Heb je veel ambitie? Vergeet je eigen behoeften niet!

Heb je veel ambitie? Vergeet je eigen behoeften niet!

Keihard aan het werk en geef je altijd het beste van jezelf? Geweldig, maar verlies je eigen behoeften niet uit het oog. Neem af en toe tijd voor jezelf, kom voldoende assertief uit de hoek en kom op voor je mening en tijd. Je hoeft niet altijd ja te knikken en alles maar uit te voeren, denk ook eens na over wat je zelf wil en waar je naartoe wil.

Denk na over wat je eigen behoeften zijn

Hard werken, altijd maar springen voor een ander, een eigen zaak uitbouwen. Het kruipt fysiek en mentaal niet in je koude kleren. Vaak haal je er ontzettend veel voldoening uit, maar op een gegeven moment kun je jezelf ook voorbij hollen. Probeer het gevoel van radeloosheid en de uitputting die ermee gepaard gaat te voorkomen. Je eigen behoeften mogen niet ondergesneeuwd raken omdat je anderen moet pleasen. Zonder voldoende zelfzorg moet je op een gegeven moment de rol lossen en dan staat iedereen verder van huis. Assertief opkomen voor jezelf is soms broodnodig.

Geef je lichaam en geest rust

Af en toe relaxen en herbronnen, iedereen heeft er nood aan. Weer even aarden en in contact komen met jezelf en je eigen wensen. Neem er de tijd voor. Geloof me maar als ik zeg dat je daarmee werkt aan je eigen gezondheid en dat op lange termijn iedereen daar beter van wordt. Je blijft langer en beter functioneren, zonder het knagende gevoel van altijd achter de feiten aan te moeten lopen. Je lijf heeft rust nodig, maar je hoofd ook: beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Houd er ook rekening mee dat hardwerkende mensen met heel wat emoties worden geconfronteerd. Succes, pech, mislukkingen: ze hakken er stuk voor stuk stevig in en vragen heel wat energie. Je emoties af en toe een rustig kunnen analyseren is geen luxe, maar een noodzaak.

Met hard werken is helemaal niets mis

Wil het bovenstaande zeggen dat je dan maar op je luie krent moet gaan zitten? Nee, totaal niet! Met hard werken is niets mis, als je maar voldoende naar je eigen behoeften en lichaam luistert. Een burnout krijg je niet van te hard te werken, maar vooral hoe je ermee omgaat en hoeveel tijd je daarnaast voor jezelf uittrekt. Contact met anderen, een sociaal leven, eens kunnen praten met iemand: iedereen heeft er behoefte aan en het draagt bij aan je welzijn. Af en toe een deconnecteren, energie bunkeren om er daarna weer volle kracht tegenaan te gaan: heerlijk.

Breng je behoeften in kaart

Wetenschappelijk onderzoek toont aan: je eigen behoeften in kaart brengen én er rekening mee houden werkt. Je bent beter gefocust op wat je doet, wordt gelukkiger en gaat betere relaties aan. Daarnaast ga je je ook stabieler gedragen en heb je niet het gevoel dat je dingen mist als je even tijd voor jezelf neemt.

Deze 3 technieken helpen je alvast bij het in kaart brengen van je behoeften:

 • Luister naar je lichaam: De signalen van je lichaam vertellen je veel. Heb je het koud, ben je uitgeput, … Af en toe bewust naar je lichaam luisteren is nodig.
 • Schrijf je behoeften uit, zo krijg je een helder overzicht.
 • Hoewel het om je eigen behoeften gaat, kan advies van anderen je zeker helpen. Leg je oor eens te luisteren bij vrienden en vraag ze waaraan jij nood hebt.

De 9 behoeften waar iedereen behoefte aan heeft

Hoewel elk mens uniek is en iedereen anders in elkaar zit vallen er best wel wat algemene behoeften te onderscheiden. Wij grijpen even terug naar 9 basisbehoeften waar ongetwijfeld ook jij nood aan hebt. Check even voor jezelf of het goed zit en stuur anders bij.

 1. Aandacht
  Krijg je wel voldoende aandacht? Een gebrek aan aandacht kan je zelfbeeld aantasten. Ook al werk je ontzettend hard, blijf investeren in sociale contacten, vrije tijd en activiteiten.
 2. Doelen
  Een doelloos leven is maar leeg. Stel jezelf haalbare doelen en daag jezelf uit. Het zorgt voor adrenaline en ontspanning.
 3. Verwen je innerlijke mens
  Gezonde voeding en aandacht voor je lichaam en gezondheid is nodig om vlot te blijven functioneren. Zorg voor voldoende beweging en gezonde lucht.
 4. Creativiteit
  Een gebrek aan creativiteit kan je lusteloos maken. Ga aan de slag met nieuwe dingen, ontplooi je en werk aan jezelf. Zet die creatieve cellen aan het werk.
 5. Veiligheid
  Een gebrek aan veiligheid kan je nerveus maken. Onzekerheid knaagt aan mensen. Omring je door mensen die je ondersteunen en je een veilig gevoel geven. Geborgenheid is belangrijk.
 6. Intimiteit
  Je intieme gedachten delen, een klankbord of een levenspartner: het doet deugd. Een nauwe band – al is het met een huisdier – doet wonderen.
 7. Een gevoel van controle
  De juiste vibe of een goede flow zorgt voor een gelukzalig gevoel van controle. Situaties waar je geen vat op hebt kunnen je verloren doen voelen. Laat situaties waar je geen controle over hebt los en laat ze je niet leegzuigen.
 8. Status
  Iedereen is in meer of mindere mate op zoek naar status en bewondering. Ontplooi je talenten en zorg dat de buitenwereld het opmerkt.
 9. Zingeving
  Nee, je hoeft je lot niet in de handen van een god te leggen, maar zingeving is wel belangrijk. Al zijn het je eigen normen en waarden die je kompas zijn. Het gevoel dat je wat betekent in het leven is essentieel.

Ontdek je eigen behoeften 

Hardwerkend maar even het gevoel dat het op is? Of misschien besef je net op tijd dat je ook aan je eigen gezondheid moet denken en aan je eigen behoeften werken? Als gediplomeerd coach help ik je graag je behoeften in kaart te brengen en deze een belangrijke plaats in je leven te geven. We zoeken uit wat werkt voor jou, waar je zelf belang aan hecht en hoe we er in slagen je behoeften op een langere termijn in te vullen. Just let me know!

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

 • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
 • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
 • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht