Mediteren op een drukke camping
29 juli 2021 

Mediteren op een drukke camping

Zes dagen lang verbleef ik met drie kinderen en drie volwassenen op een drukke camping, waar de stacaravan niet bepaald een oase van privacy was. Met buren op slechts enkele meters afstand en het openbare loop- en fietspad pal naast onze plek was er altijd wel wat te zien en horen.

We konden meegenieten van een verjaardagsfeest aan de overkant, waar het bier rijkelijk vloeide. Even verderop zat een aantal muziekliefhebbers, met wiens liedjes we moeiteloos konden meezingen. En als kers op de taart schalde elke avond om zeven uur de kinderdisco vrijwel de hele camping over.

Door de coronamaatregelen komt er heel wat kijken bij een vakantie. Een bezoek aan het zwembad bijvoorbeeld moet van tevoren gereserveerd worden. De kinderen mogen er maximaal een uur in, waar ze normaal de hele vakantie in het water liggen. Een dagje naar een pretpark? Dat kan niet meer spontaan, want ook daar is een reservering voor nodig. En allerlei binnenactiviteiten worden naar buiten verplaatst. Omdat het in Nederland nog wel eens wil regenen, worden die activiteiten regelmatig afgelast.

Een camping is normaal gesproken een plek om tot rust te komen. Maar een overvolle camping in coronatijd kan vrij stressvol zijn. Het is dan knap lastig om een minuutje tijd voor jezelf te vinden,  maar zeker niet onmogelijk. Je moet alleen wat creatiever zijn dan anders en de juiste keuzes maken.

Mediteren hoeft niet thuis op een kussen met muziek op de achtergrond, maar kan overal.

Tijdens mijn verblijf heb ik verschillende ‘camping-meditaties’ uitgeprobeerd om mezelf in balans te houden. Zeker, genieten van de mensen om je heen en samen leuke dingen ondernemen is heel belangrijk. Daarnaast is het echter net zo belangrijk om tijd voor jezelf maken. Tussen die twee moet je een gezonde balans zien te vinden.

Mediteren op de camping

Ik heb vier meditatie-oefeningen die ideaal zijn voor op de camping.

1. Zwembad-meditatie

Kinderen vinden het heerlijk om te zwemmen. Helaas hebben hun ouders niet elke dag zin om mee te gaan. In het geval van jonge kinderen is het echter wel noodzakelijk dat een volwassene een oogje in het zeil houdt. Hoe kom je als ouder aan de rand van een zwembad vol schreeuwende kinderen tot rust?

Ik ben gaan oefenen met bewuste ademhaling. Door langzaam in- en uit te ademen, kon ik het ritme van mijn lichaam vertragen. Om me heen draaide de wereld door met al het gespetter en gejoel, maar door te focussen op mijn ademhaling, bleef ik kalm en dicht bij mezelf. Teruggekomen bij onze caravan voelde ik me weer helemaal opgeladen.

2. Veld-meditatie

Op de camping ben je veel meer buiten dan thuis. Je hoeft niet naar kantoor en als het goed is, sluit je je niet de hele dag op in je tent of caravan. Maak optimaal gebruik van dit vele buiten zijn door met blote voeten over het zachte gras te wandelen. Op iedere camping zijn er wel grasvelden te vinden. Wist je dat je van simpel lopen in het gras een uitstekend mindful en meditatief moment kunt maken?

Loop dus elke ochtend, of wanneer je ook maar even tijd hebt, een ontspannen rondje door het gras. Al binnen tien minuten zul je je minder gestrest voelen.

3. Wolken-meditatie

Hoe vaak lig je op vakantie op een strandstoel of een handdoek naar een (hopelijk) stralend blauwe lucht te staren? Best vaak, hè? Ook deze momenten kun je gebruiken om te mediteren.

Deze meditatie werkt het beste als er een paar wolken in de lucht hangen. Zo kun je je blik richten op iets wat beweegt. Ga op die handdoek liggen, of klap je stoel naar achteren en staar naar de voorbij drijvende wolken. Beeld je in dat elke wolk een gedachte is die voorbij komt. Houd ze niet vast, maar laat ze gewoon gaan.

Een wolken-meditatie kun je zolang doen als je wilt of kunt. Het kan even snel tussendoor voor 10 seconden, en als je de hele dag voor jezelf hebt, kun je 10 uur de tijd nemen om helemaal tot jezelf te komen.

4. Wc-rol meditatie

We kennen allemaal het stereotype beeld van het lopen over de camping met een wc-rol. De tijd die je op het toilet doorbrengt, is gegarandeerd tijd voor jezelf. NIemand zal je immers storen in het kleine hokje. Maar ook de wandeling ernaartoe is ideaal om je rust te pakken. Loop niet te haastig (tenzij het hoge nood is, natuurlijk!), gebruik volop je zintuigen en voel de zon en de frisse wind op je huid. Het is een kans om een bewuste verbinding te maken met je omgeving.

Op het toilet hoef je uiteraard niet te mediteren. Hoewel, je kunt die plek ook perfect gebruiken om je even helemaal af te zonderen. Ga er gerust heen als je even je hoofd wilt leegmaken in plaats van iets anders ;-).

Je ziet het: al is een vakantie nog zo hectisch, er zijn altijd van die kleine momentjes te vinden die je bewust voor jezelf kunt gebruiken. Voor de meesten van ons zijn het momentjes waar we normaal nauwelijks bij stilstaan en gewoon op de koop toenemen. Maar als je ze doelbewust gebruikt, vind je op de meest drukke camping een oase van rust.

Hoe zoek jij de rust op in een drukke omgeving?

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht