10 praktische tips om assertiever uit de hoek te komen
28 februari 2020 

10 praktische tips om assertiever uit de hoek te komen

Met een beetje assertiviteit is helemaal niets mis. Assertiever worden gaat om het opkomen voor jezelf, jezelf liefhebben en jezelf op nummer één zetten. Vaak doen we al het mogelijke om andere te behagen, te gehoorzamen en opdrachten uit te voeren, maar vergeten we onszelf. Op een correcte, beleefde manier nee zeggen, is heel goed voor jezelf! Het komt misschien soms wat hard over, maar het is liefdevol naar jezelf toe.

Assertiviteit staat gelijk aan het stellen van grenzen. Assertiever worden is een proces en gaat niet van de ene dag op de andere. Het is voortdurend aan jezelf werken, jouw angst te overwinnen en bewust die momenten pakken waarbij je voor jezelf kiest. Je hoeft niet altijd te voldoen aan de norm of je te conformeren naar de wensen van anderen.

Hieronder geven we je alvast 10 tips mee om je onzekerheid te overwinnen en je assertiever op te stellen. Doe er je voordeel mee.

Tip 1 l Denk twee keer na voor je ja zegt

Zeg je nogal impulsief ja op alles, neem dan in het vervolg eerst de tijd om over je antwoord na te denken. Geef aan dat je niet onmiddellijk een antwoord kunt geven, maar dat je er even over moet nadenken. Zo koop je wat tijd voor jezelf, zonder anderen te schofferen. Antwoorden als: ik heb al een afspraak in mijn agenda staan, ik moet even mijn agenda controleren of ik heb al plannen, kunnen je tijd kopen. Als je belooft te achteraf te antwoorden, doe dat dan ook.

Tip 2 l Praat jezelf geen schuldgevoel aan

De wereld stort niet in omdat je een keertje iets niet doet en nee zegt. Maak jezelf ook niet wijs dat je iemand teleurstelt. Houd in het achterhoofd dat je geen persoon, maar een situatie of opdracht afwijst. Dat zorgt voor heel wat bijkomende gemoedsrust.

Tip 3 l Wees positief over jezelf

Assertief uit de hoeken komen is bijzonder moeilijk als je een laag zelfbeeld hebt. Zorg dat je innerlijke stemmetje je vertrouwen in praat in plaats van je neer te halen. Daardoor kom je sterker voor de dag.

Tip 4 l Begin te ademen

Assertiever worden hangt vaak samen met rust nemen. Slaat je hart al over als je er nog maar aan denkt assertief uit de hoek te komen, breng dan eerst je ademhaling onder controle. Door goed te ademen schep je rust, waardoor je assertiever uit de hoek kunt komen. Goed ademen kalmeert je brein en zorgt ervoor dat je standvastig kunt reageren. Als je in balans bent met jezelf kun je gepast antwoorden en keuzes voor jezelf maken.

Tip: ontdek hier 15 verschillende ademhalingsoefeningen tegen stress en angst

Tip 5 l Monitor je emoties

Mensen die moeite hebben met assertiever worden hebben vaak moeite met het overbrengen van hun emoties. Ze vermijden conflicten omdat daar vaak heftige emoties mee gepaard gaan. Beschouw het gerust een stukje als vluchtgedrag. Probeer deze situaties te voorspellen, herkennen en ga situaties met hevige emoties uit de weg. De juiste ademhalingstechnieken kunnen je tot rust brengen en helpt ook op voorhand al een plan te smeden over hoe je de situatie gaat aanpakken. Zo sta je steviger en voorbereid in je schoenen. Een plan geeft je de nodige zekerheid en houvast. Schrijf je gedachten en mogelijke reacties desnoods uit.

Tip 6 l Wees geen hufter

Assertiviteit is één ding, dat hoeft niet te betekenen dat je hufterig gedrag vertoont. Arrogant is bijvoorbeeld helemaal iets anders dan assertief. Zorg ervoor dat de slinger niet doorslaat. Er is een verschil tussen opkomen voor jezelf en de eikel uithangen. Zeker in het begin moet je er op letten dat je geen grenzen over gaat. Wees assertief, maar niet agressief.

Tip 7 l Je hoeft het niet altijd eens te zijn

Je mag af en toe gerust van mening verschillen. Je kunt niet met alles en iedereen dezelfde meningen delen. Er is vaak nog een hele grijze zone tussen gelijk hebben of niet en iedereen heeft recht op een mening. Probeer de ander zijn/haar standpunt te begrijpen en geraak niet overstuur van een andere mening.

Tip 8 l Sta open voor complimenten en kritiek

Kritiek hoort bij het leven en er is niets mis met het aanvaarden van een compliment. Accepteer beide nederig en dankbaar. Heb je het gevoel dat je onterechte kritiek krijgt, durf dan je mening geven, maar wel op een respectvolle en rustige manier. Haal de emotie uit je reactie.

Tip 9 l Leg je er bij neer dat je geen vat hebt op het gedrag van anderen

Wees je ervan bewust dat je geen controle hebt over hoe andere mensen reageren. Ga niet mee in de reacties van anderen. Omdat je agressief bejegend wordt, hoef je daar nog niet in mee te gaan.

Tip 10 l Stel grenzen

Misschien wel het belangrijkste: Durf grenzen te stellen en ja, die bepaal je helemaal zelf.

Meer weten over assertiviteit of wil jij assertiviteit worden?

Wil je werken aan je assertiviteit en met meer kracht voor jezelf opkomen? Geef me gerust een seintje. Samen kunnen we werken aan je assertiviteit en zelfbeeld!

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht