Hartmeditatie: wat levert dat op?
23 november 2017 

Hartmeditatie: wat levert dat op?

Iedere avond voor het slapen besteed ik 10 minuten volop aandacht aan mijn hart. Zoals de zon het leven op onze aarde mogelijk maakt, zo maakt mijn hart het leven in mij mogelijk. Tien minuten lang probeer ik de warmte en energie van mijn hart te voelen. Soms met mijn hand op mijn hart, soms door een meditatie… Dus een hartmeditatie.

Ik ben met mezelf de uitdaging aangegaan om 90 dagen elke dag tijd te maken voor deze hartmeditatie. Misschien ‘te lief, te zacht, te rustig, te zweverig’, maar ik wilde deze uitdaging aangaan! Na ongeveer 60 dagen werden de positieve effecten goed merkbaar. Elke avond val ik in slaap met gevoelens van rust en zachtheid, in plaats van stress.Ik eindig de dag niet met gedachtes van spijt en zorgen over morgen, maar met liefdevolle aandacht.

Wat levert deze hartmeditatie op

1. makkelijker in slaap komen

Meditatie helpt bij het omlaag brengen van de ademhalingsfrequentie, waardoor het makkelijker wordt om in slaap te vallen. Het is een geweldige manier om lichaam en geest te helpen ontspannen en het vermogen van het lichaam om door de slaapcyclussen te gaan te optimaliseren. Dit alles garandeert een diepe, rustgevende slaap. Het is belangrijk om ’s avonds die rust te creëren, want dat is het moment dat alle momenten van de dag in je hoofd de revue passeren. Of je bent zo moe dat je eigenlijk met alle stress nog in je lichaam knockout gaat.

Met veel vormen van geleide meditatie kun je verbinding maken met elk deel van je lichaam, het gewicht van je lichaam te voelen als je in bed ligt en diepe ademhalingen naar specifieke lichaamsdelen sturen. Dit zal spanning verlichten in bijvoorbeeld de rug, nek en handen: plekken die erg gevoelig zijn voor stress.

2. Meer liefde voor jezelf en voor anderen

Iedere avond met de hartmeditatie gaat mijn aandacht naar dat ik waardevol ben, dat jij waardevol bent en dat er heel veel waardevolle mensen op aarde zijn. Tijdens de meditatie voel je bewust; mijn hart klopt, ik leef hier op aarde, ik ben ècht aanwezig en alles van mij er mag zijn. Iedereen heeft een mooi kloppend hart als het mijne en jouwe, vol liefde en warmte. Dus we mogen onszelf maar wat gelukkig prijzen met zoveel liefdevolle kloppende harten om ons heen, elke dag weer.

3. Je hart volgen

Je hebt zelf waarschijnlijk wel meerdere keren een ‘volg je hart’ verhaal van iemand gehoord.  Eerlijk gezegd vond ik het altijd een beetje zweverig klinken.  En misschien nog steeds! Je hart volgen, ja en dan? Toch merk ik dat ik na 60 dagen hartmeditatie veel meer ben gaan schrijven en dichten: dingen die ik weinig meer deed. Ineens stak dat weer de kop op en het voelt fijn. Alsof mijn hart tegen me zegt:”schrijf maar lekker door!”.

4. Genieten van de kleine dingen

Als ik in de avond luister naar het geluid van stromend water, of de stralen van de ondergaande zon voor me zie en mijn aandacht hierop vestig dan word ik anders wakker. Ik ben nog met mijn gedachten bij de schoonheid van de natuur, in de bomen, de zon, de wolken. Het zorgt ervoor dat ik altijd wakker word met een glimlach.

5. Liefde is

Je kent ze vast wel, die aandoenlijke Liefde is … illustraties en spreuken: liefde is samen zijn, liefde is samen in de tuin werken, liefde is samen de rommel opruimen. Voor mij draait het niet zozeer om wat liefde is, maar om het feit dat het er is. Het is alleen een kwestie van je er goed op concentreren en er actief naar blijven zoeken. Lees ik de kranten, dan zijn het pagina’s gevuld met oorlog, angst en haat: juist het tegenovergestelde van liefde. Maar hoe meer oog ik heb voor de positieve dingen om me heen, hoe meer liefde ik zie en voel. En zoals ik hierboven al schreef: het zit hem juist in de kleine dingen.

Waar zie jij liefde en positieve dingen in? Ik ben benieuwd naar jouw ‘liefdevolle’ reactie 🙂

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht