Kies jij voor je werkgever, of voor jezelf?
25 augustus 2016 

Kies jij voor je werkgever, of voor jezelf?

Stel je voor: je komt om 8.00 aan op je werk en je werkgever neemt je meteen even apart. Je krijgt namelijk de leiding over een gigantisch project. Omdat jij echt DE geschikte kandidaat ervoor bent. Je denkt meteen: ‘geweldig zo’n uitdaging, maar ook erg hard werken, overuren maken, veel verantwoordelijkheid en heel veel stress!’ Je voelt je overrompeld. Maar niet meteen ‘nee’ zeggen, toch nog even nadenken.
Diezelfde dag stromen er mailtjes binnen met taken, planningen en memo’s. En je hebt nog niet eens ‘ja’ gezegd! Omdat je stiekem weet dat je de stress er nu niet bij kunt hebben.

medewerker vrouwDit is een van de vele verhalen die ik van mijn clientes hoor. Ze worden gepusht door leidinggevenden of bedrijfsartsen, laten zich verleiden door salarisverhogingen of kunnen geen ‘nee’ zeggen als ze worden gevraagd om in te vallen voor een zieke collega.

De angstvraag

Veel vrouwen (jij misschien ook) kiezen ervoor om hun werkgever trouw te blijven ten koste van zichzelf. Waarom doen we dit? Waarom zeggen we zo vaak ‘ja’ op momenten dat we eigenlijk ‘nee’ moeten zeggen, omdat we weten dat we iets niet willen doen of het even niet aankunnen?

Waar ben je bang voor als je ‘nee’ zegt? Ben je bang om je baan en daarmee je inkomen te verliezen? Ben je bang dat je in achting daalt bij je baas en voortaan niet meer geselecteerd wordt voor een nieuw project? Denk je dat je meteen door alles en iedereen wordt ingehaald als je ervoor kiest om even een stap terug te doen? Waar ligt precies jouw angst?

Wat ‘trouw zijn’ echt betekent

Angst kan een goede motivator zijn, maar niet als je daardoor jezelf telkens wegcijfert. Het idee dat de meeste vrouwen hebben is dat ze hun baas volledig trouw zijn als ze alles van hem of haar accepteren. Het woord ‘trouw’ omvat echter meer belangrijke factoren: eerlijkheid, oprechtheid en rechtschapenheid. En dus stel ik jou bij deze de brandende vraag: ben jij echt wel zo trouw aan je werkgever, als je niet eerlijk en oprecht zegt wat je denkt en voelt…? 

Wat een werkgever het liefst heeft?

onder de duim houdenLaten we eerlijk zijn: het is toch niet het ideaalbeeld van de werkgever om blij te worden van een stelletje ja-knikkers dat constant over zich heen laat lopen, zich helemaal kapot werken en niet voor zichzelf kunnen zorgen? De werkgever wordt toch blij van: een werknemer die zegt wat ze denkt, op gepaste momenten haar grenzen aangeeft en een werkomgeving voor zichzelf durft te creëren waarin ze optimaal kan presteren.

Mocht ik ooit mensen in dienst nemen, dan hoop ik dat ze voor zichzelf durven te kiezen en goed voor zichzelf zorgen. Zal ik daar altijd blij mee zijn? Nee natuurlijk niet. Maar het is beter voor iedereen op korte, maar zeker op de lange termijn.

Mijn advies: denk aan jezelf! Jij bent jouw belangrijkste bezit. Hoe beter je zorgt voor jezelf, hoe beter je kunt zorgen voor anderen.

Aan wie ben jij het meest trouw? Je werkgever, of jezelf? Laat het weten in een reactie!

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
bianca van schie
Door

bianca van schie

op 29 Aug 2016

Tegenwoordig mijzelf

Lizet
Door

Lizet

op 30 Aug 2016

Mooi Bianca!

Marie-Louise
Door

Marie-Louise

op 29 Aug 2016

Ik week niet meer Ben 68 jaar, ik geniet van het leven nu

Lizet
Door

Lizet

op 30 Aug 2016

Heerlijk! Blijf vooral genieten!

Green tea
Door

Green tea

op 30 Aug 2016

Op dit moment vraagt mijn baas het onmogelijke, namelijk terug naar uitvoering. Om mijn zelfrespect te behouden ga ik nee zeggen; gevolg is dat ik "boventallig" wordt en over een half jaar ontslagen wordt. Dat is een erg moeilijke beslissing gezien mijn leeftijd. Ik ben van plan om het voor de rechter uit te vechten zodat ik ook een realistische ontslagvergoeding krijg.

Lizet
Door

Lizet

op 31 Aug 2016

Wat een moedige beslissing! Veel sterke gewenst!

Klaske
Door

Klaske

op 30 Aug 2016

Dit blijft een uitdaging. Werk is ook mijn passie en ik wil het ook graag goed doen. Het blijft moeilijk om hierin een balans te vinden. Laatst had ik ook weer zo’n moment en toen heb Ik uiteindelijk nee gezegd en voor meer rust gekozen. Het helpt mij om niet gelijk een reactie te geven, maar de tijd hiervoor te nemen.

Lizet
Door

Lizet

op 31 Aug 2016

Mooie tip Klaske; neem tijd voor jezelf. Je hoeft niet direct te reageren.

Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht