Page content

Wat is verwarring? Is het serieus?

Wat is verwarring? Is het serieus?

‘Ik voel me zo verward’, ‘Het is zo verwarrend’, ‘Je verwart me’. Het zijn zinnen die we als mens best vaak gebruiken. Toch hebben we het dan eerder over de situatie niet begrijpen dan echte verwarring. Wanneer iemand verward is of verward overkomt kan hij of zij bijvoorbeeld onsamenhangende zinnen en taal gebruiken of rare handelingen uitvoeren.

Verwarring kan een symptoom zijn van een ernstige medische aandoening of letsel, dus vat het niet licht op.

Wat is verwarring?

Verwarring ontstaat wanneer een persoon moeite heeft met het interpreteren van een situatie of verwarde of dubbelzinnige gedachten heeft. Het kan gepaard gaan met geheugenverlies, desoriëntatie of onvermogen om te denken. Verwarring kan in de loop van de tijd geleidelijk ontstaan of plotseling verschijnen, afhankelijk van de oorzaak. Het kan gepaard gaan met ernstige infecties, chronische gezondheidsproblemen, ernstige hersenschudding, hersen- of ruggenmergtumor, delirium, beroerte of dementie.

Tekenen dat je aan mentale verwarring lijdt

Ben je verward dan zal jij of je partner de volgende symptomen opmerken:

  • Het gebruik van foute of compleet onverstaanbare woorden
  • Gevoel van verloren zijn en hulp nodig hebben bij normale taken die je in het verleden perfect zelf kon uitvoeren.
  • Niet weten waar je bent of hoe laat het is
  • Lange pauzes in spraak
  • Vergeten of een taak al is uitgevoerd of niet

Wanneer moet je naar een dokter?

Als jij of iemand die je kent tekenen van verwarring begint te vertonen, bel dan een arts. Het kan meerdere oorzaken hebben, waaronder ziekte, kanker, alcoholgebruik of de nevenwerkingen van bepaalde medicijnen.

Het is cruciaal om erachter te komen wat de hoofdoorzaak is, zodat deze op een correcte manier behandeld kan worden.

Je arts zal jou of je partner vragen om uit te leggen wanneer de symptomen zijn begonnen en wanneer je voor het laatst “natuurlijke” gedachten en handelingen vertoonde.

Door de symptomen en de duur van de verwarring te identificeren, kan de arts de oorzaak achterhalen.

Een persoon die verwart is, moet in het oog gehouden worden. Ze kunnen namelijk verloren lopen of zichzelf verwonden.

Als verwarring gepaard gaat met een hoofdletsel of een ongeval kan dit het resultaat zijn van een hersenschudding. Het is dan ook belangrijk dat je naar het ziekenhuis gaat.

Verwarring is een neveneffect van heel wat medicijnen. Wanneer dit optreedt is het aan te raden om de bijsluiter te lezen en eventueel je arts te raadplegen om een ander medicijn voorgeschreven te krijgen.

Daarnaast is het ook belangrijk te weten dat, wanneer je bijvoorbeeld gevallen bent of een hoofdwond hebt opgelopen.

Wat te doen als iemand verwarring ervaart?

Het kan eng zijn als iemand in je directe omgeving verward is. Voordat de dokter arriveert en de oorzaak van de verwarring vaststelt, is het essentieel dat je bij je vriend of familielid blijft. Probeer ook op te schrijven wanneer de verwarring begonnen is en hoe de verwarring zich manifesteert. Probeer zo gedetailleerd mogelijk te zijn.

Comment Section

0 reacties op “Wat is verwarring? Is het serieus?

Plaats een reactie


*