Ik kan niet huilen + 4 tips om de tranen te laten stromen

Vind jij het lastig om te huilen? Je bent niet de enige, heel veel mensen hebben er moeite mee. Terwijl huilen juist een enorme opluchting kan zijn. Je raakt er stress en spanning mee kwijt en na afloop voel je je een stuk energieker. Hoe kan het toch dat huilen voor zoveel mensen zo moeilijk is?

Zoals je je ongetwijfeld herinnert, was huilen als kind geen enkel probleem. Als baby’s hebben we allemaal gehuild, de een meer dan de ander, het is de eerste manier waarop we verbaal communiceren. Zodra we geboren worden, gaat het vrijwel automatisch. Ook jonge kinderen kunnen om de haverklap in tranen uitbarsten. Als ze vallen, hun zin niet krijgen, teleurgesteld zijn, een vriendje niet kan komen spelen, enzovoort. Huilen is een is heel natuurlijk iets in de vroege stadia van ons leven.


 Ze loopt door een wereld niet aardig voelt

 Onbedoeld zegt ze dingen die iedereen altjid zegt
 Want nooit gaat het slecht
 Altijd oke en ze lult met ze mee
 En ze lacht
 Ze huilt maar ze lacht

– Songtekst ‘Ze huilt, maar ze lacht, Maan –

Ervaringen van mensen die slecht kunnen huilen:

Job, 50 jaar
“Ik voel de tranen omhoog komen en ze prikken achter m’n ogen. Ik wil heel graag huilen, maar het lukt me niet. Ik heb ondertussen wel geleerd dat ik mijn emotionaliteit mag accepteren, ook al blijven de bijbehorende tranen weg.”

Frederike, 33 jaar
“Ik kwam voor een bokscoaching bij Lizet en vind het heel moeilijk om mezelf open te stellen. Ik leef in mijn hoofd en niet vanuit mijn gevoel. Mijn psycholoog vertelde me dat als ik naar bokscoaching ging, ik wel mijn gevoel moest aanzetten. Dit is heel moeilijk. Het mooie van de bokscoaching was dat ik alleen maar met mijn lichaam bezig was en ineens de tranen kwamen. En ik kon ze ook een klein beetje toelaten. Ik probeer ze, zodra ze komen, toch weg te slikken maar dat lukt niet helemaal. En dat is goed. Ik was heel blij dat ze kwamen en er zal vast ook een tijd komen dat ze weer wegblijven. Het luchtte nu in ieder geval wel op!”

Jasper, 18 jaar
“Ik kan niet huilen en niet echt boos worden. Ik voel me van binnen wel  vaak gefrustreerd. Ik voel het in mijn buik rondjes draaien, maar kan het niet uiten. Ik loop dan vast.”

Het is belangrijk om je te blijven realiseren dat ieder mens uniek is en een eigen persoonlijkheid heeft. De een huilt nou eenmaal een stuk makkelijker dan de ander.

Niet kunnen huilen: de belangrijkste oorzaak

Ouder worden is de ‘belangrijkste’ reden waarom huilen niet meer lukt. Er komt een moment is je leven waarop je stopt met huilen. Vaak een gevolg van opmerkingen of acties van mensen in je omgeving (ouders, leerkrachten, familie, vrienden) heb jij jezelf aangeleerd dat huilen niet meer gepast was, dat het niet meer bij je leeftijd hoorde. Je leerde dat huilen niet goed was en ben je tranen gaan opkroppen.

Het volgende kan er gebeurd zijn, waardoor huilen moeilijk is geworden:

  • Ouders vonden het ongepast om te huilen met visite erbij.
  • Vriendjes kunnen je uitgelachen hebben telkens als je moest huilen
  • Huilen was een reden voor anderen om je te negeren.
  • Iedere keer als je moest huilen, werd je gestraft.
  • Je bent geconditioneerd te denken dat huilen getuigt van zwakte.

Waarom is huilen gezond?

Sommige mensen vinden het geen probleem dat ze niet huilen. Misschien vinden ze het, zoals hierboven gezegd, juist een uiting van zwakte. Maar huilen is heel gezond om een aantal redenen:

  • Het reguleert emoties
  • Het werkt kalmerend
  • Je kunt ermee ontladen en spanning in je lichaam loslaten
  • Je activeert de aanmaak van oxytocine en endorfine
  • Het is goed voor je weerstand
  • Het zorgt voor de afvoer van afvalstoffen in lichaam en geest

Ik wil gewoon mijn tranen huilen,
 waar vind ik een schouder en mond die zwijgt.
 Probeer mijn verdriet niet weg te praten,
 laat het gewoon bestaan
.

– Eljart.nl –

Wil je makkelijker jouw emoties laten stromen; ontdek de volgende mogelijkheden:

– ontspan je lichaam en geest door buiten te bewegen via mindfulrunning
– laat je emoties los door te gaan boksen
– meer rust in je hoofd creëren met boost your body & mind

Vier tips om makkelijker te kunnen huilen

1. Doe een hartmeditatie

Je hebt je hart afgesloten voor emoties. Voor verdriet, voor tranen, maar daardoor ook voor geluk en blijdschap. Door meer gevoelens toe te laten en jouw muurtje iets te laten zakken, kunnen emoties vrijer naar binnen en naar buiten stromen.



Het hart is het centrum van je gevoel. Besteed hier dus aandacht aan. Het hart maakt het mogelijk om emoties te kunnen uiten. Om te lachen en te gieren, maar ook om intens boos en verdrietig te zijn. Omarm beide.

2. Gun jezelf de tijd

Misschien heb je jezelf getraind in het wegstoppen en negeren van pijn en verdriet. Dat kan een goede overlevingsstrategie zijn geweest, die je in bepaalde situaties enorm hebben geholpen. Je werd meer gewaardeerd, kreeg beter contact met je ouders, maakte makkelijker vrienden. Natuurlijk was het niet fijn om constant je tranen binnen te moeten houden, maar het leverde wel altijd iets op.

Een dergelijke strategie heb je niet in één dag opgebouwd en breek je dus ook niet zomaar in één dag weer af. Geef jezelf de tijd om slechte gewoontes af leren en je gedrag voor de lange termijn te herprogrammeren. Wordt niet ongeduldig met jezelf als het naar jouw gevoel allemaal te lang duurt, of als je een keer terugvalt in het oude patroon.

3. Stop met slikken, start met zuchten en ademhalingsoefeningen

Waarschijnlijk heb je de neiging emoties, waaronder verdriet, letterlijk weg te slikken. Dat kan een bewuste reactie zijn, maar het is ook mogelijk dat je het niet eens doorhebt van jezelf. In ieder geval is het tijd om te stoppen met dat wegslikken.

Je mag starten met ademhalingsoefeningen waarbij je lekker mag uitademen. Doe dat dus heel bewust, desnoods met geluid erbij als dat helpt. Als extra hulpmiddel kun je gronden, als je bang bent dat je de greep op jezelf helemaal verliest. Hoe goed een huilbui ook is, als je er niet aan gewend bent, kan het heel overweldigend aanvoelen. Dan is gronden belangrijk voor het hebben van vastigheid.

Ook heel eenvoudig zuchten kan heerlijk zijn. Het lucht op. Het geeft ruimte in je borst en er kan weer energie door je lichaam stromen. Als je rustig wilt beginnen, kies dan voor even vijf minuten lekker diep zuchten.

4. Schrijf over niet kunnen huilen

Neem een week lang iedere dag even de tijd om te schrijven over jouw emoties. Het is geen strenge schrijfoefening waarbij je alles op een bepaalde manier op papier moet zetten. Je bepaalt zelf de vorm, de lengte en de volgorde. Laat gewoon alles wat er in je hoofd opkomt uit je pen of toetsenbord vloeien.

Een paar vragen die je jezelf kunt stellen:

  • Wat voel je in je lichaam als je op het punt staat te huilen en waar voel je het precies?
  • Wanneer was je voor het laatst echt verdrietig? Wat was de reden, waar was je op dat moment en wie was er bij je?
  • Welke emoties komen er nog meer bij je los als je verdrietig bent? Angst? Boosheid?

Huilen is geen teken van zwakte. Huilen is een teken van kracht.

Hopelijk kunnen deze tips jou op weg helpen naar een gezonder emotioneel leven. Natuurlijk is het mogelijk dat het niet kunnen huilen in jou geval een diepere oorzaak heeft, bijvoorbeeld als je lijdt aan depressies. Vooral als je daarvoor medicatie slikt, kan dat de emotionele balans verstoren doordat gevoelens worden afgevlakt. Je ervaart alles dan als minder intens, wat het uiten ook minder makkelijk maakt. Mocht dit het geval bij zijn, raadpleeg dan altijd een arts of therapeut.