Persoonlijk leiderschap: leid je eigen fantastische leven!
07 februari 2022 

Persoonlijk leiderschap: leid je eigen fantastische leven!

Persoonlijk leiderschap is jouw leven vormgeven op jouw manier, onafhankelijk van wat anderen vinden. Je beweegt de richting op die jij wilt, zowel op je werk als in je privéleven en bepaalt jouw eigen weg.

Onthoud vooral goed dat persoonlijk leiderschap om jouw unieke persoonlijkheid gaat en dus betrekking heeft op alle facetten van het leven. Persoonlijk leiderschap wordt vaak alleen  in verband gebracht met werk en carrière. Maar persoonlijk leiderschap begint in de privésfeer, namelijk door heerser te worden over je eigen lichaam.

Waar kun je dan zoal leiderschap over nemen? Ik geef je in dit artikel een paar ideeën van klanten van mij die reeds vergevorderd zijn in de ontwikkeling van hun persoonlijk leiderschap.

Laat je leiden door je eigen karakter. Er is maar één persoon als jij. Niemand kent jouw levenspad. Jij kent jezelf het beste: vertrouw daarop. Ga met liefde op zoek naar jezelf, naar jouw drive, naar jouw ideale leven. Dat is wat je verdient.

Hoe ziet persoonlijk leiderschap eruit in de praktijk?

Persoonlijk leiderschap heb je in alle vormen en maten. Bij ieder individu ziet het er anders uit. Het kan groots zijn en brandende levensvragen beantwoorden, maar het kunnen ook kleine dagelijkse handelingen zijn waarmee jij de leiding neemt over je eigen privé- en werkleven.

Jesse ter Velde:
Elke dag start om 6.15 met een half uur de hond uitlaten. Dit is volledig mijn eigen tijd: de tijd waarin ik geniet van de buitenlucht.

 
Dirk-Jan de Groot:
De start om meer persoonlijk leiderschap over mijn leven te krijgen, was door mijn eigen mission statement op te schrijven en acties te bepalen.

 
Jolanda van Randt:
Ik pak leiderschap over mijn leven door elk jaar te wijden aan een bepaald thema. In het afgelopen jaar stond plezier centraal. Elke maand evalueerde ik met mijn man of we genoeg plezier hadden gemaakt. Het kan soms erg druk zijn met ieder een eigen onderneming en drie opgroeiende kinderen.

 
Miranda
Persoonlijk leiderschap betekent voor mij dat ik me bewust ben van mijn doelen, ambities, maar ook van mijn gevoelens en emoties. Ik plan bewust ruimte in op mijn werkdag om, naast alle to-do lijstjes, rust te creëren voor mezelf. Dit werkt perfect.

De drie sleutels naar persoonlijk leiderschap

Ben je het zat om in de waan van de dag te leven, je to-do lijstjes af te werken en elke avond languit op de bank uitgeput een Netflix-serie te bingen? Ben je het zat om een vol hoofd te hebben en niet meer echt gemotiveerd te zijn op kantoor? Wil je weer sprankelend in het leven staan, zowel privé als zakelijk? Dan is het belangrijk om onderstaande drie sleutels in handen te krijgen.

Zonder deze drie sleutels is het onmogelijk om leiderschap te tonen. Je blijft dan in een spiraal van vaste gewoontes hangen en je pakt niet de regie over je eigen leven. En dat is zonde, want ieder mens verdient een leven waarin ruimte is voor het realiseren van persoonlijke passies en doelen.

De drie sleutels van persoonlijk leiderschap zijn:

1: Bewustwording 

Bewustwording is inzicht krijgen in wie je eigenlijk bent. De automatische piloot moet uitgeschakeld worden. Je mag stilstaan bij wat je dagelijks voelt, denkt en doet.

De eerste stap is je bewust worden van alles wat er nu is, alles wat je nu doet. Bewustwording is een ontdekkingstocht naar wie je bent, naar het heden, naar het verleden en uiteindelijk de toekomst. Je zult patronen ontdekken in hoe je denkt, voelt en handelt.

Heb je geen idee hoe je moet beginnen, dan staat hieronder een aantal tips die je verder kunnen helpen.

1.1. Teken een tijdlijn van je leven.
Pak pen, papier en een timer. Zet de timer op 20 minuten.
 Pak de pen en papier en maak een tijdlijn vanaf je geboorte tot nu.
 Zet in de tijdlijn alle gebeurtenissen die de grootste impact op jou hebben gehad.
 Ga na wat deze gebeurtenissen met jou hebben gedaan.

1.2. Vraag mensen in je directe omgeving om feedback.

1.3. Beantwoord jouw levensvragen.
 Neem de tijd om na te denken over grote levensvragen, maak hier minimaal 30 minuten voor vrij. Vragen die je jezelf kunt stellen:  
- Welk levensmotto wil ik anderen meegeven?
- Wanneer heb ik een goed leven gehad?
- Hoe ziet mijn perfecte dag eruit?
- Welke gevoelens en verlangens wil je meer ruimte geven in jouw leven?
- Welke wensen heb je nog? Welke dromen wil je nog vervullen?

1.4. Houd een dagboek bij.
Schrijven is een tastbare manier om te ontdekken wie je bent, wat je bezighoudt, wat je denkt en voelt. Schroom niet om alles op te schrijven.

1.5. Start met mediteren of mindfulness.
Geen zin om te mediteren op een matje? Check deze slimme meditaties die je kunt doen terwijl je heerlijk buiten loopt.

2. Zelfdiscipline en daadkracht

Zelfdiscipline is de vaardigheid om te doen wat je graag wilt zonder dat iemand je vertelt wat je moet doen. Daarmee is het de tweede sleutel van persoonlijk leiderschap. Zelfbewustzijn is stap 1, maar als je daar vervolgens niets mee doet, is het snel klaar.

Met zelfdiscipline kun je daadwerkelijk afvallen, productiever worden, rust in je hoofd krijgen, zelfvertrouwen vergroten, relaties verbeteren en positiever in het leven staan

Discipline is the bridge between goals and accomplishments. Jim Rohn.

2.1 Bepaal waar je naar toe wilt. 

Om zelfdiscipline te ontwikkelen, is het goed om te weten waar je naartoe wilt. Wat wil je graag bereiken? Wat maakt jou gelukkig? Hoe beter je weet wat je wilt, hoe makkelijker het is om jezelf ertoe te bewegen.

Ontdek je why (filmpje)

2.2 Ontwikkel rituelen en gewoontes

Je hersenen passen zich aan aan jouw gewoontes en vinden het heel fijn om zich vast te houden aan routine. Ontwikkel daarom gezonde en laagdrempelige gewoontes die je kunnen helpen bij het bereiken van jouw doelen.

Wil je bijvoorbeeld heel graag in de ochtend gaan hardlopen, maar blijf je eigenlijk liever in bed liggen? Creëer de gewoonte om ‘s avonds je hardloopschoenen en kleding al naast je bed te zetten.

Plak een nieuwe gewoonte aan een oude gewoonte vast. Wil je heel graag rustiger worden in je hoofd en weet je dat het goed is om door te ademen? Plak een ademhalingsoefening aan een bestaande gewoonte vast. Bijvoorbeeld: elke keer als je naar de WC bent geweest en je handen wast, adem je vier keer diep in en uit.

In het boek Kleine Gewoontes van BJ Fogg kun je ontdekken hoe je zulke goede gewoontes kan creëren en hoe je ze makkelijk kunt implementeren in je leven.

2.3. De kunst van je niet laten verleiden 

Je kunt nog zoveel wilskracht en discipline hebben, het kan nooit kwaad om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken. Wil je bijvoorbeeld afvallen, maar ligt je kast vol met snoep? Dan stel je jezelf onnodig bloot aan verleiding. Wil je graag de ochtend rustig en productief beginnen, maar grijp je zodra je wakker wordt meteen naar je telefoon? Dan is de verleiding groot om in je social media en e-mail te blijven hangen. Wil je graag een eigen bedrijf beginnen naast je kantoorbaan, maar heb je thuis een gezin met drie kinderen en geen moment voor jezelf? Kies er dan voor om één avond per week een ruimte te huren waar je meters kunt maken.

De makkelijkste manier om een verleiding te weerstaan, is door deze te verwijderen. 

Raak verslaafd aan goede gewoontes!

2.4 Zoek een buddy 

Samen bereik je meer dan alleen. Zoek een buddy waarmee je je doelen kunt behalen. Met zijn tweeën gaat het veel makkelijker, omdat je je elkaar kunt motiveren. Heb je niemand in je omgeving? Een mooi programma kun je vinden op de website focus.me. Daarmee ga je 25 minuten samen met een ander aan de slag  met jouw doel. Je deelt wat je in die 25 minuten gaat doen, gaat aan de slag, en aan het eind deel je nog een keer wat je daadwerkelijk hebt gedaan.

 
Zet je leven in beweging met de vijf seconden regel. Soms is het nodig om in jezelf af te tellen van vijf naar één en dan in actie te komen. Zelfdiscipline heeft iedereen in zich en iedereen kan het op dezelfde manieren ontwikkelen. Of je nu een schaatskampioen bent, een succesvol ondernemer, of iemand die zijn of haar droom nog waar moet maken.

Leestip: Mel Robbins - The 5 second rule: transform your life, work and confidence with everyday courage

3. Zelfcompassie

Het zal in het leven gegarandeerd niet altijd precies zo gaan als je in gedachten hebt. Soms gebeuren er onverwachte dingen waardoor je je doelen niet kunt halen.

Het leven staat niet stil, er gebeurt constant van alles. Het is aan jou om dan lief te zijn voor jezelf en jezelf de tijd te gunnen. Het is niet erg als iets een keer niet lukt, niet gebeurt, of anders gaat dan je had verwacht. Er leiden meer wegen naar Rome en het is geen kwestie van zo snel mogelijk de eindstreep halen.

Bedenk ook dat gewoontes en karaktereigenschappen niet van de ene op de andere dag te veranderen zijn. Dat kost nu eenmaal tijd en voor de één gaat het nu eenmaal wat makkelijker dan voor de ander. Dit is helemaal niet erg.  Nogmaals: het leven is geen race.

Wees als een beste vriend of vriendin voor jezelf met troostende woorden en stimulerende reflectie.

Een goede vriend kraakt je niet af als het even tegenzit, maar is een steun in de rug. Nieuwsgierig naar hoe jij zelfcompassie kunt ontwikkelen? Start met het lezen van dit artikel over zelfcompassie.

Begin klein: op deze gebieden kun je persoonlijk leiderschap tonen

Je wilt het leven creëren dat bij jou past. Hierboven heb ik de drie sleutels van persoonlijk leiderschap beschreven die je daarbij kunnen helpen. Er zijn verschillende prominente gebieden waarop je leiderschap kunt tonen. Kies er een uit die voor jou op dit moment het meest belangrijk is en ga daarmee aan de slag. Stel kleine en haalbare doelen. Zoek eventueel een leiderschapscoach die je hierbij kan begeleiden. Samen sta je altijd sterker.

 Doe het op jouw manier en in jouw eigen tempo. De gebieden zijn:

 1. Fysiek
 2. Mentaal (gedachten en gedrag)
 3. Emotioneel (gevoelens en emoties)
 4. Spiritueel
 5. Carrière
 6. Financiën
 7. Vrije tijd
 8. Relatie/Gezin
 9. Sociale contacten

Persoonlijk leiderschap is de wil om je leven te leiden zoals jij dat wilt en niet afhankelijk te zijn van anderen. Zet vandaag nog die eerste stap in de richting waar je heen wilt. Veel succes!

 Personal leadership is the desire of an individual to take charge of his or her own life. - Greg Thomas


 

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht