Alleen op de wereld

Wat als je morgen wakker wordt en helemaal alleen op de wereld bent? De laatste mens op aarde. Alles om je heen is nog precies hetzelfde als vandaag. Het enige verschil is dat iedereen is verdwenen, behalve jij. Ineens heb je alle tijd en alle ruimte. Wat zou jij dan belangrijk vinden? Wat is dan van echte waarde, wat zijn je behoeftes en waar maak jij je werkelijk druk om? Zomaar een aantal vragen om het snelle leven van alledag te relativeren.

Wat komt er als eerste in je op als jij alleen op de wereld zou achterblijven?

  • Hoe je nu moet overleven?
  • Waar je dierbaren zijn gebleven?
  • De angst voor eenzaamheid?
  • Iets anders?

Maatschappelijke normen en waarden doen er niet meer toe. Er is niemand meer die zegt wat je moet doen en laten. Het gaat nu alleen nog maar om jou. Jouw leven gaat als enige door. Wat doet dat met je gedachten, met je gevoel?

Behalve dat er geen sociale richtlijnen meer zijn, betekent de afwezigheid van andere mensen ook dat er niemand meer is waarmee je jezelf kunt (of hoeft) te vergelijken. Zou dat je helpen om jezelf volledig te accepteren zoals je bent?  Of zou je ook zonder al die externe invloeden toch nog last hebben van een innerlijke stem die zegt dat je er eigenlijk anders uit zou moeten zien, of je anders zou moeten gedragen?

Er zijn ontzettend veel van dit soort verhalen waarin iemand strandt op een onbewoond eiland of is achtergebleven als de enige overlevende van een wereldwijde ramp. Of het is een variatie op dat thema, waarbij een kleine groep met elkaar moet zien te overleven in een dergelijke situatie. De kans is groot dat ook jij wel eens een boek hebt gelezen of een film hebt gezien met zo’n plotlijn.

Voor verreweg de meesten van ons is deze vorm van isolement een heel onrealistisch scenario. Maar de verhalen erover doen ons wel nadenken over wat wij als mens, als individu, nu echt belangrijk vinden in ons leven. Wie zijn wij echt als er niemand kijkt? Zijn we sociale wezens, constant op zoek naar verbondenheid en liefde? Of zijn we meer egoïstisch en vooral gericht op zelfbehoud?

Wat voor mens ben jij, als je volkomen alleen bent?

Soms is het noodzakelijk om in de drukte van deze moderne maatschappij even terug te keren naar jouw eigen essentie, naar wie jij werkelijk bent. Laat je niet constant meeslepen in de jacht naar meer, mooier of beter. Waardeer datgene wat je nu hebt. Wees blij met jezelf en met de mensen om je heen.

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht