Teambuilding op afstand: zo loods jij jouw team door de coronacrisis!
27 april 2020 

Teambuilding op afstand: zo loods jij jouw team door de coronacrisis!

Hoe doe je aan teambuilding op afstand tijdens deze coronacrisis? En waarom zou je daar nu eigenlijk tijd in moeten steken? Nu je door de huidige maatregelen je medewerkers minder ziet dan normaal, of misschien zelf helemaal niet, is teambuilding extra belangrijk om de boel in optimale conditie te houden. Je wilt immers dat je team goed blijft functioneren, toch? Dat is een investering waard.

Teambuilding is niet een eenmalig iets, maar een continue proces.

Het is voor iedereen wennen om iedere dag thuis te werken, zonder fysiek contact met collega’s. Misschien komen jullie nu online samen voor de vrijdagmiddagborrel, of doen jullie iets anders via de digitale weg. Zo niet, dan is iets dergelijks zeker het overwegen waard. Online interactie gericht op teambuilding zorgt ervoor dat je medewerkers enthousiast en betrokken blijven.

De basis van Teambuilding

Ik zeg altijd: teambuilding is een continue proces en niet een eenmalig iets. Dit betekent dus dat jij als leidinggevende niet ineens keihard aan teambuilding kunt gaan doen om door de coronacrisis te komen, om er vervolgens niets meer aan te doen als iedereen weer op kantoor zit. Teambuilding gaat door zolang je een team hebt waar je leiding aan moet geven. Het sporadische bedrijfsuitje (of nu een online activiteit) is geweldig, maar niet voldoende om elkaar echt beter te leren kennen of om op de lange termijn beter samen te werken.

Betere samenwerking en communicatie binnen een team draait om het bewust worden van jezelf, van collega’s en van klanten!

Realiseer je dat ieder mens iets unieks aan een groep bijdraagt en dat je juist door al deze verschillende eigenschappen elkaar verder kunt helpen.

Het team van ByLizet doet niets anders dan mensen bewust maken van wie ze zijn, hoe ze onderling communiceren en wat ze daarbij voelen en denken. Het maakt niet uit of dit vanuit huis of op kantoor gebeurt. Ook tijdens de coronacrisis is het streven van ByLizet om het persoonlijke en professionele geluk van mensen te vergroten. Of eigenlijk moet ik zeggen: vooral tijdens deze crisis. We leven namelijk allemaal in een onzekere tijd en voor sommigen is de werkdruk enorm toegenomen. We moeten er nu meer dan ooit voor elkaar zijn. ByLizet draagt hier op haar manier een steentje aan bij.

Eerst wil ik je een paar tips geven hoe je ondanks de coronacrisis tijd en aandacht kan blijven besteden aan jouw team. Vervolgens krijg je drie tools die ByLizet speciaal ontwikkeld heeft om mensen, jouw medewerkers, lekker in hun vel te laten zitten en dit vooral met elkaar te kunnen delen. Zo kun je tijdens het werken op afstand teambuilding een prioriteit houden en voorkomen dat het  ondersneeuwt door alle hectiek.

Zeven coronacrisis-tips voor een topteam

1. Vier je overwinningen

Maak er een goede gewoonte van om successen en overwinningen te vieren.
Bijvoorbeeld door succesfilmpjes te maken en aan elkaar door te sturen. Of je kunt elkaar feliciteren met een kaartje, digitaal of ouderwets via de post.

2. Bepaal met elkaar wat de voorwaarden zijn voor een goede digitale collega

Plan een online brainstormsessie met elkaar waarin je samen bepaalt wat voor jullie als team belangrijk is om met elkaar op afstand te communiceren. Neem hier minimaal een uur de tijd voor.

3. Moedig pauzes aan en stimuleer mindfulness

Iedere medewerker, thuis of op het werk, heeft regelmatige pauzes nodig om lichamelijk en geestelijk te ontspannen. Voor de mentale, fysieke en emotionele gezondheid is rust enorm belangrijk. Stap even de deur uit voor een blokje om. Een frisse neus en een andere omgeving doen wonderen. Moedig dit aan binnen je team; geef als teamleider het goede voorbeeld en zoek de rust op.

Wees ook ‘mindful’. Uiteraard zal mindfulness het virus niet stoppen, maar het is wel een manier om beter met de situatie om te gaan. Je blijft mentaal scherp en voorkomt dat emoties de overhand krijgen. Start bijvoorbeeld elke online vergadering met vijf minuten bezinning. Even vijf minuten focussen op de ademhaling, alleen in het hier en nu zijn en al het andere naast je neerleggen.

4. Wees gul en duidelijk met informatie

In tijden van virtueel werken is het des te belangrijker om op de hoogte gehouden te worden. De veranderingen gaan supersnel, elke dag lijkt weer anders te zijn. Medewerkers willen heel graag weten waar ze aan toe zijn, dus voorzie in deze behoefte. Zoek een communicatiemiddel dat voor jouw team werkt, of dat nu dagelijkse e-mails zijn of wekelijkse 1-op-1 gesprekken via Skype. En wist je dat communicatie voor 55% nonverbaal is? Het is in deze afstandelijke tijd dus extra belangrijk om duidelijk te zeggen wat je bedoelt.

5. Heb extra geduld en empathie voor medewerkers en collega’s

Het is allemaal echt even anders dan anders. Wees dus lief en geduldig voor en met degenen waarmee je samenwerkt. De een kan misschien heel gemakkelijk overschakelen naar alleen werken op afstand, terwijl de ander het ontzettend lastig vindt. Geef mensen voldoende tijd en ruimte om ze aan nieuwe omstandigheden te laten wennen.

6. Vraag om hulp

Of je nu medewerker bent of leidinggevende, je blijft menselijk. Iedereen heeft twijfels, angsten en behoeften. Iedereen zit van tijd tot tijd met een vraag of probleem. Zoek elkaar dus op en probeer niet alles zelf uit te vogelen. Durf om hulp te vragen. We moeten samen door deze moeilijke periode heen komen.

7. Zorg voor snelle en regelmatige check-ins

Voor medewerkers is het prettig als hun leidinggevende zorgt voor regelmatige check-ins, online of via de telefoon. Op kantoor kom je elkaar natuurlijk makkelijk tegen, nu even niet. Dus is het noodzaak om voor iedere medewerker regelmatig korte check-ins in te plannen, zodat iedereen verzekerd blijft van individuele aandacht.

Tot zover de tips. Zoals gezegd volgt er nu een overzicht van drie tools die ByLizet speciaal ontwikkeld heeft in het kader van de coronacrisis. Wil jij extra goed voor jouw team zorgen? Probeer ze dan zeker uit!

Heb jij deze artikelen al gelezen over teambuilding:

3 tools voor optimale Teambeleving

1. RelaxRun

RelaxRun is gericht op de vitaliteit en relaxte medewerker. Met RelaxRun, geschikt voor wandelaars en voor hardlopers van alle niveaus, starten medewerkers gezamenlijk met een lichte warming up, ieder vanuit hun eigen huis. Vervolgens schakelen ze over naar de RunRelax Training, waarmee ze 35 minuten lekker buiten wandelen en hardlopen.

Kenmerken van de RelaxRun Trainingen:

 • Muziek met alpha-golven, waardoor hersenen tot rust komen
 • Een buiten training van  35 minuten;
 • Onthaasten en lichaamsbeweging in één

Het volledige RelaxRun-programma bestaat uit 8 trainingen die helpen bij het bevorderen van mindfulness, ontspanning en mentale frisheid. We hebben gekozen voor lopen als middel, omdat het een heel toegankelijke vorm van lichaamsbeweging is en je het overal kunt doen. En omdat het zo simpel is, kun je tegelijk je hersenen helemaal ontspannen en opladen voor de rest van de dag!

Neem contact op voor meer informatie

2. Boksworkshop vanuit huis

De manier waarop je beweegt zegt iets over wie je bent. Jouw fysieke reacties zijn een reflectie van je persoonlijkheid. Tijdens dit online teambuilding-evenement van zo’n anderhalf uur worden collega’s opgedeeld in duo’s. Vervolgens doen ze samen verschillende oefeningen, waarna ze deze bespreken en erop reflecteren. Door regelmatig van partner te wisselen, kunnen teamleden elkaars overeenkomsten en verschillen ontdekken. Hierdoor kun je binnen een team snel zien wat de individuele krachten zijn en op welke manieren teamleden elkaar kunnen aanvullen.

Online boksworkshop

Dit programma is via iedere online groepsapplicatie te organiseren. Bewustwording, waardevolle inzichten en veel lol zijn gegarandeerd! Je gaat zo even op een compleet andere manier met elkaar aan de slag. Er hoeft niet persé gebokst te worden als dit niet mogelijk is, of als niet iedereen dit leuk vindt. Kies een uitdagende vorm van bewegen waar iedereen binnen het team plezier aan beleeft!

Het online schema ziet er als volgt uit:

 • gemeenschappelijke introductie: wat zijn de individuele verwachtingen en intenties?
 • groepsoefening, waarbij je met elkaar analyseert en reflecteert
 • vier boksoefeningen plus terugkoppeling in afwisselende duo’s
 • gemeenschappelijke afsluiting

🡪 Neem contact op voor meer informatie

3. De bewuste Meeting Starter

Start de vergadering met vijf minuten mindfulness, in plaats van direct de diepte in te gaan.

Voor veel medewerkers is het lastig om zelf een pauze te nemen en daadwerkelijk de gedachten even op nul te zetten. Help ze dus een handje door met een mindfulnessoefening. Even dat hoofd uitzetten, en helemaal verbonden zijn met het lichaam en het hier en nu.

Welke van deze drie tools je ook kiest, één of allemaal (tip: allemaal…!): ByLizet helpt je graag bij het optimaal laten functioneren van jouw geweldige team!

 

Bonustip: (online) bedrijfsuitje

Ben je op zoek naar een gezellige en hilarische activiteit om de zinnen eens helemaal te verzetten? Onze partner MoveMakers organiseert de Foute Workout, het ideale recept voor plezier, sportiviteit en ontspanning!

 • De Foute Workout bestaat uit uitdagende oefeningen onder begeleiding van 10 ‘foute’ nummers.
 • Geschikt voor alle niveaus en iedereen die even helemaal los wil gaan op muziek waar we stiekem allemaal gek op zijn!
 • Als leidinggevende kun je de Foute Workout op maat bestellen.
 • Jouw team mag dan onderling de muziek uitkiezen en deelnemers ontvangen hun eigen ‘foute’ sportieve dresscode.

Het wordt dus gegarandeerd een unieke ervaring! Bovendien krijgen jullie de hele workout op DVD toegestuurd, zodat jullie nog lang kunnen nagenieten!

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

 • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
 • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
 • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht