21 levensinzichten

De 365 dagen van 2015 zijn al weer voorbij. Ontzettend snel gingen ze! Hopelijk ben je weer wat waardevolle ervaringen en inzichten rijker. Bij deze deel ik mijn 21 inzichten van het afgelopen jaar.

Luister naar je hart

Jouw hoofd bepaalt vaak wat goed voor je is en neemt uiteindelijk wat hopelijk een verstandige beslissing is. Maar je hart is het hier niet altijd mee eens. Neem de tijd om goed naar je hart te luisteren.

Jouw lichaam is briljant

Lichaam man fitnessJe lichaam weet als geen hoe jij je voelt. Het bloost als je verliefd bent. Het voelt gespannen aan als je gestresst bent. Het wordt moe als je teveel werkt dan goed voor je is. Het wordt zwaarder als je teveel junkfood eet. Je lijf is het belangrijkste instrument dat jij in het leven tot je beschikking hebt. Wees er zuinig op! @ikbenlizet

Neem tijd voor jezelf

We hebben ons werk, gezin, familie, sociale contacten, de boodschappen, het huishouden en nog veel meer dagelijkse bezigheden. Het lijkt soms wel alsof er geen tijd is om tijd aan onszelf te besteden. En als we een vrij half uurtje hebben zetten we snel de televisie aan om even niets te hoeven. Neem eens echt bewust tijd voor jezelf. En geniet van jezelf!

Ga naar buiten

liefheersbeestje natuurVan elke dag binnen zitten worden lichaam en geest snel loom. Buiten doe je nieuwe energie op en maak je een gezonde dosis vitamine D aan. Het schijnt zelfs zo te zijn dat 20 minuten buiten lopen hetzelfde effect heeft als een kop koffie. En tijd in de natuur rondbrengen is ook goed tegen stress.

Jij kent jezelf het beste

Jij bent jij – niemand anders kent jou zo goed als jijzelf. Laat je niet te snel van de wijs brengen door wat anderen tegen je zeggen, ook al hebben ze het beste met jou voor. Jij weet als geen ander wat jouw behoeftes en verlangens zijn. Misschien vindt de buitenwereld het vreemd of onverstandig, maar blijf gewoon je eigen weg volgen.

Lees lezen

Neem de tijd om een goed boek te lezen. Zo ontdek je nieuwe werelden, kun je nieuwe vaardigheden leren of gewoon even ontsnappen aan de realiteit en helemaal opgaan in boeiende pagina’s.

Spijbel af en toe eens

Neem zomaar eens een dagje vrij. Laat je werk voor wat het is en ga op een doordeweekse dag samen met je partner, collega, kinderen of ouders lekker op pad.

Wees eigenwijs

Schenk even geen aandacht aan al die adviezen en raadgeving. Soms weet jij het gewoon beter!

Luister naar je lijfstress en relax

Geef je lichaam de dingen die het nodig heeft. Als het iets wil, luister dan naar de signalen en neem gepaste maatregelen. Maak je lichaam regelmatig stressvrij. Ga naar de sauna. Schreeuw het uit na een hectische dag. Ga boksen. Ren een uurtje door het bos. Verwen jezelf met goed eten. Wees lief voor je lijf!

Verleg je grenzen

Je kunt meer dan je denkt. Herinner jezelf dagelijks aan dit feit en wees niet bang om uit je comfortzones te stappen.

Zet creativiteit om in actie

Stimuleer je creatieve gevoelens en geniet van onverwachte momenten. Doe eens iets heel anders dan je gewend bent. Of dat nu breien is of bungeejumpen: het maakt niet uit. Als het maar iets is wat je nog nooit eerder hebt gedaan.

Denk creatieflamp idee

Wil je verder komen in je werk? Bijvoorbeeld switchen van baan, promoveren of nieuwe klanten binnenhalen? Stimuleer dan je creatieve denkprocessen. Ga bewust op zoek naar boeken die over creativiteit gaan, brainstorm met mensen om je heen. Zoek naar het onbekende.

Spar met collega’s

Je hoeft niet altijd alleen voor alles een oplossing te bedenken. Doe een beroep op je collega’s en ga met ze sparren. Samen kun je meer in minder tijd en met een team kun je tot meerdere goede ideeën komen. Het is vaak ook leuker. Let er wel op dat je dicht bij jezelf blijft; bewaak je eigen grenzen.

Maak fouten

Door fouten te maken leer je. Je hoeft niet direct vol ergens in te duiken met al je tijd en/of geld, maar wacht niet te lang met de sprong. Probeer niet alles perfect te regelen en alles te leren voordat je actie onderneemt. Dat moment komt nooit.

Droomdroom

Zorg ervoor dat je te allen tijde één of meerdere dromen hebt. Maar kijk uit dat het niet bij dromen alleen blijft, probeer ze waar te maken. Koester je dromen, geniet van ze en verfijn ze. En ga er vooral snel mee aan de slag.

Hou het kind in jezelf levend

Doe dingen die je vroeger geweldig vond en je weer jong doen voelen. Laat de serieuze volwassene even gaan. Wees blij als een kind met een cadeau. Ga rennen, springen, knutselen, ravotten. Ga met jeugdige nieuwsgierigheid op onderzoek uit. Ga doen waar je blij van wordt!

Wees niet bang om keuzes te maken

Keuzes in het leven maken is verdomde lastig. Wat is goed en wat is fout? Het antwoord is: er is geen goed en er is geen fout. Wat de ene dag een perfecte keuze is kan de volgende dag desastreus zijn. Denk dus niet teveel na en blijf knopen doorhakken. Durf altijd te kiezen. Want je mag kiezen. Voor je bedrijf, je baan, je gezin, de natuur. Voor jou. Goed en fout bestaan niet. Er leiden meerdere wegen naar Rome.

Wees eerlijk

Houd jezelf en anderen niet voor de gek. Zeg wat je voelt en denkt. Van leugens en ontkenning wordt niemand gelukkiger.

Train uitdagend

gewichtheffenMaak het jezelf vooral niet te makkelijk als je gaat sporten. Streef ernaar om met elke training vooruitgang te boeken ten opzichte van de vorige. Net even iets verder lopen. Wat meer kilo’s tillen. Zoals ik eerder zei: je lichaam is briljant. Er valt meer uit te halen dan erin lijkt te zitten. Zoek desnoods een personal trainer Ik sta altijd voor je klaar 😉

Lichaam en geest zijn verbonden

Je bent lichaam en geest. Deze twee elementen kunnen heel goed met elkaar communiceren. Alleen nemen we hier vaak de tijd niet voor. We zijn te druk met andere dingen. Als lichaam en geest goed op elkaar zijn afgestemd schept dit rust en balans. Werk dus aan het verstevigen van deze verbintenis.

Geef nooit opgeef niet op

Soms denk je dat het onmogelijk is om de doelen te behalen die je voor jezelf hebt gesteld. Of het lijkt eeuwig te duren, waardoor je geneigd bent op te geven. Ja, het kan heel hard werken zijn en het kan een lange tijd duren voordat je de eindstreep hebt gehaald. Maar dat maakt het realiseren van een doel des te mooier. Houd het jouwe daarom in het vizier. Het is een proces van vallen en opstaan. En af en toe moet je weer opnieuw beginnen. Maar laat je door niets ontmoedigen. Blijf volhouden.

Tot welke belangrijke inzichten ben jij zoal gekomen in 2015? Inspireer mij en anderen door een reactie hieronder achter te laten!

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht