24 uur alleen op de hei: een verslag

Afgelopen weekend was het tijd voor mijn persoonlijke heisessie! Het was trouwens meer een bos. Maar wat is een heisessie ook alweer? Het houdt in dat je een tijdje (in mijn geval 24 uur) in de vrije natuur verblijft zonder luxe en zonder afleiding. Dus geen telefoon, geen boeken, geen contact met anderen, zelfs geen eten. Ik ging met slechts een slaapzak, een matje en een stuk zeil eropuit. Gelukkig mocht ik ook pen en papier meenemen, zodat ik al mijn gedachten en ideeën kon vastleggen.

Ik kan je zeggen dat het een heel bijzondere ervaring was om dit een keer te doen! Even een paar hoogtepuntjes op een rij:

– Ik ben zo’n 20 muggenbulten (of andere insectenbeten) rijker die nu nog steeds jeuken.

– Er zit ook een tekenbeet in de verzameling. Dat vind ik wel spannend, aangezien er iemand in mijn omgeving is die te maken heeft met de ziekte van Lyme, dus levert wel lichte stress op.
– Een hongergevoel dook af en toe op, maar 24 uur zonder eten bleek heel goed te doen.
– Het was prachtig om mee te maken hoe het bos ’s avonds helemaal stilvalt (geen idee hoe laat, want ik had natuurlijk geen klok bij me) en in de ochtend alle dieren weer op gang komen. Wat een heerlijke rust zo midden in de nacht!
– Ik was ontzettend blij met mijn pen en papier en heb veel geschreven.
Het 24 uur bij één boom zitten is me niet gelukt. In plaats daarvan heb ik bij vijf jonge bomen een mooi cirkeltje van dennenappels gemaakt waar ik lekker kon schrijven. Zo had ik een slaapplek, een plek om te schrijven en mediteren en vier bomen verderop een plasplek. Al met al was het dus nog best een beetje heen en weer lopen. Ik ben erg gesteld op mijn vrijheid en mijn ruimte!
– Het was geen enkel probleem voor me om een hele dag helemaal alleen te zijn.

En dan te bedenken dat een dag als deze voor onze verre voorouders zo normaal was. Slapen onder de sterren, de hele dag op pad om voedsel te zoeken. Tegenwoordig is het voor ons moderne mensen een hele uitdaging om 24 uur alleen in de natuur te zijn! Maar ja, de tijden zijn natuurlijk veranderd, en wij ook.

Dit waren mijn inzichten en schrijfperikelen in jet bos.

1. Persoonlijk leiderschap vanuit het hart

Tijdens de boomsessie heb ik ook flink nagedacht over persoonlijk leiderschap. Er wordt vaak over gesproken binnen bedrijven en organisaties, maar wat houdt het nu eigenlijk concreet in? En een bijkomende vraag die ik mezelf stelde

was: wat is voor mij de kern van persoonlijk leiderschap? Wat zou ik ermee kunnen? Zo kwam ik op de volgende drie punten:

1. Bewustzijn
Je bewust zijn van wie je bent, wat je kwaliteiten zijn, hoe je denkt en wat je voelt. Dus echt een connectie kunnen maken tussen hoofd, hart en handen. Het is belangrijk dat je greep hebt op je emoties en je ratio.

2. Inzicht
Vanuit dit zelfbewustzijn krijg je inzicht in hoe jij dingen doet in het dagelijks leven en hoe jij problemen aanpakt. Dit moet vervolgens leiden tot waardevolle inzichten: elke handeling en elke uitdaging zijn een leermoment waarmee jij jezelf kunt veranderen.

3. Actie
En met behulp van bewustzijn en groeiend inzicht wordt het steeds makkelijk om in actie te komen. Je zorgt immers voor dat je de theorie (je gedachten) in de praktijk brengt (het handelen). Alleen dan kom je echt vooruit!

Dit is voor mij de kern van persoonlijk leiderschap. Als een van deze drie pijlers mist, dan is er van persoonlijk leiding eigenlijk geen sprake.

2. Tijd en focus

’s Ochtends werd ik wakker, de 24uurssessie zat er weer bijna op. Ik merkte aan mezelf dat ik in een ‘wachtstand’ schoot. Iemand zou mij komen ophalen, dus ging ik aanvankelijk zitten wachten tot het zover was, zonder nog iets te ondernemen. Ik gaf hiermee de regie uit handen en dat voelde zeer onprettig. Dus ging ik na een tijdje terug naar mijn schrijfcirkel en begon lekker te schrijven. De tijd vloog voorbij, toen mijn lift er was moest alles nog worden ingepakt en opgeruimd.

Wat voelt dat anders als je je compleet focust op het moment zelf, in plaats van dat wacht op een ander. In het moment kun je echt genieten. Dan heb je echt het heft helemaal in eigen handen. Maak je niet druk om een onzekere toekomst, ga niet tobben over dingen die kunnen gebeuren. Want misschien gebeurt er wel helemaal niets.

En wat hechten we veel waarde aan ‘hoelang heb jij geslapen’. Heb je tekort geslapen, dan heb je een briljant excuus om moe te zijn. De tijd van slapen bepaalt dus hoe jij je voelt. In het bos wist ik niet hoe lang ik had geslapen. Ik voelde me ok! En dat is het belangrijkst. Luister naar je lichaam.

3. De Pyramide van Maslov

Iets anders wat naar voren bleef komen was de Pyramide van Maslov. Deze piramide staan fysiologische behoeften onderaan en zelfontplooiing bovenaan.

Een korte toelichting: ik coach en train heel veel mensen die het op zich goed hebben. Ze hebben een mooi huis, hebben voldoende te eten en een goede baan. Maar toch zijn ze niet blij. En wat zie ik vaak? Ze voorzien niet goed in hun eigen, persoonlijke fysiologische behoeften. Zo eten ze bijvoorbeeld ongezond, drinken veel alcohol, ze hebben tegen hun zin in seks met hun partner, sporten te weinig. Kortom: deze mensen zorgen niet goed voor zichzelf.

Gezondheid is basisbehoefte nummer 1 van de mens en toch zie ik zoveel mensen die juist daarin flink wat steekjes laten vallen. Hoe kun jij jezelf ontplooien als je niet goed voor jezelf zorgt?

Naar aanleiding van dit alles kwam er ook een aantal filosofische vragen bij mij naar boven:

1. Als je je niet verbonden voelt met de aarde verbonden, hoe kun je dan goed voorzien in je fysiologische behoeften?
2. Als je niet zeker weet waarom jij op deze aarde hoort te zijn, waarom zou je dan goed voorzien in je fysiologische behoeften?
3. Als je je niet bewust bent van het feit dat er liefde is op aarde, hoe kun je dan van jezelf houden en goed voorzien in je fysiologische behoeften?

4. Van waarde zijn

Ben jij jezelf waard?
Ben jij een goede gezondheid waard?
Ben jij fitheid waard?
Ben jij waardevol voor anderen?
Ben jij een vol leven waard?
Ben jij het waard?

Zoals je gemerkt hebt kwam er een hoop aan inspiratie en gedachtenspinselen los in deze 24 uur. Een heisessie is zeker een unieke ervaring en eentje die ik zeker aanraad aan degenen die het aandurven.

Binnenkort ga ik er vast nog een keer 24 uur tussenuit! Ga jij dan mee?

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Sonja
Door

Sonja

op 14 Jun 2018

Lijkt me een hele bijzondere ervaring!

Els van der Wateren
Door

Els van der Wateren

op 14 Jun 2018

Wat een unieke ervaring moet het geweest zijn. Leerzaam en uitdagend.

Ilse
Door

Ilse

op 14 Jun 2018

Mooi 💞

Ada
Door

Ada

op 19 Jun 2018

Wat een mooie ervaring. En dapper.

Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht