Hoe kies je een goede coach?

Wanneer je googelt op ‘coach’ zie je een gigantische lijst aan zoekresultaten. Met coaches uit jouw regio, coaches die verbonden zijn aan grote organisaties, coaches die allerlei vormen van coaching aanbieden, noem maar op. De vraag die nu bij je oprijst is hoe je een goede coach kunt uitkiezen? Ik geef je enkele richtlijnen mee zodat je een goede coach kunt bepalen:

Zoek een coach die gespecialiseerd is in jouw behoeften

Er zijn immers tal van verschillende coaches te vinden! Zoals loopbaancoach, trauma coach, lichaamsgericht coach sport coach, gezinscoach, relatiecoach, kindercoach, life coach, business coach, leiderschapscoach, stress coach, burnout coach, vitaliteitscoach. Elke coach heeft zijn eigen specialisatie in zijn/haar vakgebied.

Zoek een coach met goede kennis (opleiding) en ervaring

In tegenstelling tot andere branches zoals de rechtspraak en architectuur is coaching vrij nieuw en in Nederland niet geaccrediteerd. Hierdoor kan in principe iedereen zich een coach noemen, ook al heeft hij of zij geen enkele opleiding hiervoor gevolgd of ervaring opgedaan in dit vakgebied. Het is altijd goed om te checken welke opleidingen en certificaten de coach heeft waar jij interesse in hebt.

Zoek een coach waarmee je een klik hebt!

Het uitkiezen van een juiste coach is vrij persoonlijk. Je zoekt immers hulp om met belangrijke issues uit je leven aan de slag te gaan en te verbeteren. Zorg dat je gevoel goed zit na een eerste (telefoon)gesprek met de coach zodat je geen drempels voelt om lief en leed te delen met jouw coach. Voor sommige mensen kan het geslacht (man of vrouw) ook bepalend zijn. Denk hier op voorhand goed over na!

Diverse coaches bieden gratis intakegesprekken aan. Op deze manier kun je bepalen of je een klik hebt en de werkwijze van de coach bij jou past.

Zoek coaching die binnen je budget past

Het inhuren van een coach is een investering in de toekomst, maar kies zeker een uit binnen je budget vallen. Informeer op voorhand naar de tarieven en de duur van het coachingstraject.

Tip: coaching wordt vaak vergoed door een werkgever. Check altijd de mogelijkheden via jouw werkgever. Ook heeft de belastingdienst mogelijkheden om coachingstrajecten af te trekken.

Kies niet alleen op regio

Kies niet alleen op regio. Een coach met de juist expertise, met de juiste klik en de juiste prijs woont misschien niet bij jou om de hoek. Laat je niet verleiden om alleen te kiezen voor dichtbij, maar kies liever voor kwaliteit. Denk er dus over na wat voor jou prioriteit heeft.

Ik geef geïnteresseerden altijd de mogelijkheid om gratis een coachsessie bij mij af te nemen. Op deze manier heb jij al coachee de mogelijkheid om te ervaren of er een klik is, maar ook of mijn werkwijze aanspreekt. Nieuwsgierig welke coaching Lizet biedt in de omgeving van Rotterdam. Stuur mij een berichtje!

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht