Boosheid uiten? 6 tips om je boosheid sneller kwijt te raken.
Jouw manager maakt een onterechte beslissing. Je voelt de boosheid en frustratie omhoog komen, en toch houd je je mond. Je onderdrukt je boosheid. En dat terwijl ieder mens een emotioneel wezen is, en gevoelens er altijd zijn. Maar hoe kun jij nu het beste omgaan met boosheid?
‘Your anger is a gift.’ – Zack de la Rocha
Boos zijn. Voor de een makkelijk, voor de ander lastig. Boosheid is een emotie die mensen over het algemeen niet hebben leren uiten. Boosheid continue onderdrukken is niet goed voor je, de energie die boosheid in zich heeft, slaat dan namelijk naar binnen toe, terwijl deze energie juist naar buiten toe mag vloeien. Kun je boosheid op een gezonde manier uiten, dan zorgt dit voor evenwicht in je lichaam.
Elke emotie, dus ook boosheid, heeft een juiste tijd en een juiste plaats. Emoties gaan altijd over jezelf. Wanneer jij je boze emoties negeert, dan negeer je dus eigenlijk een gedeelte van wie je bent! Je vergeet jouw grenzen te stellen. Daarmee doe je jezelf onrecht aan, en dat is zonde. Dit betekent niet dat je maar te pas en onpas schreeuwend en woedend door het leven moet gaan. Maar het is goed om stil te staan bij boze emoties.
Daarom dit artikel, om uitleg te geven wat boosheid nu precies is, waarom boosheid belangrijk is, en waarom je het beter niet kunt onderdrukken. Daarnaast geef ik je zes tips om beter met je boosheid om te gaan en lees- en luistertips om dieper op het begrip boosheid in te kunnen gaan.
Wat is boosheid?
Boosheid of woede is een sterke energie en emotie, met een krachtige energie in jouw lijf, die soms spanning en stress oproept bij mensen. Boosheid kan zich uiten in woorden door te schelden of te schreeuwen, of in daden zoals slaan, schoppen, handtastelijkheden of zelfs het gebruik van wapens.
Psychologen hebben ontdekt dat er 3 oorzaken van woede zijn:
- Wanneer je verlangens, doelen of verwachtingen niet worden waargemaakt.
- Wanneer je je bedreigd voelt.
- Wanneer je een andere emotie probeert te verbergen.
Boosheid onderdrukken
‘For every minute you remain angry, you give up sixty seconds of peace of mind.’
Het onderdrukken van je boosheid voelt niet alleen slecht, het is wetenschappelijk aangetoond dat het slecht is voor je welzijn. In The Journal of Psychosomatic Research is een studie gepubliceerd waarbij tussen 1996 en 2008 meer dan 700 mensen zijn gevolgd. De onderzoekers concludeerden dat het onderdrukken van bepaalde emoties zoals woede, geassocieerd kan worden met een verhoogd risico op psychosomatische klachten en bepaalde ziekten.
Boosheid onderdrukken is niet goed voor je gestel, je zenuwstelsel, je humeur, je relaties (werk en privé) en het zorgt ervoor dat je dingen doet waar je later spijt van krijgt.
Vergeet echter niet dat boosheid ook een waardevol gevoel kan zijn zolang je deze op gezonde manieren weet te uiten in plaats van ze te onderdrukken.
Vrouwen en boosheid
Veel vrouwen hebben moeite om hun boosheid of woede te uiten, vaak eindigt de boosheid in verdriet. Psychotherapeut Avrum Weiss legt uit dat het niet vreemd is voor vrouwen om in tranen uit te barsten als ze woede ervaren. Dat is lastig, want vrouwen kunnen niet direct hun boosheid uiten. Maar ook ingewikkeld voor anderen, die niet weten of een vrouw op dat moment boos of verdrietig is.
Volgens Avrum Weiss vinden mannen woede bij vrouwen lastig, dit heeft te maken met de conditionering van gedrag en gevoelens op jonge leeftijd. Zo bleek uit zijn onderzoek over boosheid dat jongens en meisjes even vaak boosheid ervaren. De jongens zijn gesocialiseerd om makkelijk hun woede te uiten, terwijl meisjes geleerd wordt om zich te schamen voor hun boosheid met opgekropte woede tot gevolg. Uit het onderzoek blijkt dat boze vrouwen zorgen ervoor dat mannen zich ongemakkelijk voelen, soms zelfs bedreigd. Verdrietige vrouwen zorgen ervoor dat mannen zich dapper en beschermend voelen.
Waarom is boosheid belangrijk?
Boosheid wordt vaak geassocieerd als een slechte emotie. Het schrikt anderen af, schaadt relaties en schaadt je reputatie. Toch zijn er ook studies geweest die het belang van boosheid hebben aangetoond. Zo zijn er 3 belangrijke voordelen van boosheid die aantonen dat boosheid een van de grootste drijfveren van presteren maakt:
- Boosheid zorgt ervoor dat je je meer richt op beloningen.
Vaak word je boos als iets niet gaat zoals je wilt. Dit gevoel versterkt alleen maar meer de wens om te krijgen wat je graag zou willen, bijvoorbeeld promotie op het werk. Psycholoog Simon Laham zegt dat boosheid een cruciaal onderdeel is van het overwinnen van tegenspoed. Als je boos bent omdat er iets niet goed gaat en je het gevoel hebt dat de wereld tegen je is, is kan boosheid de katalysator zijn die je drijft om te bewijzen dat de ander het bij het verkeerde eind heeft. Boosheid zorgt er dus voor dat je je meer richt op beloningen, en je hier dan ook ten volle voor gaat!
- Als je boos bent, ben je optimistischer.
Het klinkt tegenstrijdig, maar boosheid doet je positiever over de toekomst nadenken. Dat komt omdat je bij boosheid het gevoel hebt dat je zelf in controle bent over je eigen gevoelens en gedachtes. Zo ga je wanneer je boos bent eerder de uitdaging aan om een beloning of einddoel te bereiken, terwijl bijvoorbeeld gevoel van angst je eerder tegenhoudt doordat er een mogelijkheid is te falen.
- Boosheid verhoogt je creativiteit.
Wanneer je boos bent, hebt je een verhoogd energieniveau waardoor je denkproces flexibeler wordt. Hierdoor kun je originelere ideeën bedenken dan wanneer je in een ‘neutrale’ staat bevindt. Boosheid en opgekropte woede verhogen dus je creativiteit.
6 tips om je boosheid te uiten en los te laten
Ervaar jij snel gevoelens van boosheid? En leidt dit tot opgekropte woede? Hier zijn enkele tips om jouw boze gevoelens te uiten en los te laten:
- Erken je boosheid en word bewust van je boze gevoelens
Wanneer je boos bent, ben je vaak niet in staat om om logisch na te denken, de emotionele centra van je hersenen zijn overactief. Afkoelen is dus de boodschap! Erken je boosheid, en word je bewust van je boze gevoelens. Concentreer je op je ademhaling, maak een wandelingetje of tel tot 10. Het zal je helpen je weer in balans en perspectief te krijgen.
- Begrijp je boosheid
Zoek uit of je echt boos bent. Misschien ben je gewoon verdrietig of gekwetst. Vaak denk je gefrustreerd te zijn door een persoon of een situatie, maar de echte situatie is vaak dat je gevoelens van afwijzing of verdriet ervaart. Als je eenmaal je boosheid begrijpt, dan kan je daarnaar handelen.
- Bij wie of wat ligt de oorzaak van de boosheid?
Het is te gemakkelijk om een situatie of persoon de schuld te geven over hoe jij je voelt. Vaak zijn vermoeidheid, stress of een ongelukkig huwelijk de aanleiding om alle schuld toe te wijzen aan de eerste persoon of situatie die je tegenkomt. Hierdoor verdrijf je mensen uit je naaste omgeving (collega’s, partner,..) waardoor de situatie veelal nog erger wordt!
- Sla tegen een bal, ga boksen of fitnessen!
Wil jij je boosheid kwijtraken, sla dan tegen een bal! Het maakt niet uit wat voor een bal het is: een tennisbal, golfbal, voetbal of volleybal. Of trek bokshandschoenen aan en ga helemaal los op de bokspaal. Op deze manier raak jij je boosheid op een veilige en verantwoorde manier kwijt. Of zorg dat je helemaal losgaat in de fitnessruimte en raak op deze manier de boze energie in je lijf kwijt. Bokscoaching is een aanrader om dichterbij je emoties en boosheid te komen.
- Ga fietsen, autorijden en scheld of schreeuw er op los!
Ga lekker op de fiets of in de auto en zorg dat je er alles eruit gooit. Dat kan in scheldwoorden zijn, maar het kunnen ook gewoon geluiden zijn. Boosheid is niets anders dan een energie, en deze boze energie kun je kwijtraken door woorden of geluiden de vrije loop te laten gaan en jezelf te bevrijden van deze emoties!
- Stel jezelf vragen en bespreek de boosheid
Als je boosheid voelt, kun je jezelf een aantal vragen stellen die jou helpen:
- Wil jij dat de ander de volgende keer zich anders gedraagt?
- Wil jij dat de ander jou begrijpt en zich verontschuldigt?
- Wil jij dat de ander samen met jou tot een oplossing komt?
Als je het gesprek met de ander aangaat, zorg er altijd voor dat je begint met ‘Ik voel…’ in plaats van de vinger naar de ander te wijzen.
Om de boosheid niet te laten verergeren is het zeker niet aan te raden om continue in je eigen gedachten te blijven, of om het verhaal steeds weer te herhalen bij anderen. Hierdoor blijf je juist je eigen boosheid voeden. Het is vooral belangrijk om je boosheid op een constructieve manier te uiten met bovenstaande tips. Vervolgens kan je praten met een betrokkene of een ander hoe jij je boosheid voelt en ervaart, en hoe dit op te lossen.
Boeken en video’s over boosheid
In het Nederlands zijn er nog weinig goede boeken op de markt gebracht over boosheid, wel zijn er enkele Engelstalige boeken die zeker de moeite waard zijn:
- The anger trap: Free yourself from the frustrations that sabotage your life.
De anger trap is een boek dat de misstanden en misvattingen over boosheid wegneemt. Je leert onderscheid te maken tussen gezonde ongezonde woede, en onderzoekt de grondoorzaken van woede.
Dr. Les Carter via amazon.com
- The dance of Anger
Woede. Het bestaat niet voor niets. Woede voelen we en het verdient aandacht en respect. In dit boek leer Harriet Lerner de lezers de ware bron van woede te identificeren, en als middel te gebruiken om blijvende verandering te creëren.
Harriet Lerner via bol.com
- Anger: The misunderstood emotion
Tavris begint het boek met de tegenstrijdige gedachten en meningen omtrent de emotie woede. Door middel van studies en interviews laat ze zien dat woede het resultaat is van biologie, cultuur, lichaam en geest. Ze onderzoekt hoe ons lichaam reageert op boosheid en kijk naar de mythen rondom deze emotie.
Carol Tavris via com
Daarnaast vind je enkele interessante Ted Talks die ook de moeite zijn om te bekijken:
Ryan Martin: woede is een krachtige en gezonde kracht in je leven. Woede-onderzoeker Martin vertelt over de cognitieve processen die betrokken zijn bij woede, en illustreert dat een gezonde dosis woede erg gezond is.
Soraya Chemaly: woede is een krachtige emotie. Het waarschuwt ons voor bedreiging, belediging, verantwoording of schade. Toch wordt wereldwijd meisjes en vrouwen geleerd dat het beter is boosheid te onderdrukken. Soraya laat zien dat woede een potentiële katalysator is voor verandering.
Tiffany Watt Smith met een fascinerend verhaal over de geschiedenis van emotie.