Negen manieren om leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen
03 december 2018 

Negen manieren om leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen

‘Dat is een geboren leider’ zeggen mensen wel eens als het gaat over inspirerende leiders als Barack Obama of Nelson Mandela. Als er al geboren leiders zijn, dan zijn de meeste mensen dit niet. Dit betekent uiteraard niet dat je geen leider kunt worden. Je kunt leiderschap ontwikkelen.

Het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden is een kwestie van de lange adem. Het is een opeenstapeling van kleine acties die uiteindelijk een gewoonte geworden. De volgende negen manieren helpen je om een betere leider te worden.

 1. Leer je kwetsbaar op te stellen

Het is heel verleidelijk als leidinggevende om de schijn op te houden dat jij overal het antwoord op weet. Dat is niet zo. Een van de belangrijkste vaardigheden die je als leidinggevende kunt ontwikkelen is om je kwetsbaar op te durven stellen. Je kunt je medewerkers best een keer om advies vragen. Zit je met een dilemma, benoem dit dan gewoon. De kans is groot dat je beslissingen beter worden, terwijl je team zich gehoord voelt.

 1. Zorg voor positiviteit

Als leider bepaal je voor een groot deel de sfeer in je team. Als jij negatief bent, dan zijn je teamleden dat ook. Het is aan jou om positiviteit in het team te brengen. Dit betekent dat je proactief om moet gaan met omstandigheden die een negatieve invloed hebben. Als je deze problemen niet kunt oplossen, geef dan in ieder geval duidelijkheid aan je team over de gevolgen.

Vergeet ook niet om je medewerkers te complimenteren als zij iets goed hebben gedaan. Iets dat heel eenvoudig lijkt, was voor je medewerker misschien een zware bevalling. Leef je in in je teamleden en je kunt oprecht je waardering uitspreken voor de prestaties van je teamleden.

 1. Leer te handelen op basis van vertrouwen

Positiviteit betekent ook dat je moet handelen vanuit vertrouwen. Dit betekent vaak de controle loslaten. Als je zeker wilt zijn dat je mensen op vrijdagmiddag om twee minuten voor vijf de telefoon nog oppakken, dan kun je een prikklok ophangen. Je vertelt dan zonder woorden aan je mensen dat je ze niet vertrouwt. Als je ervan uitgaat dat je mensen er gewoon zijn, dan voelt dit een stuk beter voor je medewerkers.

Het vereist veel discipline om de controle te laten vieren. Als je merkt dat je nu veel controleert, begin dan klein. Al snel leer je de touwtjes niet zo strak in handen hoeft te hebben om een goede leider te zijn.

Een andere manier om je vertrouwen te laten zien is door taken te delegeren. Je laat niet alleen taken uitvoeren door iemand anders die dit misschien wel beter kan dan jij. Je geeft je medewerkers vertrouwen en een kans om zich te ontwikkelen.

 1. Geef feedback (en sta daarvoor open)

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Als leider moet je af en toe ingrijpen als je ziet dat iets niet goed gaat. Dit doe je door op een juiste manier feedback te geven aan de teamleden. Omgekeerd moet je ook openstaan voor feedback van jouw teamleden, zodat jij hiervan kunt leren.

 1. Houd een duidelijk doel voor ogen

Op het moment dat jij geïnspireerd bent, zijn je teamleden dat ook. Je enthousiasme is aanstekelijk. Helaas komt deze inspiratie vaak in golven. Van tijd tot tijd zijn er momenten waarop je niet zo geïnspireerd bent.

Als je merkt dat je even wat minder enthousiast bent, probeer je inspiratie dan terug te vinden. De oorzaak van een gebrek aan inspiratie is vaak het ontbreken van een duidelijk doel. Je kunt even de tijd nemen om je doelen te visualiseren of om oude plannen er weer bij te pakken. Als je zelf helder voor ogen hebt wat je wilt bereiken, dan kun je dat ook beter overdragen op je team.

 1. Durf eerlijk te zijn

Eerlijkheid betekent dingen benoemen zoals ze zijn. Dit is vaak moeilijk. Je bent vaak bang dat er weerstand ontstaat. Het is dan verleidelijk om voor de makkelijke weg te kiezen. Je verpakt je boodschap of je laat feiten achterwege. Het vereist moed om eerlijk te zijn, want mensen zijn altijd bang voor de reactie van anderen. Uiteindelijk zal je team blij zijn dat je zo eerlijk bent en win je op deze manier het vertrouwen van je team.

 1. Heb lef (en werk aan je zelfvertrouwen)

Als leider wil je stimuleren dat je teamleden eigen initiatieven ontplooien. Je teamleden spiegelen zich aan jou. Als jij geen durf toont, dan zullen zij zelf ook terughoudend zijn. Om jezelf te ontwikkelen als mens en als leider moet je dan ook lef tonen. Vaak betaalt je lef zich uit. Niet alleen in de vorm van concrete resultaten, maar ook in de vorm van meer zelfvertrouwen.

 1. Zie leidinggeven als mensenwerk

Als leidinggevende is het verleidelijk om te communiceren in termen van doelstellingen en taken. Een mens moet de verkooptargets halen. De implementatie wordt ook door iemand gedaan. Uiteindelijk is leidinggeven mensenwerk. Dit vraagt dus om een menselijke vorm van communicatie.

Als eerste betekent dit dat je vooral heel goed moet luisteren naar wat je teamleden zeggen en vooral ook naar wat ze niet zeggen. Laat je teamleden uitpraten en kom niet gelijk met een oordeel of een advies. Gebruik slimme vragen om ervoor te zorgen dat je teamleden jou vertellen wat hen motiveert of tegenhoudt.

 1. Ontwikkel jezelf

Als leidinggevende ben je jezelf continu aan het ontwikkelen. Je ontwikkelt jezelf niet alleen als persoon, maar je weet ook wat er speelt in je vakgebied. Je verbetert niet alleen jezelf door te ontwikkelen, je laat ook aan je ondergeschikten zien dat je je functie als leider serieus neemt.

Blijf leren en reflecteren

De vraag is of geboren leiders echt bestaan. Wat we wel weten is dat je je leiderschapsvaardigheden kunt ontwikkelen. Hiervoor moet je geregeld in de spiegel kijken. Wat doe je goed en wat kan beter? Blijf daarom openstaan voor feedback van anderen en blijf vooral leren.

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

 • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
 • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
 • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht