Emotioneel Intelligent: Een Gelukkig Leven
03 maart 2019 

Emotioneel Intelligent: Een Gelukkig Leven

Levensgeluk ligt echt niet alleen een fijn gezin, een goede baan, een topsalaris of succesvol worden in het leven. Levensgeluk zit van binnen, en is vaak opgebouwd met positieve emoties en gevoelens. Natuurlijk dragen een fijne en veilige omgeving bij aan jouw levensgeluk. Ook kun je gelukkig worden van fijne collega’s of vrienden en kennissen. Echter, zij dragen maar voor een gedeelte van de dag bij aan jouw levensgeluk.

De rest van de uren ben je aangewezen op jezelf.

Wat betekent Emotioneel Intelligent zijn?

Jij bent je bewust van je eigen emoties en kunt hier makkelijk mee om te gaan. En je kunt anticiperen op de emoties en gevoelens van anderen. Iemand met een hoog EQ, staat zeer nauw in verbinding met zijn eigen emoties, en is zich terdege bewust van zijn eigen gevoelswereld. Emotionele Intelligentie, ook wel EQ genoemd naar de Engelse woorden Emotional Quotient.

Naarmate je jezelf beter leert kennen, zal ook je EQ toenemen. Je wordt slagvaardiger doordat jezelf werkt aan jouw geluk. Dat levert tevens op dat je dat gaat uitstralen, en anderen daar positief mee beïnvloed.

Het is best nog wel eens ingewikkeld om goed om te gaan met onze gevoelens. Het is soms makkelijker om boosheid weg te stoppen, en niet te uiten.  Angsten en negatieve gevoelens kennen we allemaal, ongeacht hoe zelfverzekerd je door het leven stapt.

Hoe dichter je bij jezelf kunt staan, des te beter makkelijker jij je eigen gevoelens herkent en uit.

Veel mensen weten niet goed hoe ze hun emoties moeten uiten, of hoe om te gaan met bepaalde situaties. Hoe beter je jezelf kent, hoe dichter je bij de ware ‘ik’ gaat staan, en daarmee de wereld aan kan.

Leestip: 6 Stappenplan om emoties te uiten

Emotioneel Leiderschap

Door meer zelfbewust te worden, en naar jezelf te kijken, hoe dichter je bij jou eigen kracht komt.  Net zoals je naar de sportschool gaat om fitter te worden en misschien weer controle te krijgen over je gewicht. Zo kun je ook aan je EQ werken om krachtiger te worden en je eigen emoties beter te leren begrijpen en een betere balans te bewerkstelligen.

Hoe meer je grip krijgt op jouw emoties en gevoelens, des te meer maak je jezelf vaardig in emotioneel leiderschap. Niet iedereen is met een dergelijk leiderschap geboren, en er is niets mis mee om gedurende je leven aan een dergelijk emotioneel leiderschapscapaciteiten te werken.

Als persoon zul je er alleen maar sterker van worden.

Leestip: Hoe leid jij een gezond emotioneel team.

Waar Ligt de Sleutel naar Emotionele Intelligentie?

De sleutel van geluk ligt vaak verborgen. De een ontdekt de sleutel vroeg in zijn leven, een andere vindt de sleutel tijdens een gebeurtenis die zoveel impact op het leven heeft dat er een ware verandering plaatsvindt. Kinderen krijgen kan zo een moment zijn. Of het meemaken van een zeer heftige gebeurtenis, als een ongeluk, of het verliezen van een dierbare. Dit zijn vaak “life-changing moments”, momenten die je leven veranderen. Tijdens die tocht wordt vaak de sleutel ontdekt.

Echter, velen van ons zijn op een zoektocht naar de sleutel die ons innerlijke geluk ontsluit. Dan zullen we onszelf wat vaardigheden moeten aanleren door dieper in onze ware ik te duiken, en dichter bij de vindplaats van de sleutel te komen.

De sleutel tot geluk ligt in jou begraven, diep in je hart.

Door aan je eigen emotionele intelligentie te werken zal de sleutel zich vanzelf openbaren en kan ook jij de wereld aan, en genieten van een intense diep gelukkigmakend gevoel. Dat los staat van een succesvolle carrière, of veel centjes op de spaarrekening.

Jij krijgt de kans om jouw innerlijke geluk met anderen te delen. Er is niets mooiers dan samen met anderen te delen. Grappig is dat kost geen geld, en vaak maar een heel erg klein beetje van jouw energie.

Hoe Helpt Emotioneel Intelligent Zijn Op Je Werk?

Het ligt er natuurlijk helemaal aan in wat voor een omgeving je werkt, en welke functie je bekleedt. Op het werk spelen er allerlei zaken die invloed hebben op de emoties van alle medewerkers. Kantoorpolitiek kan lastig zijn, is vaak niet te doorgronden, en toch heeft vrijwel iedereen ermee te maken. Als jij emotioneel intelligent bent, kan ook jij je mannetje/vrouwtje staan en omgaan met moeilijke situaties op het werk.

Sterker nog, als collega’s voelen dat jij emotioneel intelligent bent, dan werkt dat vaak aanstekelijk naar anderen toe. Zij ervaren dan jou positieve energie.  Zo zie je maar dat het werken aan je emotionele intelligentie (EQ) een positieve bijdragen kan leveren aan jouw levensgeluk en dat van jouw omgeving.

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht