Ochtendmeditatie: de beste manier om je dag te beginnen
28 mei 2021 

Ochtendmeditatie: de beste manier om je dag te beginnen

Ochtendmeditatie: begin je dag met helderheid en kalmte!

Als je aan het begin van de dag een (korte) ochtendmeditatie doet, profiteer je daar de hele dag van! Ben je geen ochtendmens of heb je het superdruk? Geen probleem, want óók dan zijn er momenten in te bouwen voor een korte ochtendmeditatie.

Heb je een hectische dag voor de boeg? Veel belangrijke afspraken in het verschiet? Door een ochtendmeditatie te doen, zet je je prioriteiten helder op een rij en bereid je je mentaal voor op de dag. Een paar minuten mediteren geeft je een confidence boost, zodat je vol energie en zelfvertrouwen aan de slag kunt.

Met een ochtendmeditatie creëer je zelfvertrouwen en vergroot je je cirkel van invloed. 

5 prachtige ochtendmeditaties op Youtube

 

 

 

 


De ochtendmeditaties zijn ook te vinden op Spotify

 

 

 

 


Hoe verschilt een ochtendmeditatie van andere vormen van meditatie?

Er is niet één soort ochtendmeditatie. In principe kun je namelijk elke vorm van meditatie in de ochtend doen en het zo een ochtendmeditatie noemen. E zijn echter een paar specifieke soorten meditatie die, meer dan andere, geschikt zijn om in de ochtend te doen. Wat er precies zo anders aan deze soorten?

1. Een rustig hoofd
Als je in de ochtend mediteert, zit je hoofd (vaak) nog niet overvol met allerlei gedachten. Je hebt dus meer rust en ruimte om je gedachten te sturen en een helder doel voor de dag te stellen.

2.Positieve start
Bij een ochtendmeditatie probeer je bewust positieve aandacht te schenken aan de uren die voor je liggen. Je neemt de tijd om jezelf voor te bereiden op een succesvolle dag. 

3. Open blik
Je creëert een open en nieuwsgierige blik voor de rest van de dag.

4. Zet je prioriteiten van de dag
Met een ochtendmeditatie kun je je prioriteiten voor die dag helder op een rij zetten en kiezen waar je de focus op wilt leggen.

Door ’s ochtends te mediteren, neem  je bewust de regie over jouw dag.

Voordelen van ochtendmeditatie

Lig je ’s ochtends nog lang in bed voordat je er daadwerkelijk uit stapt? Zie je op tegen de aankomende drukte? Word je moe wakker, zelfs als je erg lang hebt geslapen? Met een ochtendmeditatie kun je toch energiek aan je dag beginnen!

In plaats van gelijk naar een sterke kop koffie te grijpen, kun je ook een ochtendmeditatie proberen. Dit is wat een gemiddelde ochtendmeditatie je kan opleveren:

1. Activating beast mode in 3, 2, 1… ! 
Als je regelmatig mediteert, word je scherper en kun je je beter concentreren. Dankzij een ochtendmeditatie ben je de rest van de dag veel productiever.

2. Een ochtendmeditatie betekent dat je je gedachten op orde brengt.
Te druk? Teveel werk? Ren je van vergadering naar vergadering? Met een ochtendmeditatie start je de dag met prioriteiten stellen en sluit je alle ruis buiten. Je creëert eigenlijk een mentale spam filter voor jezelf.

3. Minder spanning en stress
Je begint de dag stressvrij en kunt je stressniveau ook beter reguleren.  Heb je vaak last van gespannen schouders, hoofdpijn en/of nekpijn?  Een dagelijkse ochtendmeditatie kan je helpen om minder spanning te voelen.

4. Je vergroot je cirkel van invloed.
Door te mediteren oefen je mildheid voor jezelf en compassie voor anderen. Doordat je minder snel oordeelt en een open houding cultiveert, kun je je cirkel van invloed vergroten!

Een ochtendmeditatie verhoogt je focus, productiviteit en creativiteit. 

Soorten ochtendmeditatie

Kies een ochtendmeditatie die het beste bij jou past. Hierdoor heb je meteen na het wakker worden een mentale voorsprong, zodat je een succesvolle en productieve dag hebt. Ochtendmeditaties kun je in principe overal doen en hoeven niet veel tijd te kosten. Het kan zelfs tijdens het douchen, tanden poetsen of toch bij die eerste kop koffie.

1. Ben je geneigd om gehaast aan je dag te beginnen? Grijp je gelijk naar je telefoon om berichtjes of het nieuws te checken? Probeer dan eens eerst een adem-meditatie te doen. Zo neem je nog even een bewust moment voor jezelf voordat de rest van de wereld je aandacht opeist.

2. Voor een extra confidence boost kun je een paar positieve affirmaties bedenken en deze opschrijven of uitspreken. Kies een doel van de dag en bedenk een zin die je daarbij kan helpen. Bijvoorbeeld: ik kan alles aan wat deze dag te brengen heeft. Of: ik weet wat ik wil en heb de tools om mijn dromen waar te maken. Als het ongemakkelijk voelt om dit soort affirmaties hardop uit te spreken, kun je ze ook opschrijven of in je hoofd opzeggen. Kies een manier die voor jou goed voelt!

3. Is je hoofd ’s ochtends nog niet helder genoeg om te bedenken wat voor een meditatie je wilt doen? Dan kun je een begeleide meditatie doen. In deze lijst vind je ochtendmeditaties die variëren van 1(!) tot 60 minuten.

4. Heb je ’s ochtends wat meer tijd of ga je lopend naar je werk? Dan kun je een loopmeditatie doen. Hierbij spreek je al je zintuigen aan en kun je genieten van de frisse lucht. Zo begin je zowel fysiek als mentaal fris en gefocust aan je dag.  


Ochtendmeditatie als onderdeel van je routine

Iedereen heeft een ochtendroutine. Sommigen hebben een snelle kop koffie voor ze de deur uitgaan, anderen genieten van een uitgebreid ontbijt met de krant erbij. Net als bij elke andere vorm van meditatie is het belangrijk dat je jezelf de tijd gunt om er verschillende uit te proberen, zodat je er uiteindelijk een kunt vinden die bij jouw levensstijl past. Voor een ochtendmeditatie kun je het beste een vorm kiezen waarvan je een energiek gevoel krijgt, zeker als je van nature geen ochtendmens bent.

Zet je wekker dus 15 minuten vroeger, stap je bed uit en mediteer op jouw wijze.

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht