Het belang van vertrouwen en teambuilding – de 11 beste oefeningen
Je kunt met je team of collega’s naar een escape-room gaan of andere gezellige activiteiten ondernemen, dit betekent echter niet dat het team meer vertrouwen krijgt in elkaar. Daarom heb ik voor jou de meest effectieve teamoefeningen uitgezocht die het onderlinge vertrouwen versterken. Uiteraard is het super om samen met collega’s op pad te zijn, maar nog fijner is als je onderling vertrouwen hebt in elkaar, zo weet je op wie je kunt bouwen.
Vertrouwen, wat is het nu precies?
Wie vertrouw jij eigenlijk? Vaak noemen mensen als eerst hun partner, ouders, broers en zussen of andere vrienden. Uit een groot onderzoek van Edelman onder 33.000 mensen uit 28 verschillende landen blijkt dat ruim één in de drie mensen hun werkgever niet vertrouwd. En slechts 24% van de mensen zeggen dat hun CEO oog heeft voor de mensen in het bedrijf. Dit zijn zorgwekkende cijfers, vertrouwen in een team is belangrijk om samen doelen te behalen. Kort door de bocht gezegd: geen vertrouwen = minder goede resultaten!
Maar even terug naar het woord vertrouwen. Wat is dat eigenlijk?
Vertrouwen betekent volgens het woordenboek betrouwbaar achten, bouwen, geloof hebben. Mooie woorden die ook van toepassing zijn op teams. Maar wat betekent het concreet als je een team hebt wat elkaar vertrouwt? Hierbij enkele voorbeelden van hoe een team met een hoge mate van vertrouwen te herkennen is:
- ze durven zich uit te spreken
- ze durven feedback te geven en ontvangen
- ze geven grenzen aan
- ze weten wat hun einddoel is
Wil jij als team aan de slag om het vertrouwen te versterken en dit tijdens een beleidsdag, heisessie of in een teamvergadering te integreren? Pak dan een van de volgende oefeningen erbij. Wil je liever extra begeleiding, dan kun je Bylizet inhuren voor een teambuildingssessie!
De 11 beste teambuildingsoefeningen over vertrouwen
1. Leugen of toch de waarheid
Geef elk lid van het team vier identieke papiertjes. Geef ze de opdracht om drie waarheden op te schrijven en één leugen op te schrijven. De leugen moet tot op zekere hoogte geloofwaardig zijn (dus niet “Ik heb een pilsje gedronken met de paus”). Ga één voor één om de groep heen en laat ze de waarheden en leugens voorlezen, altijd in willekeurige volgorde. Als ze klaar zijn, moet het team bespreken wat zij denken over de verhalen. Welk verhaal is waar? Welke is nep?
Een aantal vragen die jouw team dichterbij elkaar brengt:
– hoe vaak zeg jij niet wat je daadwerkelijk denkt of voelt, hoe vaak houd jij de ‘waarheid’ achter?
– wat betekent voor jou als iemand de waarheid niet vertelt, bijvoorbeeld een partner wat hij van je vindt?
– vind jij het liegen als je de waarheid een klein beetje aandikt?
Vertrouwen staat op nummer één als het aankomt op een sterk en hecht team!
Wil jij nog meer weten over effectieve teambuilding. Ontdek de 3 meest gelezen blogberichten:
- Teambuilding op afstand; hoe doe je dat?
- Teambuilding is een bewuste keuze; niet eenmalige activiteit
- Hoe ga je om met weerstand binnen jouw team?
2. Een mijnenveld
Nee, niet het spel van de computer natuurlijk maar een ander soort spel.
Ga naar een open ruimte en leg een aantal spullen/obstakels op de grond (bijv. kegels en stoelen). Koppel jouw teamleden aan elkaar en laat geef één van hen een blinddoek. Het doel is om de persoon met de blinddoek door het veld te leiden, zonder dat je diegene mag aanraken. Door verbale tips en instructies te geven is dit een eitje zou je zeggen. Maar geloof ons, het is lastiger dan je denkt, de persoon met de blinddoek mag namelijk zelf niet praten.
Dit vereist een goede communicatie met elkaar. De blindengeleider dient duidelijk te communiceren en de blinde dient de ander te vertrouwen in zijn of haar communicatie. Een mooie manier om te werken aan onderling vertrouwen dus.
3. De Question Master
Selecteer één persoon als Question Master. Deze persoon begint met het stellen van een aantal vragen. Dit kunnen dingen zijn als “Wat was de meest uitdagende tijd in je leven en waarom?” of “Als je terug naar school kon gaan, wat zou je dan studeren en waarom?”.
De deelnemers antwoorden om de beurt. Je kunt het team ook vragen laten indienen, hierdoor worden de vragen iets persoonlijker. Dit is een uitstekende manier om te zien welke kernwaarden er bij mensen spelen.
4. Even tot tien tellen
Deze simpele oefening maar nog altijd een behoorlijke uitdaging. Het team gaat samen in een kring zitten, met het gezicht naar elkaar toe. In willekeurige volgorde wordt opgedragen om hardop te tellen van 1 tot 10, iedere persoon zegt maar één getal. Dit is het enige wat je mag zeggen. Als je tegelijk een getal zegt, of een ander herhaalt, begint de oefening weer bij 1. Deze oefening zorgt voor veel meer rust binnen het team, oogcontact staat centraal en geen tijd voor allerlei grapjes. Deze oefening versterkt het teamgevoel.
5. Een boksworkshop
Wees niet bang, je hoeft geen Mohammed Ali te zijn om deze oefening te kunnen doen. Bij boksen draait het allemaal om jezelf in relatie tot de ander. Bij een boksworkshop communiceer je zonder woorden. Boksen is de taal van het lichaam, niet van de tong. Dat is mooi, want je begint zo weer bij je eigen kern. Je lijf geeft alles aan.
Het is een mooie manier om jouw collega’s te leren kennen, maar ook jouw eigen ik beter te leren kennen. Bij een workshop boksen van Bylizet zijn er altijd kleine groepjes die met elkaar aan de slag gaan, zo leer je iedereen van het team op de interactieve manier kennen.
6. White Board Back-to-Back tekening
Jouw team wordt opgedeeld in twee of drie groepen. Twee personen gaan naar het whiteboard toe terwijl de andere teamleden tegenover hen aan de andere kant van de kamer blijven staan. Een persoon krijgt een blinddoek, dit is degene die gaat tekenen. Degene zonder blinddoek krijgt van de mensen aan de andere kant van de kamer een tekening die op het bord moet verschijnen. De persoon zonder blinddoek moet aanwijzingen geven aan degene die tekent. Echter mag er niet gezegd worden wat er getekend moet worden. Het gaat erom dat de mensen samenwerken in het team. Dus ‘ga nu een stukje omhoog’, ‘ga vervolgens naar rechts’. Het makkelijkste is als je redelijk eenvoudige tekeningen kiest, bijvoorbeeld de vorm van een huis of een appel. Geblinddoekt tekenen is lastiger dan je denkt.
Het betekent uit je comfortzone durven gaan, even los te laten wat anderen van jouw tekeningen kunnen vinden.
7. Menselijke knoop
Laat iedereen in een cirkel tegenover elkaar staan, schouder aan schouder. Geef iedereen de opdracht om zijn rechterhand uit te steken en een willekeurige hand van iemand tegenover hem of haar te pakken. Zeg dat ze hun linkerhand uitsteken en een andere willekeurige hand van een andere persoon te grijpen.
Binnen een bepaalde tijdslimiet moet de groep de knoop van de armen ontwarren zonder dat de handen los mogen laten Als de groep te groot is kan je altijd kleinere cirkels maken om het zo wat makkelijker te maken. De oefening is heel mooi om in stilte uit te voeren.
Een aantal vragen die je na deze oefening kunt stellen:
– hoe voelde het zo dicht bij elkaar te staan?
– was jij je bewust van het contact dat je had met de anderen via de handen?
– wie nam het voortouw? En wie bleef achter?
8. Perfecte vierkantje
Laat je collega’s met een stuk touw in de hand in een cirkel staan. Laat iedereen een blinddoek omdoen en leg het touw op de grond. Vervolgens moet iedereen op een korte afstand van de cirkel lopen. Vraag vervolgens iedereen om terug te komen en om te proberen om een vierkant te vormen met het touw, uiteraard met de blinddoeken om. Om het echt spannend te maken kan je sommige mensen verbieden om te praten, hierdoor moet je meer op gevoel dan op verbale instructies.
9. De flipperkast
Verdeel je team in groepen van minstens 10 personen en laat ze in een cirkel staan. Kies iemand om de “flipperkast” te worden en geef deze persoon een blinddoek. De werkgever of leider (of de aangewezen begeleider) duwt die persoon dan zachtjes in het midden van de cirkel. Uiteindelijk zal de geblinddoekte persoon mensen aan de andere kant van de cirkel tegen het lijf lopen, het is de bedoeling dat zij vervolgens de persoon weer terug de cirkel in ‘duwen’. Laat iedereen om de beurt geblinddoekt worden. Een goede manier om het vertrouwen onderling te versterken!
10. Gebruik wat je hebt
Verdeel je team in gelijke groepen. Stel een specifiek project met een duidelijk doel op. Je kunt je team bijvoorbeeld een “apparaat” laten maken waarbij een golfbal van punt A naar punt B moet komen, zonder dat er elektriciteit nodig is.
Geef vervolgens elk team dezelfde spullen om mee te werken. Geef ze een specifieke tijd die ze hebben om het project af te hebben en zorg ervoor dat ze alleen de spullen mogen gebruiken die voor ze liggen. Het is altijd weer bijzonder om te zien met wat voor originele oplossingen jouw team kan komen.
11. Het eiland
Je verdeelt het team in groepen van maximaal 5 personen. Er wordt een script voor gelezen waar deze vijf personen stranden op een onbewoond eiland. Ze mogen vanuit het wrak maximaal 1 item meenemen per persoon, terwijl ze kunnen kiezen tussen 20 verschillende voorwerpen die van pas kunnen komen. Het team krijgt de vraag om met elkaar te bepalen welke vijf items ze mee gaan nemen. Ze krijgen maximaal 5 minuten om te bepalen welke items ze mee nemen. Aan het eind van deze vijf minuten presenteert 1 teamlid waarvoor ze hebben gekozen voor de desbetreffende items.
Na de presentaties wordt nagesproken over:
– welk teamlid vervulde welke rol? En was dat herken?
– een vraag voor elk teamlid: hoe vond jij jouw inbreng? Voelde je dat er naar je werd geluisterd? Of juist niet? Zou je het anders doen.
Doe vervolgens nogmaals deze oefening in een andere samenstelling.
Deze oefening vergroot de communicatiepatronen en de rollen die teamleden hebben. Door op een speelse manier te oefenen kun je eerlijk feedback geven. Dit leidt tot een verbeterde samenwerking en teamwork.
Bonusoefening over vertrouwen
Dit is de aller makkelijkste oefening als het gaat om vertrouwen. Zet collega’s tegenover elkaar.
Zet de timer op 2 minuten. In deze twee minuten mogen ze elkaar alleen aankijken en niets zeggen.
Na 2 minuten mogen ze vertellen hoe het voelde om iemand in de ogen te kijken, en eventueel hoe het was om iemand in de ogen te blijven kijken.
Teambuilding ByLizet
Wil jij jouw team een boost geven en ben je op zoek naar een teambuildingspecialist? Die vind je ByLizet! Wij geloven dat teambuilding draait om eerlijkheid. Tegenover elkaar en tegenover jezelf. Het is een continue proces, want iedereen ontwikkelt zich en verandert voortdurend.
De teambuilding ByLizet is gebaseerd op doen, ervaren, bewegen (boksen) en bewustwording. Trajecten zijn praktisch opgezet in een veilige omgeving. Deze kunnen worden gevolgd op onze locatie in Rotterdam (max. 12 personen), of op een locatie naar keuze.
De inzichten die jij en jouw team leren zijn geen quick fixes die na een paar dagen niet meer werken, maar zijn echt bedoeld voor de lange termijn. Informeer vandaag nog naar de mogelijkheden. Stuur een bericht naar mail@bylizet.nl.