Ben jij een geduldig of ongeduldig type?
20 augustus 2015 

Ben jij een geduldig of ongeduldig type?

Tenniskampioen word je niet in één dag. Een miljoenenbedrijf heb je niet in één week opgezet. Weerbaarder worden leer je niet in één trainingssessie. En een nieuwe baan krijg je niet zomaar. Alles kost geld en tijd, het is een proces. En ja, dit weet je vast allang! Alleen moet je er soms weer even aan herinnerd worden.

Ik kan je vertellen: ik ben soms een ongeduldig type. Ik wil veel, bedenk veel, maak veel plannen. En dat gaat mij vaak te traag. Ik wil zaken snel geregeld hebben en niet altijd een proces afwikkelen. Wat ik vandaag bedenk wil ik het liefst morgen bereiken. Enkele voorbeelden uit mijn eigen leven:

 1. Een aantal jaren geleden besloot ik dat mijn verstand en gevoel wel meer op één lijn mochten komen. Dit dacht ik wel even in een jaartje te fixen, maar afgelopen week liep ik tegen de lamp. Ik wist dat ik *iets* voelde, alleen kon ik er geen woorden en geen emotie voor vinden. Er leek een eindpunt te zijn, maar plotseling was het net alsof ik weer teruggeworpen werd.
 2. Het starten van By Lizet was supertof! Binnen de kortste keren zat ‘sporten voor vrouwen in Schiedam en Vlaardingen’ vol. Wat voelde dat heerlijk. Ik wilde meer en begon direct aan mijn volgende training. Die wilde ik net als de eerste binnen twee weken vol zien te krijgen. Al snel bleek dat een onrealistische doelstelling.
 3. Toen ik voor het eerst een kickboksles volgde dacht ik het echt binnen een paar maanden onder de knie te hebben. Maar mijn spieren moesten eerst opgerekt worden om de traptechniek te kunnen verbeteren. En dat kostte tijd. Nu, een paar jaar later, kan ik zeggen dat mijn schoppen enorm zijn verbeterd. Het eindpunt is echter nog niet bereikt.

Elke keer realiseer ik me weer dat er eigenlijk maar één ding is dat ik echt mag oefenen: geduld.

Je sterker voelen, weer nee durven zeggen, grenzen kunnen aangeven, weerbaarheid vergroten en je conditie verbeteren kosten tijd. Hier volgt een aantal tips die ik zelf ook probeer toe te passen:

 • Accepteer dat sommige dingen tijd kosten.

Bijvoorbeeld: de overtollige kilo’s zijn er niet in één week aangekomen. Verwacht dus niet dat je ze er in een week even afwerkt. Hetzelfde geldt voor het verwerken van een stukgelopen relatie, of omgaan met het overlijden van een dierbare. Dergelijke zaken slijten met de tijd.

 • Wees lief voor jezelf!

Als het even niet lukt maak jezelf dan geen verwijten en word niet boos. Dit is niet nodig, want je kunt immers weer opnieuw beginnen na een tegenslag.

 • Ga langzaam in plaats van snel.

Keer terug naar het hier en nu. Want alleen vandaag kun je dingen ondernemen en veranderen. Niet gisteren, en niet morgen. Alles wat je hebt is het nu. Blijf dus met  je gedachten in het moment en maak je geen zorgen over het verleden of de toekomst.

 • Vraag je af waar je ongeduld vandaan komt.

Zodra je weet waar die gevoelens van ongeduld vandaan komen wordt het gemakkelijker om eraan te werken. Waarom heb je precies zo’n haast? Ben je bang om de boot te missen? Om er niet bij te horen? Heb je financiële zorgen? Vrees je voor je relatie of wil je jezelf liever niet onder ogen komen? Of is het misschien helemaal geen angst?

 • Leg je lat niet te hoog en denk in een breed perspectief.

Hoe hoger je de lat legt, hoe langer het duurt voordat je er bent. Daarentegen: hoe breder je perspectief is hoe meer mogelijkheden je jezelf geeft om te mogen improviseren @ikbenlizet en een strak stramien los te laten.

Nu ben ik nieuwsgierig geworden naar jou.

Ben jij een geduldig of juist ongeduldig type? En welke tip wil jij delen?

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

 • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
 • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
 • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht