Communicatietraining: het begint bij jezelf
29 september 2016 

Communicatietraining: het begint bij jezelf

Net als iedereen begon jij al met communiceren in de baarmoeder. Niet met gesproken taal natuurlijk,  maar door je lijfje in aanbouw volop te bewegen. Na je geboorte ontdekte je dat het maken van geluiden, gebaren en aanraking ook prima werkten om een boodschap over te brengen. Huilen, lachen, je armpjes uitstrekken. Je deed het allemaal op jouw eigen unieke manier. Zolang als je leeft doe je niet anders dan communiceren met iedereen in je omgeving. Je hebt door de jaren heen een eigen patroon opgebouwd, zowel verbaal als non-verbaal. Dit is iets wat we allemaal doen, het is een vitaal onderdeel van ons menszijn.

Communicatietraining of teambuildsessie

communiceren werkEn nu zit je als volgroeide en welbespraakte volwassene op jouw werk. De communicatie op de afdeling loopt stroef. Er is teveel onduidelijkheid, te weinig verbinding. Om de zoveel tijd wordt er een teambuildsessie georganiseerd om de boel weer op de rails te krijgen. Deze week staat er ook weer eentje op het programma. Maar het lijkt nooit te helpen.

Waarom niet? Omdat het probleem en de oplossing te globaal en te abstract worden benaderd. Er wordt urenlang gesproken over ‘noodzakelijke’ stappen zoals het opzetten van een informatiesysteem, het in kaart brengen van een communicatiestructuur, cultuurveranderingen en kernwaarden. Allemaal belangrijke zaken. Maar het allerbelangrijkste wordt vergeten.

Want ga eens terug naar jouw eigen kern. Jouw unieke en persoonlijke manier van communiceren die al in de baarmoeder werd gevormd.

Durf jij de uitdaging aan om deze manier van communiceren voor jezelf en met je team onder de loep te nemen? Jullie gaan het dus niet hebben over verwachtingen van leidinggevenden, de organisatiestructuur of externe middelen die het beste kunnen worden ingezet om duidelijkheid te creëren. Je gaat puur naar jezelf kijken. Want alleen als je eerlijk naar jezelf kunt en durft te kijken, pas dan kunnen er echte veranderingen tot stand gebracht worden. Geef jouw collega’s inzicht in wie je bent, waar je vandaan komt en hoe jouw manier van communicatie tot stand is gekomen.

Communiceren vanuit jouw kern

boksen trainingDit zijn enkele punten waar je aandacht aan zou kunnen schenken en vervolgens met elkaar kunt bespreken in jullie team:
– Hoe beweeg je in een ruimte? Ga je meteen zitten, loop je veel, kom je buitenom of ga je dwars door het midden? Kijk je mensen aan, of ontwijk je ze voornamelijk?
– Hoe communiceer je als je geen woorden mag gebruiken?
– Hoe zou jij jezelf opstellen als bokser? Durf je hard te slaan, of juist niet? Maak je veel geluid? Adem je door?

Spreekt bovenstaande kijk op een communicatietraining jou aan? Waarom wel/niet? Laat een reactie achter of mail naar mail@bylizet.nl.

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht