Succesvol samenwerken in een team? Dat doe je zo!

Samenwerken zorgt voor betere resultaten, maar hoe realiseer je een succesvolle samenwerking in een team? Welke voorwaarden vormen de basis en hoe kun je samenwerken stimuleren? We duiken hier even dieper in en geven je de nodige tips mee om effectief stappen vooruit te zetten met je team.

Samenwerken wat is dat eigenlijk?

Laten we beginnen met een kleine intro: samenwerken wat is dat eigenlijk? Onder samenwerken verstaan we de gezamenlijke inzet om bepaalde doelstellingen te bereiken. Die samenwerking vindt plaats tussen minimaal 2 personen, maar grotere groepen zijn natuurlijk ook mogelijk. Zelfs tussen meerdere groepen of bedrijven komen veelvuldig samenwerkingen voor. Alleen is maar alleen en de resultaten die je kunt behalen zijn beperkt. Pas door de kracht van een goed functionerend team in te zetten, ervaar je welke snelheid er gemaakt worden en komen topresultaten binnen handbereik.

Waarom is samenwerken belangrijk?

Wil je snel en efficiënt je doelen bereiken, dan is samenwerken vaak de enige oplossing. Iedereen beschikt immers over zijn of haar expertise, waarbij aanvullende kwaliteiten elkaar kunnen versterken. Je kunt wel van meerdere onderwerpen heel wat afweten, maar de kennis op individueel niveau blijft al bij al beperkt. Door de krachten en kennis te bundelen, zijn veel betere resultaten mogelijk. Bruis jij bijvoorbeeld van de ideeën en beschik je over een enorme ondernemingszin, zonder de ondersteuning van iemand die het allemaal financieel onderbouwd, is de kans op slagen klein. Om bepaalde doelen binnen een organisatie te verwezenlijken is samenwerken simpelweg noodzakelijk.

“De kennis op individueel niveau blijft al bij al beperkt. De kennis van een team bundelen schept veel meer mogelijkheden.”

Zelfinzicht: de basis van samenwerken in een team

Hoewel een team in groep functioneert en van elkaar afhankelijk is, vormt zelfkennis en -inzicht de basis van samenwerken in een team. Samenwerken begint immers bij jezelf. Wie ben je, wat zijn je kwaliteiten, wat wil je bereiken en wat drijft je? Het is belangrijk dat je zelf weet wat je bieden te hebt, om dit aan je teamleden te kunnen overbrengen.Zo weet je waar je toegevoegde waarde ligt en kun je je team mee aan successen helpen. Elke mens heeft zijn eigen kwaliteiten en unieke troeven en door de kwaliteiten van iedereen afzonderlijk in te zetten en op elkaar af te stemmen, zijn uitzonderlijke resultaten mogelijk. Vanzelfsprekend is het om te slagen, essentieel dat je open staat voor een samenwerking. Als er geen sprake is van onderlinge bereidheid tot samenwerken, dan ben je gedoemd tot mislukken.

 “Zonder zelfinzicht, geen succesvolle teamsamenwerking.”

Welke elementen zijn noodzakelijk om tot een soepele samenwerking te komen?

Vlot samenwerken gaat zelden vanzelf. Een succesvolle samenwerking in een team stoelt dan ook op een aantal basisvoorwaarden. Wij zetten ze even kort op een rijtje:

  • De hele onderneming dient doordrongen te zijn van de meerwaarde van teamwerk. Het spreekt voor zich dat het management hierbij het voorbeeld geeft. Practice what you preach! Vaak wordt er naar de top gekeken om de toon te zetten. Leading by example, is meer dan een slogan.
  • Communiceer veel en efficiënt. Daarbij zijn luisteren en helder communiceren essentieel. Zorg voor genoeg informele contacten en maak gebruik van tools om het intern communiceren te vergemakkelijken. Denk daarbij aan tools als Slack, Skype en Messenger om de communicatie te stroomlijnen en voor iedereen beschikbaar te maken.
  • Elk teamlid heeft zijn waarde en expertise, valoriseer dit en maak er gebruik van. Gewaardeerde teamleden presteren beter en halen meer voldoening uit hun job. Een schouderklopje op tijd en stond doet wonderen.
  • Geef elk teamlid de nodige verantwoordelijkheid. Noem het empowerment of geef er een andere term aan, maar elk teamlid draagt de nodige verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de resultaten. Duidelijke afspraken en doelstellingen kunnen hierbij helpen. Geef elkaar duidelijke en positieve feedback, waar iemand echt mee aan de slag kan.
  • Zorg voor betrokkenheid. Zonder de wil om samen resultaten te boeken bereik je weinig tot niets. Elk teamlid moet overtuigd zijn van de gemeenschappelijke doelen en zich voor 100% engageren. Zonder terughoudendheid of verborgen agenda.

Deze elementen zijn natuurlijk het topje van de ijsberg. Zo zijn ook glasheldere regels en onderlinge afspraken een must. Vergaderingen skippen is bijvoorbeeld geen optie en de smartphone staat uit tijdens meetings. Leg deze afspraken vast aan de start van de samenwerking, zo ontstaat er geen onenigheid over.  Weet dat geen twee teamleden hetzelfde zijn en dat daar soms fricties over kunnen ontstaan. Laat iedereen in zijn waarde en zorg voor een open communicatie en feedback. Speel altijd de bal, niet de man.

Als laatste in dit rijtje willen we toch ook meegeven dat je niet mag vergeten je successen te vieren. Het brengt je teamleden dichter bij elkaar, het smeedt banden en de drive krijgt er een fikse boost door. Geregeld een feestje organiseren omwille van uitstekende resultaten is een goed idee.

Vijf tips om de samenwerking in een team te vergroten

Wil je echt een cultuur van samenwerken gaan neerzetten? Mooi, maar die attitude komt er niet vanzelf. Met de onderstaande tips kun je alvast zelf het heft in handen nemen en de teamsamenwerking een stevig duwtje in de rug geven.

Tip 1: Zorg voor een veilige omgeving

Teamwerk gedijt enkel in een omgeving waar mensen volledig zichzelf durven zijn, waar ze zich kunnen uitdrukken, waar fouten maken mag en er een innovatieve sfeer hangt. In een onveilige omgeving durven de meeste mensen het hoofd niet boven het maaiveld uit te steken. Als elk vernieuwend idee wordt weggelachen door het management, dan komt er al snel geen input meer. In efficiënte teams moeten mensen zich kwetsbaar kunnen en durven opstellen. Die input moet in veilige handen zijn, want is dat vertrouwen zoek, dat wordt samenwerken heel moeilijk. Teamleden moeten zichzelf kunnen zijn en hun mening durven uiten.

De rol van de teamleader in het geheel? Zorgen voor deze veilige omgeving! Hoe? Als leider durf je jezelf kwetsbaar opstellen, verhul je je zwakheden niet en stimuleer je de communicatie en openheid. Je veroordeelt niet, maar luistert naar de anderen op een positieve manier, zonder jezelf te verheerlijken. Meer weten over hoe je dit leiderschap concreet kunt invullen? Check het artikel over emotioneel leiderschap.

Tip 2: Handel volgens duidelijke kernwaarden

Wat is de visie, waar willen we naartoe en wat zijn onze kernwaarden die we hanteren om daar te geraken? Zonder duidelijke doelen begint zelfs het beste team te zwalpen. Mensen halen inspiratie en energie uit waarden waar ze zich in vinden en zich voor kunnen geven.

Tip 3: Zorg voor continue feedback

Ideeën kunnen geven en feedback krijgen zijn essentieel om tot een geweldige samenwerking in team te komen. Vaste momenten om feedback te geven en te vergaren zijn nuttig. Het geeft richting aan je werk en geeft je ook de kans om bij te sturen indien nodig.

Tip 4: Er is meer dan het werk

Loslaten is soms nodig. Iedereen heeft op geregeld tijdstippen nood aan een break. Maar ook informele contacten buiten de werkvloer, vormen een bouwsteen voor teamsucces. Organiseer een lunch, ga samen sporten of ga op teambuilding en leer elkaar beter kennen. Daar pluk je als team ongetwijfeld de vruchten van. Let wel, teamwerk is meer dan een gezellig uitje.

Tip 5: Schep een duidelijk kader

Heldere afspraken, regels en een open communicatie? Geen enkel team kan zonder!

 

Teambuilding ByLizet

Wil jij jouw team een boost geven en ben je op zoek naar een teambuildingspecialist? Die vind je ByLizet! Wij geloven dat teambuilding draait om eerlijkheid. Tegenover elkaar en tegenover jezelf. Het is een continue proces, want iedereen ontwikkelt zich en verandert voortdurend.

De teambuilding ByLizet is gebaseerd op doen, ervaren, bewegen (boksen) en bewustwording. Trajecten zijn praktisch opgezet in een veilige omgeving. Deze kunnen worden gevolgd op onze locatie in Rotterdam (max. 12 personen), of op een locatie naar keuze.

De inzichten die jij en jouw team leren zijn geen quick fixes die na een paar dagen niet meer werken, maar zijn echt bedoeld voor de lange termijn. Informeer vandaag nog naar de mogelijkheden. Stuur een bericht naar mail@bylizet.nl.