Negen boeken over persoonlijk leiderschap die je gelezen moet hebben
Dankzij de opkomst van moderne media wordt er steeds minder gelezen. Natuurlijk kun je lessen over persoonlijk leiderschap tot je nemen via TED-talks, podcasts en videotrainingen, maar het lezen van een ouderwets biedt toch nog steeds veel voordelen. Wat zijn de boeken over persoonlijk leiderschap die je gelezen moet hebben?
Waarom boeken lezen?
Een ouderwets boek blijft een uitstekende manier om jezelf en je kennis te ontwikkelen. Uit wetenschappelijke onderzoek is gebleken dat het lezen van boeken zorgt voor een beter inlevingsvermogen. Je verbale intelligentie verbetert en lezen werkt tegen stress.
Ook op inhoudelijk vlak is een boek op veel vlakken ongeëvenaard. Boeken over persoonlijk leiderschap bevatten enorm veel kennis die op een duidelijke manier is gestructureerd. Je kunt makkelijk teruggaan in de tekst. Je kunt een boek opnieuw lezen als je een deel van de lessen in de praktijk hebt gebracht, waardoor je verder kunt. Je ontwikkelt jouw leiderschapsvaardigheden! Tot slot laten boeken meer aan de verbeelding over, waardoor lessen vaak beter beklijven.
De negen beste boeken over persoonlijk leiderschap
Er zijn ontzettend veel boeken geschreven over leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. Net als in elk ander genre zijn er ook een hoop boeken die niet de moeite waard zijn. Deze negen boeken helpen je absoluut om een beter mens en een betere leider te worden..
Marcus Aurelius – Meditaties/overpeinzingen
Dit is ongetwijfeld het oudste boek in deze lijst. Het bevat de aantekeningen van Marcus Aurelius, keizer van het Romeinse rijk tussen de jaren 161 en 181. In deze aantekeningen beschrijft Aurelius allerlei principes over persoonlijke ontwikkeling en leiderschap die ook nu nog zinvol zijn. Tot slot is het een prachtige introductie en de leer van het stoïcisme, een praktische filosofie die ons onder andere leert dat we alleen onszelf kunnen controleren en de omgeving niet.
Paolo Coelho – The Alchemist
Een boek over persoonlijk leiderschap vermomd als literatuur. In de alchemist lees je het verhaal van een jonge herder die op zoek naar een schat om zijn ‘persoonlijke legende’ waar te maken. Het verhaal is een prachtige verpakking van de lessen dat we trouw moeten blijven aan onszelf en dat je niet op moet geven. Zo kun je je dromen uit laten komen.
Delivering Happiness – Tony Hsieh
Tony Hsieh is de CEO van een online schoenenwinkel uit de VS, Zappos. In Delivering Happiness beschrijft hoe hij een bedrijfscultuur ontwikkelde die erop gericht is om het leven van werknemers, verkopers en anderen te verbeteren. Vervolgens laat hij zien hoe deze bedrijfscultuur bijdroeg aan het bredere succes van het bedrijf. Zappos kreeg een uitstekende reputatie en maakte opmerkelijk genoeg veel meer winst.
Zeven eigenschappen van effectief leiderschap – Stephen Covey
Dit boek is al jaren een van de meest verkochte boeken op het gebied van (persoonlijk) leiderschap. In dit boek laat Covey zien dat je in de eerste plaats jezelf en jouw plek in de wereld moet kennen. Vervolgens kun je de verbinding zoeken met anderen en zoeken naar win-win oplossingen.
Durf te leiden – Brené Brown
Volgens de filosofie van de Amerikaanse wetenschapper Brené Brown is je kwetsbaar opstellen een van de belangrijkste dingen die je als leider kunt doen. In haar boek laat ze met mooie persoonlijke verhalen en anekdotes zien dat jezelf kwetsbaar op moet stellen om goed te kunnen verbinden met anderen.
Invloed – Robert Cialdini
‘Invloed’ van Robert Cialdini is een echte klassieker binnen de marketing en saleswereld. Het boek bevat zes waardevolle principes die je kunt gebruiken als je iemand wilt overtuigen. Deze lessen zijn ook goed toepasbaar op andere terreinen. Vanaf het moment dat je dit boek gelezen hebt, herken je ook de manieren waarop anderen jou proberen te overtuigen. Heb je je ooit afgevraagd waarom al altijd iemand in een witte jas in de reclame voor tandpasta zit?
Good to Great – Jim Collins
Jim Collins bestudeerde voor zijn boek ‘Good to Great’ honderden verschillende bedrijven. Hoe komt het dat sommige bedrijven het gewoon ‘goed’ doen, terwijl andere bedrijven het ‘geweldig’ doen? Het resultaat is een reeks principes die je kunt toepassen om ervoor te zorgen dat jouw organisatie op een duurzame manier groeit van een goede naar een geweldige organisatie. Collins belicht hierbij allerlei aspecten van een bedrijf, van de relatie met technologie tot en met de werving en selectie van medewerkers.
Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloed – Dale Carnegie
Deze klassieker uit 1936 is een van de bestverkochte boeken ooit. Het boek staat vol met lessen die je kunt gebruiken om jouw communicatie met anderen te verbeteren. Carnegie besteedt hierbij aandacht aan de positieve kanten van communicatie, maar je leert vooral om goed om te gaan met negatieve kanten van communicatie met anderen, zoals conflicten. De principes uit boek zijn tijdloos en dus nog steeds toepasbaar.
Tribes – Seth Godin
Het boek ‘Tribes’ van Seth Godin geeft een interessant perspectief op groepsprocessen. Het boek stelt het idee van één leider met een groep ondergeschikten ter discussie. Een ‘tribe’ is een groep mensen met een gedeeld doel en een gezamenlijke taal. In het boek lees je hoe in plaats van een baas de leider kunt worden van een beweging. Cruciaal hierbij is het vertrouwen dat jij uitstraalt in de gedeelde idealen van de groep.
The People Pill – Ken Wright
Hoe ga je om met werknemers die ontevreden zijn? Of wat doe je met medewerkers die zich niet goed inleven in klanten? Dit zijn vragen waar alle leidinggevenden wel eens mee worstelen. ‘The People Pill’ bevat methoden waarmee managers alle problemen van het menselijke aspect van leidinggeven kunnen oplossen. Alle methoden zijn uitstekend onderbouwd met casestudies, onderzoeken en verhalen.
Bovenstaande boeken zijn onmisbaar voor als je een betere leider wilt worden. Welke boeken hebben jou een betere leider gemaakt? Laat een reactie achter.