Lichaam en geest, onlosmakelijk met elkaar verbonden
07 juli 2017 

Lichaam en geest, onlosmakelijk met elkaar verbonden

De een ervaart het wat vaker dan de ander, maar het gevoel op zich is niemand vreemd; het ‘niet lekker in je vel zitten’. Of het nu af en toe op de voorgrond treedt, je er dagelijks mee worstelt of het misschien liever negeert…. Dit gevoel uit zich in diverse vormen, en kan voor iedereen anders zijn. De uitkomst blijft echter hetzelfde; als de unieke communicatie tussen lichaam en geest verstoord is, zul je dat vroeg of laat gaan merken en jezelf tegenkomen. 

Connectie lichaam en geest

Maar hoe zit het nou precies met de balans tussen lichaam en geest? Door de eeuwen heen is de wisselwerking tussen deze twee al door vele grote filosofen waaronder Plato en Descartes bestudeerd, en ook vandaag de dag in onze drukke maatschappij houdt het ons nog steeds volop bezig. Waar in de oosterse wereld deze harmonie vaak als leefwijze wordt toegepast, is het in de westerse wereld nog niet zo naadloos verbonden met de dagelijkse levensstijl. Maar het wint wel degelijk terrein! 

Je kan er niet omheen

Feit is dat de connectie en communicatie tussen lichaam en geest bestaat! En je hoeft echt niet uren te mediteren om het te ervaren; het ligt gewoon aan je voeten en is bereikbaar, voor ons allemaal.

Voorbeelden? Denk eens aan de vlinders die je voelt in je buik als je verliefd bent, of het sneller kloppen van je hart net voordat je die belangrijke presentatie gaat geven of aan de marathon begint waar je maanden voor getraind hebt.

Je kunt het ook vergelijken met een auto die niet meer start. Je brengt hem naar de garage en er blijkt maar een klein dingetje niet te werken; hierdoor kon je de auto niet meer starten. Kleine haperingen in de connectie tussen lichaam en geest kunnen grote gevolgen hebben.

Kracht van negativiteit en positiviteit

Heb je negatieve gedachten, dan gaat het lichaam mee. Je kunt last krijgen van vastzittende schouders, slapeloosheid, teveel aankomen of afvallen, hoge bloeddruk, pijn in je buik…. etc. Maar het geldt gelukkig ook andersom! Positieve gedachten spelen net zo goed een rol bij het lekker in je vel zitten. Denk maar eens aan de stof endorfine die je lichaam zelf aanmaakt door te bewegen, of hoe ontspannen je kan voelen na een massage, een uurtje yoga of een ander mindful-moment. Beweging kan zoveel doen voor die bijzondere communicatie tussen lichaam en geest.

Waar moet ik beginnen?

Door te begrijpen en open te staan voor het feit dat je lichaam en geest met elkaar in verbinding staan en van invloed zijn op elkaar genees je niet direct lichamelijke problemen, maar het helpt je wel een heel eind op weg. Je krijgt zo inzicht in welke signalen je van je lichaam en geest bewust of onbewust hebt genegeerd en hoe dit je welzijn kan beïnvloeden. Ingewikkeld? Nee, echt niet!

Coaching Rotterdam

Voel je je vaak moe, zit je niet lekker in je vel, heb je last van stress en word je gewoon een beetje geleefd? Vind je het moeilijk om zelf die knop te vinden die moet worden omgezet en draai je gewoon maar mee in de flow van het leven en al zijn triggers? Ga dan samen met By Lizet op ontdekkingstocht om uit te vinden wat jouw lichaam je te vertellen heeft! En ontdek en reset die unieke combinatie tussen lichaam en geest. Werken aan mentale gezondheid én emotionele gezondheid is werken aan je beste zelf, en By Lizet helpt je graag op weg.

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht