Hoe jij slim jouw persoonlijke kernwaarden kunt inzetten.
27 april 2019 

Hoe jij slim jouw persoonlijke kernwaarden kunt inzetten.

Leiderschap: een term waar jij vast bekend mee bent! Een rol die sommige mensen hebben en waar ze comfortabel in zijn. Leiden is een vaardigheid die sommige leiders niet verder uitbreiden, daar waar andere leiders juist constant zoeken naar manieren om zichzelf  en anderen te doorgronden en te leiden. 

In een vorige artikel las je over leiderschap vanuit het hart. Om te leiden vanuit het hart heb je persoonlijke kernwaarden nodig. Kernwaarden waar je mee leeft, waar jouw karakter en persoonlijkheid op gebaseerd zijn. Persoonlijke kernwaarden maken wie jij bent, maken je menselijk. Mensen waarderen een leider die menselijk is, met waarden die zij kunnen respecteren.

“Het is niet moeilijk om beslissingen te nemen wanneer je weet wat jouw waarden zijn.” – Roy Disney

De volgende onderwerpen over persoonlijke waarden komen aan bod:

Het belang van persoonlijke waarden


Persoonlijke waarden zijn belangrijk; ze laten ons namelijk beslissingen nemen die belangrijk zijn voor de toekomst van onszelf en mogelijk van anderen. Maar wat zijn deze waarden? Een voorbeeld is respect. Respect is iets dat velen willen krijgen van de mensen in de directe leefomgeving, zoals partner, ouders, kinderen en collega’s.

Een verhaal over persoonlijke waarden

Simon heeft een relatie met een partner waar hij alles voor doet. Hij is de enige broodwinner in het huishouden en brengt zijn vrije tijd door met zijn partner en de kinderen. De kinderen zijn van zijn partner, Simon is de stiefvader. Thuis is er vaak ruzie om ‘triviale dingen’. Zo was gisteren het huis nog te klein vanwege een product dat niet op de boodschappenlijst stond.

“Het ging ongeveer zo: Simon maakte ’s ochtends een boodschappenlijst en vroeg aan zijn vrouw wat hij mee moest nemen uit de supermarkt. Bij thuiskomst komt zijn vrouw erachter dat hij de bananen is vergeten mee te nemen, terwijl ze duidelijk had aangegeven deze nodig te hebben voor de kinderen. Vrouwlief wordt boos. Simon probeert kalm te blijven en haar gerust te stellen, maar omdat zij blijft schreeuwen verliest hij ook zijn kalmte. Terug schreeuwend eist hij van zijn partner dat ze meer respect toont, omdat hij veel om zijn partner en de kinderen geeft. De boodschappen doet hij echt niet alleen voor zichzelf. Het geschreeuw en geruzie tussen de twee leidt tot een grimmige sfeer in huis.”

Zowel Simon als zijn vrouw hebben hun eigen persoonlijke waarden, maar ze laten deze niet duidelijk aan elkaar zien. De integriteit was er niet volledig. In de praktijk is het moeilijk om constant integer te zijn. Maar onze waarden zitten altijd in ons. Simon probeerde, ondanks dat hij emotioneel werd, toch aan te tonen dat hij niet wil dat er tegen hem geschreeuwd wordt en dat hij van iedereen houdt, maar zijn eigen respect verdween toen hij ook begon te schreeuwen.

De ruzie had voorkomen kunnen worden met een duidelijke communicatie van elkaars persoonlijke waarden. Zo hadden Simon en zijn vrouw elkaar kunnen aanspreken op de elementen die zij verwachten van een partner. Simon kan bijvoorbeeld werken aan precisie, iets waar zijn vrouw waarde aan hecht. Daarmee kan hij voorkomen dat hij de volgende keer weer de bananen vergeet. Simons vrouw kan meer respect tonen door te werken aan haar geduld. Als beide partners van elkaar weten wat hun sterke punten zijn, waar ze zich nog moeten ontwikkelen en wat ze van elkaar verwachten, kunnen ruzies als deze worden voorkomen.

Waarden hebben twee kanten; wat betekent een waarde voor jezelf en hoe kan zo’n waarde anderen treffen. Daarom is het belangrijk om te weten wat jouw waarden precies zijn.

“Let your special character and values, be the secret that you know and no one else does, the truth – don’t let that get swallowed up by the great chewing complacency.”– Aesop

Een ander voorbeeld is ‘gezondheid’. Een atleet zorgt ervoor dat zijn gezondheid zo goed mogelijk is; lichaam en geest moeten continue in topvorm zijn. Als een atleet constant teveel en te ongezond eet, dan zal dit hem in de weg staan.

Persoonlijke versus professionele kernwaarden 


Nu je weet waarom waarden belangrijk zijn, zul je ook weten dat, als je werkt, professionele kernwaarden meespelen in de keuze voor jouw baan. Persoonlijke kernwaarden kunnen ook professionele kernwaarden zijn.

Het allermooiste is als jouw professionele kernwaarden overeenkomen met de bedrijfscultuur van jouw werkgever. Zulke werknemers noemt men “cultureel geschikt”. Een bedrijf met meer dan één medewerker heeft kernwaarden, deze waarden worden in de medewerkers weerspiegeld.

Als jouw kernwaarden niet gelijk zijn aan die van het bedrijf waar je voor werkt, dan zul je niet tevreden zijn met jouw baan.

Als de kernwaarden wel hetzelfde zijn maar jouw baas ze niet naleeft, dan zul je ook niet tevreden zijn met jouw baan. Ben jij de manager en heb je jouw kernwaarden gelijkgesteld aan de kernwaarden van je bedrijf, dan zit je op de juiste plek! Misschien zijn er een aantal teamleden die niet volgens de kernwaarden werken. Dan zijn deze medewerkers altijd te coachen.

“Your personal core values define who you are, and a company’s core values ultimately define the company’s character and brand. For individuals, character is destiny. For organizations, culture is destiny.” – Tony Hsieh

Redenen voor kernwaarden in een bedrijf 

Hieronder staan een aantal belangrijke redenen om de kernwaarden van jouw organisatie te bepalen.

   • Het helpt met het aantrekken van de juiste mensen voor het bedrijf, zowel klanten als potentiële medewerkers.
   • Het kan de klantenservice van het bedrijf verbeteren, wat goed is voor het bedrijf en de klanten.
   • Het heeft een positieve invloed op hoe teamleden met elkaar omgaan.
   • Het legt de basis van het bedrijf omtrent de cultuur.
   • Het inspireert innovaties die overeenkomen met de sterke punten van het bedrijf.

Je kunt zeggen dat kernwaarden het bedrijf karakter geven. En als het bedrijf karakter heeft, dan zullen de toptalenten zich er absoluut thuis voelen en een topprestatie willen leveren. Dat houdt het bedrijf in topvorm.

Hoe kun je nou jouw kernwaarden ontdekken?

Zeven stappen om jouw kernwaarden te ontdekken


Wanneer je aan kernwaarden denkt, dan zul je waarschijnlijk denken aan regels die je in het leven volgt. Dat is een goed beginpunt. Maar wat als je met een leeg blad begint? Volg dan het volgende stappenplan.

   1. Denk als een beginner

Een beginner start met een tabula rasa in zijn of haar hoofd. Er is niets duidelijk of vooropgezet, en de beginner zal moeten beginnen bij het begin. Het grote voordeel is dat alles een waarheid is, waarbij “alles” elke gedachte is.

Een goede toevoeging voor deze stap is “mindfulness”, een vorm van meditatie. Schudt elke gedachte van je af en adem diep in en uit. Probeer aan niets te denken, and neem ongeveer vijf tot acht minuten om op deze manier te mediteren. Het voordeel van bovenstaande techniek is niet alleen een leeg hoofd, maar ook staat van emotionele neutraliteit; na afloop voel je je kalm en beheerst.

   1. Maak een lijst met kernwaarden

Nu zul je waarschijnlijk denken; waarom google ik niet gewoon een lijst? Oké, dat is zeker mogelijk. En het helpt om een goed idee te krijgen van wat goede kernwaarden zijn.

Maar er zit een nadeel aan. Als je een beetje perfectionistisch bent, dan kies je waarschijnlijk kernwaarden uit die aantrekkelijk zijn, maar die je nog niet beheerst. Misschien kies je er 150 uit. Probeer die waarden te kiezen die je het meeste aanspreken, en beperk je om te beginnen tot maximaal 40.

Om je op weg te helpen vind je onderaan dit artikel een lijst met kernwaarden. Een goede manier is ook om te denken aan momenten waarop je je door anderen gewaardeerd voelde. Of aan goede gesprekken die je hebt gevoerd met een dierbare. Of aan dingen die je leuk vindt om te doen. Je kunt jezelf het volgende afvragen:

   • Wat gebeurde er in het moment dat je je herinnert?
   • Was er iets gaande dat leidde tot dat moment?
   • Welke waarden waren aanwezig in jouw gedachten op dat moment?

Dit geldt zowel voor positieve als negatieve herinneringen. Met negatieve herinneringen zul je je de gevoelens en vraagstelling moeten omdraaien. Als je kwaad werd om iets, was er een kernwaarde die niet werd gewaardeerd?

Een weer andere methode is denken aan de dingen die het belangrijkste zijn in jouw leven. Fysieke topvorm? Liefde? Geld? Kennis? En wat zijn de dingen waar je niet zonder kunt?

   1. Maak een lijst met categorieën gebaseerd op jouw persoonlijke waarden

Het plaatsen van kernwaarden in categorieën helpt je met het sorteren van kernwaarden die praktisch hetzelfde kunnen betekenen of met elkaar in verband staan. Voorbeelden:

   • Integriteit
   • Intelligentie
   • Gevoelens
   • Vrijheid
   • Gezondheid

Om categorieën te bepalen kun je kernwaarden die hetzelfde kunnen betekenen onder elkaar zetten en dan de waarde die het krachtigste blijkt als naam voor een categorie gebruiken.

   1. Plaats jouw kernwoorden in de betreffende categorie

Een voorbeeld:
Categorie: Integriteit
Kernwoorden: Eerlijkheid, waarheid, respect

Zoals je ziet vallen de kernwoorden allemaal onder Integriteit. In dit voorbeeld worden eerlijkheid, waarheid en respect gewaardeerd. Je kunt hetzelfde kernwoord in meerdere categorieën plaatsen, het is jouw lijst!

   1. Onderstreep per categorie het kernwoord dat jou het meeste aanspreekt

Kernwaarden moeten goed voelen voor jezelf. Waarom zou je een kernwaarde hebben waar je je niet goed bij voelt? Men noemt dat ook wel “liegen tegen jezelf, en anderen”. Als jij je goed voelt bij de kernwaarden waarmee je je identificeert, voornamelijk met kernwaarden die je vaak in de praktijk hebt gebracht, dan zit je op de juiste weg!

Je kunt jezelf ook het volgende afvragen:

   • Welke kernwaarden zijn absoluut nodig in jouw leven?
   • Welke kernwaarden staan centraal in de dingen die je doet?
   • Welke kernwaarden spreken jouw naam?

Ter herinnering; het zijn jouw kernwaarden. Niet die van een ander. Jouw waarden maken jou uniek!

   1. Maak een krachtige zin met iedere kernwaarde

Dit is het mooiste gedeelte. Maak je klaar voor je beste Martin Luther King Jr.-imitatie en maak je eigen citaat! Een inspirerende uitspraak heeft specifieke kwaliteiten:

   • Hij is makkelijk te lezen en te begrijpen.
   • Hij lokt een positieve emotionele reactie uit.
   • Hij spreekt tot de verbeelding.
   • Hij is rijk in bedoeling en inspireert om tot actie over te gaan.

Je kunt ook andere woorden van je kernwaardenlijst gebruiken om jouw unieke citaat te creëren.

Voorbeeld: “Integriteit voor mij betekent het eerlijk en oprecht leven naar mezelf en anderen toe.”

   1. Test de zin (of zinnen) door ze hardop uit te spreken

Voelt de zin goed? Spreekt hij tot wie je bent en is hij persoonlijk voor jezelf? Geeft hij je prioriteiten duidelijk weer? Is hij consistent met wie je bent als een persoon? Ja? Fantastisch! Kijk er morgen naar terug en doe dit  een week lang iedere dag. Als het daarna nog steeds goed voelt, dan heb je een winnaar!

Een kernwaarde voelt goed elke keer als je deze bovenhaalt in je herinnering of voor je ziet. Als hij steeds goed voelt, dan heb je een van jouw eigen kernwaarden ontdekt! Denk eraan dat niets permanent is; als een uitspraak een beetje goed voelt maar niet geweldig, dan kun je deze aanpassen tot hij beter voelt.

Als je er klaar voor bent, dan kun je jouw kernwaarden in een tabel zetten en ze een cijfer geven. Zet in de tabel de datum van vandaag en geef ieder kernwaarde een score van 1 tot 5 of van 1 tot 10, met het hoogste getal voor de waarde waar jij je op die dag het beste bij voelt. En maak ook een kolom in de tabel waar je een actieplan uiteenzet om jouw score (jouw gevoel) te verhogen voor iedere kernwaarde. Doe dit iedere dag of iedere week en vergeet niet het actieplan ook echt te volgen.

“To feel more fulfilled, your actions and activities need to be in alignment with what you deem important.“ – Deborah Day

Kort samengevat 


Het hebben van kernwaarden maakt je een uniek persoon, een leider van jouw eigen leven. In een bedrijf kan dit de cultuur vormen of verbeteren en succes genereren. En zoals beloofd; hier zijn een groot aantal kernwaarden die je kunt gebruiken om die van jou te ontdekken!

Integriteit
Prestatiegerichtheid
Intelligentie
Openhartigheid
Uitdagingen
Verstand
Verantwoordelijkheid
Bevoegdheid
Kennis
Eerlijkheid
Leergierigheid
Waarheid
Effectiviteit
Uithoudingsvermogen
Vertrouwen
Geloofwaardigheid
Realisme
Eer
Motivatie
Slimheid
Veerkracht
Gevoeligheid
Ambitie
Leiderschap
Empathie
Blijheid
Kracht
Discipline
Vriendelijkheid
Wilskracht
Liefde
Risico’s
Optimisme
Standvastigheid
Respect
Creativiteit
Schoonheid
Communicatie
Spiritualiteit
Arbeidsethos
Status
Gezondheid

“It’s not about how smart you are, it’s about your values.” – Malcolm Gladwell

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

 • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
 • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
 • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht