Hoe schaamte je leven kan beïnvloeden

Hoe schaamte je leven kan beïnvloeden

Schaamte is een ongemakkelijk gevoel. Soms wil je het liefst onder een steen kruipen of je onder je donsdeken verstoppen.

Wat is de definitie van schaamte?

Schaamte is een psychosociale emotie met het idée dat je afwijkt van jouw eigen normen en/of de normen van anderen. Schaamte is een sterk cultureel bepaald en heeft betrekking op jouw gedrag, karakter of persoonlijke eigenschappen, of houdt verband met jou, zoals bijvoorbeeld jouw familieleden.

Als jij je schaamt in bijzijn van anderen, dan kan het voelen alsof jij door de grond wil zakken.

Een aantal synoniemen 

Gevoel van verlegenheid, onbehaaglijk verlegen gevoel, schroom, gêne, confusie

Wat is de impact van schaamte

Schaamte kunnen gevoelens van verdriet, depressie, angst en een laag zelfvertrouwen veroorzaken. Schaamtegevoelens kunnen veroorzaakt worden door bepaalde gebeurtenissen in ons leven, maar ook door de manier waarop wij naar ons lichaam kijken of de manier waarop mensen met ons omgaan.

Over het algemeen is het een psychologische emotie die we als erg onprettig ervaren. Het is een morele, zelfbewuste en negatieve emotie die we ervaren wanneer we onszelf als gebrekkig ervaren.

Wanneer we ons schamen zijn we bang buitengesloten te worden van de groep. Door het feit dat cultuur in grote mate het schaamtegevoel bepaalt kunnen mensen van andere culturen en landen zich schamen om compleet verschillende dingen.

Leven met schaamte, ongeacht waar die schaamte vandaag komt, kan moeilijk zijn. Het is belangrijk dat je hulp zoekt wanneer je een diepgeworteld schaamtegevoel hebt.

Anderen zijn misschien niet op de hoogte van hun schaamte en verbergen het voor andere mensen door zich sterk op te stellen. Deze mensen hebben een kans om te vervallen in verslaving, woede en narcisme.

Brene Brown en schaamte

Brené Brown, een onderzoeker aan de Universiteit van Houston, zegt dat schaamte een intens pijnlijk gevoel of ervaring is waardoor we geloven dat we liefde en verbondenheid niet waard zijn.

Het is een emotie die ons allemaal raakt en die de manier waarop we met de mensen en de wereld omgaan vormgeeft.

Schaamte kan, afhankelijk van hoe we ermee omgaan, ons afsluiten van sociale contacten waardoor een hele reeks van andere problemen, zoals depressie, kunnen ontstaan.

Browns werk bestond uit het interviewen van duizenden mensen over uitdagende, gevoelige en schaamtevolle levenservaringen. Hierdoor kreeg zij een beter beeld over veelvoorkomende gebeurtenissen die schaamte veroorzaakten.

Ze werd gevraagd om in TedTalk te spreken over de kracht van schaamte en kwetsbaarheid. Haar video is door meer dan 23 miljoen mensen bekeken, de op drie na populairste Tedtalk tot nu toe. Haar boeken hebben stuk voor stuk de bestsellerlijsten gehaald.

Brene Brown is van mening dat de studie naar schaamte en kwetsbaarheid belangrijk is omdat deze emoties universeel zijn. Het bestuderen van deze emoties schijnt een licht op hoe wij als mens groeien. Daarnaast kunnen we dankzij dit onderzoek ook bepaalde gemeenschappelijke interacties en emoties (zoals schaamte) normaliseren die ons kunnen isoleren van anderen.

Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om schaamte te overwinnen

1. Praat erover

Brené Brown beschrijft schaamte als ‘het intens pijnlijke gevoel of de ervaring om te geloven dat we gebrekkig zijn en daarom de liefde die anderen ons geven onwaardig zijn’.

Geen wonder dus dat het we er liever niet over praten.

‘Hoe minder we over schaamte praten, hoe meer macht het over ons leven heeft’, legt Dr. Brown uit.

Als we genoeg besef van schaamte ontwikkelen om het een naam te geven en erover te praten, kunnen we het overkomen en stoppen.

2. Neem de tijd om te evalueren hoe jij je daadwerkelijk voelt

Schaamte en schuld worden vaak onderling verwisseld, maar het zijn twee verschillende dingen. Je zou kunnen denken dat je je schaamt, terwijl jij je eigenlijk gewoon schuldig voelt.

Onderzoekers omschrijven het als volgt: “Ik ben slecht” is schaamte. ‘Ik heb iets verkeerd gedaan’ is schuld.

Schaamte betekent dat we niet blij zijn met wie we zijn, terwijl schuldgevoel betekent dat we niet blij zijn met wat we hebben gedaan. Schaamte is vaak sterker dan schuld.

3. Neem een stapje terug

We vinden het fijn als mensen ons waarderen, of dat nu op het werk of thuis is. Als mensen onze inspanningen niet waarderen of niet leuk vinden, hoeven we geen schaamtegevoelens te hebben.

Daarom is het belangrijk om jezelf van je werk te scheiden.

Jij bent je werk niet.

Het is belangrijk om onze identiteit lost te koppelen van onze carrière, van ons werk.

Als je ‘hele’ identiteit niet op het spel staat, ben je vrijer om te maken, risico’s te nemen en creatief te zijn.

Comment Section

0 reacties op “Hoe schaamte je leven kan beïnvloeden

Plaats een reactie


*