Persoonlijke verhalen
Lizet Bakker
Persoonlijke verhalen
04/28/2015
2 min
2

Vernieuwde Veerkracht

04/28/2015
2 min
2

Ondernemen daar word ik blij van! Het was dus geen gekke keuze om na mijn studie direct een eigen training voor kinderen te ontwikkelen die ik vervolgens verkocht aan een welzijnsorganisatie. Ik zat als startende ondernemer vol goede ideeën; zo vol dat ik ze niet allemaal kon uitvoeren. Ik hou nu eenmaal van uitdagingen, vernieuwing en actie. Maar bovenal houd ik van mensen!

Al mijn ideeën gaan over mensen. Hoe kan ik mensen bij elkaar brengen, blij maken, in zichzelf laten geloven? Hoe kan ik een evenement organiseren waar mensen blij van worden, hoe kan ik…? Ach ja, zo kan ik nog heel lang doorgaan over mensen en mijn ideeën. Met veel plezier denk ik terug aan Ik Verras Je. Het was mijn eerste bedrijf waarin ik voor anderen een compleet weekend weg verzorgde zonder dat zij ook maar iets zelf hoefden te regelen. Een ander hoogtepunt was de opentuinsessie van De Participatieformule. Klanten en bekenden kwamen samen om elkaar te inspireren! Wat was ik blij!

Totdat twee jaar geleden mijn ideeënbus leeg was. De inspiratie bleef weg en ik had niet meer zoveel energie als voorheen. De uitdagingen, actie, vernieuwing en vooral mijn veerkracht waren weg. Het was een tijd waarin ik opnieuw mocht ontdekken waar mijn veerkracht vandaan kwam, waar ik blij van werd en ook hoe ik weer nieuwe ideeën kon bedenken om mensen blij te maken.

Mijn tips voor vernieuwde veerkracht:

1. Ga naar buiten

We zijn zo geneigd binnen te blijven, of binnen te spelen. Vooral als we geen energie meer hebben is op de bank blijven hangen makkelijker dan ooit: om een nieuwe aflevering te kijken van je favoriete serie, of om de hele dag de tv aan te laten staan. Ga naar buiten en geniet van jouw omgeving!

Een paar feiten over buiten zijn
– Als je buiten bent maak je vitamine D aan (dit is niet afhankelijk van of de zon wel of niet schijnt). Vitamine D zorgt voor vetafbraak en gezonde botten, maar deze vitamine maakt vooral het gelukshormoon serotine aan.
– Een natuurlijke omgeving vermindert stress en maakt je creatiever.

2. Zoek een sparringspartner

Zoek iemand uit je omgeving waarmee je kan sparren. Iemand die jou goede vragen stelt. Het kan iemand uit je vriendenkring zijn, misschien je ouders, of je partner. Maar het kan ook professionele hulp zijn: een mental coach, psycholoog, trainer, of wat bij jou past. Het is vooral belangrijk dat jij je op je gemak voelt bij de ander en dat hij/zij jou nieuwe inzichten verschaft.

3. Beweeg

Als we even geen energie hebben kost het ons extra veel moeite om te bewegen. Of dit nu in de sportschool is, buiten hardlopen, rek en strekoefeningen in de kamer, of op een andere manier. Het is het gebrek aan energie waardoor je eigenlijk niet in actie wilt komen. Maar juist door te bewegen krijg je weer zin om dingen te ondernemen. Dat is de paradox die je moet doorbreken!

Een paar feiten over bewegen
– Voldoende beweging voorkomt overtollig lichaamsvet. Dat alleen al is een pluspunt, want een teveel aan lichaamsvet zorgt voor een slechte hormoonhuishouding en kan slechte stoffen produceren. Hierdoor kun je je depressief voelen.
– Sporten vermindert de kans op allerlei ziekten. Door een betere stofwisseling kan voedsel beter en sneller verwerkt worden, waardoor bacteriën en virussen minder kans hebben om zich in jouw lichaam te nestelen.

4. Een beetje discipline

Een beetje discipline klinkt misschien gek als tip voor nieuwe veerkracht. ‘Discipline’ klinkt immers saai en streng, terwijl veerkracht klinkt als actie en vernieuwing. Maar als je weer fysiek en mentaal fit wilt worden is een beetje saai- en strengheid vaak nodig. Je kunt 1 keer buiten gaan lopen, 1 keer naar de sportschool gaan en 1 keer sparren met een ander, maar voor veel mensen is dat niet genoeg. Mocht het jou wel lukken met die ene keer: super, lekker genieten! Maar misschien heb je wel 2 of 3 keer nodig. Of 10 keer? Of misschien wel 20 keer? En dan, ja dan heb je wel een beetje discipline nodig. Anders duurt het extreem lang voordat je je doel bereikt en dat zou zonde zijn!

Ik ben blij dat ik weer vol met nieuwe ideeën zit om mensen blij te maken en te laten genieten. En ja, ik heb deze tips ook zelf toe mogen passen. Ik ben benieuwd of jij nog aanvullingen hebt om meer veerkracht te krijgen.

Leuk om te horen wat jouw ideeën zijn voor meer veerkracht!

Reacties
Categorieën