Je bent genoeg!

Jouw leven is waardevol

Jij doet ertoe. Je bent niet alleen, je doet ertoe. Het maakt niet uit of je vrijgezel bent, samenwoont, getrouwd bent of gescheiden. Het maakt niet uit wat voor werk je doet, of dat je even zonder baan zit. Je doet ertoe. Het maakt niet uit wat voor huidskleur je hebt, of wat je geaardheid is. Je doet ertoe. Het maakt niet uit of je kerngezond en topfit bent, of te maken hebt met een ziekte, trauma of fysieke beperking. Je doet ertoe.

Wie je ook bent, waar je ook bent: je bent waardevol.

Ieder mens is waardevol, of ze je nu heel dierbaar zijn of heel ver van je af staan.
Het is natuurlijk makkelijk om van personen te houden waarmee je veel gemeen hebt, maar het kan moeilijk zijn om positieve gevoelens te ontwikkelen voor mensen die op het eerste gezicht veel van jou verschillen. Omdat ze anders denken, er anders uitzien, een ander geloof aanhangen, of een andere seksuele oriëntatie hebben.

Misschien ben je opgevoed in een gezin dat er strenge normen en waarden op nahield. Deze kun je dan onbewust geheel of gedeeltelijk hebben overgenomen. Je hebt bijvoorbeeld geleerd dat je hard moet werken, niet mag scheiden, niet mag klagen, naar de kerk moet gaan, niet te koop moet lopen met je emoties, jezelf de schuld moet geven bij tegenslagen. Of dat je bepaalde mensen moet vermijden.

Je eigen opvoeding kan ongemerkt een heel grote invloed hebben gehad op de manier waarop jij nu als volwassene in het leven staat. Dat geldt voor ons allemaal en daar is op zich niets mis mee. Het gaat er uiteindelijk om wat we ermee doen.

Het is makkelijk om iets van een ander te vinden, maar wat vind je diep van binnen eigenlijk van jezelf? Ben jij blij met wie je bent, van binnen en buiten? Hoe jij van jezelf zoals je nu bent? Ben jij ervan overtuigd dat jouw leven waarde heeft? Voel jij dat je erbij hoort?

Liefde begint bij jezelf.

Zoals in de bijbel mooi beschreven staat: liefde begint bij jezelf, daarna kun je de ander lief hebben. Maar wat als je niet kunt houden van de persoon die jij bent? Wat als je bijvoorbeeld nooit helemaal blij bent met de buitenkant, omdat je jezelf net een paar kilootjes te zwaar vindt?

Zelfliefde. Zelfcompassie. Dat is de eerste stap die je kunt zetten.

Kun je blij zijn met wie je van binnen bent? Met jouw gedachten, jouw gevoelens, jouw  emoties die naar buiten komen? Welke karaktereigenschappen vind je goed en welke net wat minder? Kun je je vinden in het feit dat je perfectionistisch bent, een doordrammer, streng of juist heel nonchalant?

Kun jij jezelf daadwerkelijk accepteren en zeggen: “dit ben ik, met al mijn goede en slechte kanten!”?

Natuurlijk verander je als mens en maak je ontwikkelingen door. Dat is goed. Maar accepteer jezelf ook in het hier en nu.
Niet alleen de mooie dingen, maar ook je gebreken en zwaktes. Juist door goed naar de mindere kanten van jezelf te kijken kun je als mens blijven groeien.

Je hoort erbij. Je bent waardevol. Dat is wat je van jezelf mag vinden in dit leven. Alleen jij kan jezelf dit gunnen, niemand anders.

En des te makkelijker het is om jezelf lief te hebben, zowel van binnen als buiten, des te makkelijker het is om van de rest van de mensheid te gaan houden.

Wij mensen hebben één ding met elkaar gemeen: we willen allemaal gelukkig zijn in ons leven, ons geliefd voelen. We mogen er dan verschillend uitzien, verschillende dingen denken en voelen en verschillende dingen doen. Maar dat basisverlangen naar liefde bindt ons. En van daaruit kunnen we altijd naar elkaar toe groeien.

Bovendien maken onze verschillen het leven boeiend. Ze maken ons niet meer of minder dan anderen. We zijn allemaal individuen met onze eigen kwaliteiten en gebreken. Waardeer dat. In jezelf en in de mensen om je heen.

Heb jezelf lief, zodat je anderen ook lief kunt hebben.

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht