Kennis; de bron van chaos in je denken!
19 mei 2022 

Kennis; de bron van chaos in je denken!

Altijd maar weer leren, leren en leren. Allerlei boeken lezen, de nieuwste weetjes opsnuiven en de algemene ontwikkelingen bijhouden.

Je struint regelmatig het internet af naar nieuwe informatie, en klikt van het ene artikel naar het andere artikel om maar kennis op te doen. Je kijkt om je heen, en je wordt met informatie bestookt. Televisie, internet, reclame, gesprekken, vergaderingen. Hoe doen anderen het? Wat kun je van hun leren? Wat kun je verbeteren?

Je leeft in een informatiemaatschappij. Het is ongelofelijk wat jij per dag aan informatie binnen krijgt en wat je hersenen verwerken. Het is magistraal. Jouw brein verwerkt supersnel informatie. Er is nog geen computer zo slim als jij.

Kennis is macht. Dat is een uitspraak die al vele eeuwen circuleert. Hoe meer kennis, hoe meer macht. Alleen wordt kennis overgewaardeerd.

Kennis kun je verdelen in twee categorieën; aangeleerde kennis en natuurlijke kennis.

De focus ligt in deze samenleving vooral op aangeleerde kennis. Dat wat je kunt lezen in boeken. Dat wat je hebt geleerd op school, dat wat je leert in trainingen en cursussen. Feiten, verhalen en informatie.

Vanaf jongs af aan leer je rekenen, taal, aardrijkskunde, geschiedenis en ga zo maar door. Je leert informatie te verwerken, te beredeneren en verbanden te leggen. Het brein is heilig. Met aangeleerde kennis kun je het een eind schoppen in deze samenleving.

Alleen de natuurlijke kennis wordt ondergewaardeerd. De kennis vanuit het hart, vanuit jouw intuïtie en vanuit je zijn. Kennis die je van nature hebt meegekregen.

Kijk eens naar de dieren die hebben een grote natuurlijke kennis in zich. 

  • Ze weten precies hoe ze hun jonkies moeten opvoeden, zonder ooit een boek over opvoeden te hebben gelezen.
  • Ze vluchten als er een storm op komst is, zonder dat ze het weerbericht hebben gehoord.
  • Ze kiezen bewust hun voedsel, zonder een training te hebben gevolgd over welke planten en vruchten je mag eten.

Dieren en mensen hebben een natuurlijke kennis in zich.

Ieder mens heeft een onbewuste intuïtieve kennis in zich. Alleen deze kennis is niet te staven met wetenschappelijke onderzoeken. Het leeft in je. Het is onderdeel van jou.

Maar door de drukte om ons heen van een continue informatiestroom en drukte wordt deze kennis weggedrukt, weggeredeneerd en ondergesneeuwd. Het is niet altijd te beredeneren. Het is een gevoel. Een dieper weten.

Dat is een mooie terrm voor onbewuste kennis. Het dieper weten.

Dat heb je vanaf je geboorte meegekregen. Dat is net als bij dieren in jouw verweven. Het is aan jou om dichterbij dit weten te gaan leven. Dat betekent niet een continue je laten leiden door informatie. Je mag stilstaan, de rust opzoeken, ademhalen, ruimte innemen, wandelen, schrijven, mediteren. Kennis vanuit je onderbewuste naar boven laten komen. 

Het dieper weten wat in jou zit. 

Zo deed Steven ook. Hij had gigantische nekklachten en werd gediagnosticeerd met een nekhernia, wat niet terug te vinden was op de scan. Het duurde nog een week voordat de operatie uitgevoerd ging worden. Totdat hij meer en meer wist (vanuit het onderbewuste) dat dit geen goede keus was. Drie wervels zouden vastgemaakt worden, maar hij zag er vanaf. Hij zocht naar manieren om stress en spanning los te laten en op het lichaam op een natuurlijke manier te laten genezen.

Sta stil bij de kennis van onderbewuste, van het hart, van jouw intuïtie. En laat de aangeleerde kennis vanuit boeken, cursussen en trainingen los. Maar vind jouw dieper weten, die je van nature hebt meegekregen.

Jij bent van nature een slim mens.
 En hebt een dieper weten ontvangen.
 Deze kennis is gratis en voor niets,
 en zit in jouw opgeborgen.

 Kruip dichter naar jezelf toe,
 naar wat er binnen in jou is.

 

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht