6 belangrijke kenmerken van professionals met een hoge emotionele intelligentie EQ
Wist je dat mensen met een hoog EQ tot wel vier keer gelukkiger zijn in het leven?
Of dat het ontwikkelen van je emotionele intelligentie je professionele carrière vooruit kan helpen?
Sinds de jaren ‘90 wordt er steeds meer waarde gehecht aan sociale vaardigheden (soft skills) op de werkvloer. Professionals die hierop inhaken komen makkelijker aan werk, verdienen meer en ervaren minder stress.
Klinkt goed, toch?
De kenmerken van professionals met een hoog EQ
1. Je hebt een groot emotioneel vocabulaire
Wat is een emotioneel vocabulaire?
Laten we het gelijk in de praktijk brengen: hoeveel synoniemen ken jij voor het woord ‘blij'?
Twee, vier, zes, meer dan zes?
Deze vraag stel ik aan mijn coachees als we emotionele intelligentie behandelen.
Gemiddeld kunnen professionals twee of drie synoniemen noemen.
Maar er zijn meer dan 17 synoniemen en afgeleiden:
blijmoedig, gelukkig, genietend, genotvol, monter, jolig, opgelucht, opgeruimd, opgetogen, opgewekt, tevreden, verblijd, verrukt, verheugd en vrolijk.
Laten we dit experiment nog eens doen: hoeveel synoniemen ken jij voor het woord ‘boos’?
Het zijn er nogal wat:
geërgerd, giftig, grammoedig, grimmig, kwaad, pissig, gefrustreerd, kwaad, nijdig, wrevelig, woedend, verbolgen, prikkelbaar, verstoord, nijdig.
Niet alle woorden zijn woorden die je dagelijks gebruikt, maar veel professionals hebben sowieso een klein emotioneel woordenboek. Stel je voor dat je thuiskomt van je werk en je partner vraagt naar je dag.
Het antwoord is dan vaak heel simpel, de meeste mensen komen niet verder dan ‘leuk’, ‘ging wel’, ‘gezeik gehad’.
Het klinkt toch meteen heel anders als je thuiskomt en zegt: ‘ik voelde me vandaag heel opgewekt en kwam met goede ideeën tijdens de vergadering. In een gesprek met een nieuwe klant merkte ik dat er frustratie bij mij omhoog kwam, omdat hij opnieuw extra korting wilde.’
Dit is een uitgebreider antwoord.
Je vertelt precies wat je wanneer voelde en legt uit waarom.
Een hoge Emotionele Intelligentie betekent dat je de juiste woorden kunt gebruiken om je emoties en gevoelens te beschrijven. Je kunt nuanceren en je woordenschat is groter dan alleen ‘blij’, ‘bang’, ‘boos’ of ‘verdrietig’.
Als je geen woorden hebt voor gevoelens, dan kun je je die gevoelens niet eigen maken.
2. Je neemt jouw eigen emoties en gevoelens waar
Je hebt weinig aan een grote emotionele woordenschat als je niet kunt voelen welke emoties er omhoog komen. In contact staan met wat je ervaart in je lichaam is een must voor een hoog EQ.
Het blijkt voor veel professionals best ingewikkeld te zijn om te voelen.
- Hoe voel je bijvoorbeeld dat je boos bent?
- Hoe weet je dat je blijdschap ervaart?
- Wat ervaar jij als je je schaamt?
Voor iedereen is het een persoonlijk gevoel in het lichaam.
Tegelijkertijd is gebleken dat er veel overeenkomsten zijn tussen mensen en hoe ze hun emoties ervaren. Onderzoek heeft aangetoond dat bijvoorbeeld boosheid vaak in onze maag zit; dit is wel afhankelijk van onze leeftijd. Check hier een voorbeeld van waar emoties voelbaar zijn.
Wil jij deze vaardigheid om meer te voelen voor jezelf ontwikkelen?
Dan kun je door middel van lichaamswerk, meditatie, sporten en journaling goede stappen zetten om dichter bij je gevoelens te komen.
Intelligentie kan niets uitrichten als emoties de baas zijn in jouw lichaam.
3. Je kunt je eigen emoties en gevoelens uiten en reguleren
Op een gezonde manier emoties uiten is een kunst.
Een gezonde manier is kwetsbaar durven zijn, de moed hebben om moeilijke emoties onder ogen te komen en ook in verbinding te blijven met jezelf en een ander.
Veel professionals hebben in hun jeugd geleerd om emoties niet te uiten.
Ze mochten niet boos worden en niet te veel huilen.
Ze moesten niet zeuren en gewoon doorgaan.
Hun ouders lieten hun gevoelens en emoties niet zien.
Zij dienden ook emoties in te slikken.
Veel natuurlijker en gezonder is het om je eigen emoties de ruimte te geven.
Het uiten van emoties kun je voor jezelf doen, maar je kunt ze ook op een ander richten. In onderstaande artikelen vind je tips om emoties te kunnen uiten en reguleren:
Hoe ga je om met boze medewerkers?
Hoe kun je op een gezonde manier grenzen stellen?
Hoe ga je om met emoties op het werk?
We know now that when we deny our emotions, they own us.
But when we own our emotions, we can rebuild and find our way through the pain.
4. Je neemt emoties en gevoelens van anderen waar en kunt hier respectvol mee omgaan
Iedere professional heeft dagelijks gevoelens en emoties. We zijn immers allemaal mensen.
Emoties zijn superkrachten, maar blijven tijdens het werk vaak onderbelicht.
We lijken bang geworden voor de emoties van onszelf en die van een ander.
Professionals met een hoog EQ durven de emoties van iedereen, collega’s, medewerkers of klanten, toe te laten. Ze gaan confrontaties, verdriet of angst niet uit de weg, maar nemen de tijd en gunnen anderen ook de tijd die ze nodig hebben.
Ze zijn in staat om andermans gevoelens waar te nemen. Een boze klant, collega of medewerker brengt ze niet van de wijs. Ze weten dat boosheid er eerst uit moet, waarna er een goed gesprek mogelijk is.
Als je een hoog EQ hebt, geef je anderen de ruimte om hun emoties te uiten, zonder dat je daarbij over je eigen grenzen gaat.
5. Je hebt de moed om moeilijke onderwerpen ter sprake te brengen
Ben jij een echte leider met een hoog Emotionele Intelligentie?
Dan ben je in staat om moeilijke gesprekken te voeren.
Je gaat ze niet uit de weg, ondanks dat je er toch tegenop kunt zien.
Wat ervaren de meeste mensen als lastige gesprekken?
- Onderwerpen waardoor emoties hoog kunnen oplopen
- Gesprekken waarin de belangen groot zijn en uiteen lopen
- Het in twijfel trekken van persoonlijke normen en waarden
- Meningsverschillen waardoor een relatie kan verslechteren
Dit betekent voor jou als leider investeren in jezelf en leren hoe je naar een ander kunt luisteren en tegelijk jouw eigen grenzen kunt aangeven. Dit zijn ook direct de twee belangrijkste voorwaarden voor een goed gesprek: echt luisteren en duidelijke grenzen stellen.
In elk gesprek dat je voert, ben je eerlijk.
Je creëert geen verzachtende omstandigheden, maar durft te zeggen waar het op staat, terwijl je de ander in zijn of haar waarde laat.
6. Je hebt zelfcompassie
Het laatste belangrijke kenmerk van professionals met een hoog EQ is dat ze aardig zijn voor zichzelf. Het is niet de innerlijke criticus die constant aan het woord is, maar er is ruimte voor het maken van fouten.
Het is een kwestie van vallen, jezelf vergeven en weer opstaan.
Ik geloof dat zelfcompassie de sleutel is om te groeien op welk gebied dan ook: leiderschap, emotionele intelligentie, assertiviteit of meer in balans komen.
Als jij niet aardig voor jezelf bent, als je jezelf fouten niet kunt vergeven, doe je jezelf ernstig tekort. Maar als je jouw perfectionisme kunt laten varen en daarvoor in de plaats zelfcompassie kunt tonen, dan is de eerste stap gezet naar een succesvoller, gelukkiger leven.
Succes is niet gebaseerd op wat je van buiten bereikt, maar op je innerlijk en hoe je van jezelf kunt houden, ondanks de fouten die je onvermijdelijk zult maken.
Toon elke dag compassie voor jezelf: voor de inzet je levert, voor je verlangen om goed te presteren en voor je liefde voor anderen op jouw eigen unieke wijze. Haal jezelf niet naar meer beneden om wat je niet doet, maar prijs jezelf om wat je wel doet en welke stappen je zet.
Wees lief voor jezelf.
Our children learn how to be self-compassionate by watching us.
Wat zijn de resultaten van hoge Emotionele Intelligentie?
Als coach hoor ik overwegend positieve resultaten van professionals die hun emoties makkelijker kunnen uiten, verbinding kunnen maken en ruimte geven aan zichzelf. Wat bereiken ze zoal?
Ze komen makkelijker aan werk
Het blijkt dat als je een hoge emotionele intelligentie hebt, de kans groter is dat je wordt ingehuurd voor een nieuwe klus.
Ze verdienen beter
Emotioneel intelligente professionals zijn vaak geliefde medewerkers en kunnen op een natuurlijke wijze voor zichzelf opkomen. Hierdoor is het voor hen makkelijker om hogerop te komen en verdienen ze beter dan professionals met een relatief laag EQ.
Ze hebben minder stress
Op een gezonde manier met je emoties en gevoelens omgaan zorgt ervoor dat je stressniveau daalt. Je kropt spanning niet langer op in je lichaam, maar laat het op een natuurlijke manier uit je lichaam stromen.
Ze kunnen makkelijker met conflicten omgaan
Conflicten en confrontaties zijn niet meer beruchte energievreters die je liever uit de weg gaat. In plaats daarvan blijf je ontspannen in iedere situatie. Je houdt daarbij je eigen grenzen in de gaten, maar zal ook anderen de ruimte geven voor hun emoties en gevoelens.
Ze ontwikkelen zich tot goede leiders
Volgens de ‘World Economic Forum’ behoort emotionele intelligentie tot de top 10 vaardigheden van succesvolle professionals:
“Without EQ, a person can have the best training in the world, an incisive, analytical mind, and an endless supply of smart ideas, but he still won't make a great leader.”
Inspiratie-artikelen over EQ
1. Emotionele Intelligentie: een kwestie van voelen.
2. Zijn er overeenkomsten tussen kwetsbaarheid en Emotionele Intelligentie?
3. Hoe vergroot jij jouw EQ op het werk?
4. Hoe breng je EQ in de praktijk?
Coaching en Emotionele Intelligentie?
Uit diverse onderzoeken blijkt dat een goed opgezet coachprogramma het EQ tot 25% kan verhogen.
Ons brein is flexibel en goed in staat om zich aan te passen. Hierdoor zijn compassie, sociale vaardigheden en luisteren aan te leren.
In een coachingstraject is het belangrijk dat je feedback ontvangt van je coach en eventueel je omgeving. Alleen zo kun je echt groeien en jezelf blijven ontwikkelen. Als kind wist je heel goed hoe het was om te vallen en weer op te staan. Je voelde je geen loser toen je leerde lopen en constant viel. Je krabbelde elke keer weer op en bleef stappen zetten, waarbij je werd aangemoedigd door je ouders.
Waarom zou dit principe niet meer gelden nu je volwassen bent?
Het verhogen van je EQ is hetzelfde als leren lopen. Accepteer aanwijzingen en complimenten van je omgeving, luister niet naar je innerlijke criticus, maar ga stap voor stap vooruit.
Ben jij op zoek naar een coach die jou aan een hoger EQ kan helpen?
ByLizet biedt diverse coachtrajecten in Rotterdam.
Emotionele Intelligentie, leiderschap en assertiviteit zijn vaste prik op het programma. Deze trajecten zijn speciaal ontwikkeld voor ondernemers, leiders en professionals.
Je bent van harte welkom!