Jouw stress kwijtraken tijdens corona-virus? Deze workouts helpen jou!
19 maart 2020 

Jouw stress kwijtraken tijdens corona-virus? Deze workouts helpen jou!

Het coronavirus heeft toegeslagen. Misschien zit je thuis. Misschien ben je hard aan het werk. Misschien ben je thuis hard aan het werk. In ieder geval nemen de stress en spanning voor iedereen toe. Het is surrealistisch: geen files, lege schappen in de supermarkten. Tegelijkertijd is er veel medemenselijkheid. Je maakt je extra zorgen om kinderen, ouders en andere geliefden. Maar denk ook aan jezelf. Jouw lichaam heeft tijd nodig voor rust en bezinning, zeker nu. Mediteren, schrijven en een stevige wandeling zijn goede opties. Maar het is ook heerlijk om te ontstressen met een workout.

Een workout vermindert stress doordat het o.a.:

  • Je stofwisseling op peil houdt
  • Zorgt voor een gezonde afleiding van de dagelijkse zorgen
  • De productie van endorfine en dopamine in je lichaam stimuleert, waardoor je je energieker en positiever voelt.

Hieronder staan vijf oefeningen die je als mini-workout kunt doen. Buiten, of lekker thuis.

1.    Boksen (tegen de bank)

Als je teveel stress ervaart, dan is er bijna niets lekkerder dan boksen. Helaas kun je op het moment niet naar de sportschool. Dat betekent dus zoeken naar een creatieve oplossing. Bij deze heb ik twee goede opties voor je om 10 minuten volledig los te kunnen gaan, om je daarna helemaal voldaan te voelen.

  1. Ga op je knieën voor een bank of een zachte stoel zitten. Bal je vuisten en stoot zo hard als je kan op het zitvlak (zorg ervoor dat het zitvlak hiervoor zacht genoeg is!) Doe dit non-stop voor 1 minuut en neem daarna 30 seconden rust. Herhaal dit net zo lang tot je de 10 minuten hebt volgemaakt. Heb je geen zachte bank of stoel? Het bed werkt ook.
  2. Een variatie op optie 1: rechtuit stoten in plaats van omlaag. Hiervoor heb je vooral een dik kussen nodig, als je geen bank of stoel hebt met een zachte rugleuning. Het voordeel van een kussen is dat je ‘em overal op kunt zetten en tegen de muur op z’n plek kunt houden.

2.    Balletje gooien

De meesten van ons kennen het wel: de drang om in een pissige bui ongecontroleerd met dingen te gaan gooien. Helaas is het vaak niet zo’n heel goed idee om hieraan toe te geven. Maar er zijn veilige manieren om het te doen. De kans is groot dat je ergens in huis wel een voetbal of tennisbal hebt liggen, of misschien heb je zelfs een wall ball tussen je fitnessspullen. Zoek buiten een muur waar je een bal hard tegenaan kunt gooien, natuurlijk zonder dat je daarbij iemand bezeert of overlast bezorgt. Stop al je kracht in iedere worp. Probeer dit twee minuten vol te houden.

3.    Gewichtheffen

Deze oefening is alleen geschikt als je thuis dumbbells of kettlebells in huis hebt, of andere zware voorwerpen die als alternatief kunnen dienen. Doe basisbewegingen waarbij je je hele lichaam gebruikt, zoals stoten, swings, of deadlifts. Gebruik alleen gewichten die je kunt controleren, we willen uiteraard blessures voorkomen. Als je dit op een veilige manier thuis kunt doen, is het ideaal om jezelf helemaal uit te putten en je na afloop een stuk beter te voelen.

Leestip: hoe kun jij boosheid kwijtraken?

4.    Sprintje trekken & hardlopen

Gelukkig mag je op dit moment nog lekker naar buiten toe. En hardlopen is een klassieker als het gaat om stressverminderende activiteiten. Vergeet niet af en toe tussendoor een flinke sprint te trekken. Zo voer je de intensiteit pas echt op en voelt het alsof er meer lucht en ruimte in jouw lichaam wordt gecreëerd. Gebruik deze ruimte om je emoties een plek te geven. Zorg natuurlijk wel voor een goede warming up!

5.    Burpees

Deze doe je volgens de HIT-methode (High Intensity Training). De burpee is niet echt een favoriet van de meeste mensen, maar wel ideaal om je bloed te laten stromen en je hele lichaam te gebruiken. Zet die negatieve energie om in positiviteit en vergeet dat nare virus eventjes helemaal! Doe zoveel mogelijk burpees achter elkaar, totdat je helemaal leeg bent. Neem vervolgens 30 seconden tot een minuut pauze en gooi er een volgende ronde tegenaan!

Wedden dat al deze oefeningen jou helpen te ontstressen? Probeer er een, of allemaal, en ontdek welke je het leukst vindt. Zo kun jij de dag weer aan en volop blijven genieten en zorgen voor jouw dierbaren.

Leestip: hoe een hartmeditatie jou helpt rustiger te worden

Heb jij nog een tip voor een toffe workout om je stress te verlagen en wil je deze met ons delen? Laat het weten!

 

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht