Wat er in mijn genen geschreven stond
23 augustus 2017 

Wat er in mijn genen geschreven stond

Ik heb de genen van mijn ouders, van mijn grootouders, van mijn overgrootouders. Prachtige genen, grappige genen, leuke genen, minder leuke genen en botweg rotgenen. Mijn familie was gelovig. Het is dan ook niet verrassend dat het ook aan mij werd overgedragen. Gelovige genen. Met de genetische boodschap: ‘je bent zondig!’

Geneigd tot alle kwaad

Vanaf mijn geboorte werd ik opgevoed in een gereformeerde omgeving waar de norm was: ‘Je bent zondig’. Elke menselijke cel was geneigd tot het kwaad. De mens was fout. Niet persé omdat hij iets verkeerds had gedaan, maar simpelweg omdat hij bestond. Mijn familie heeft het niet makkelijk gehad vanwege deze levensovertuiging. En ook voor mij was het ‘zwaar’ om zo te moeten leven.

In mijn jonge jaren werd ik er keer op keer aan herinnerd dat ik fout was, zondig, geneigd tot het kwaad en tot niets goeds in staat. Hoewel mijn ouders mij een ander leven gunden, bleef de overtuiging in mij dat ik van nature tot zonde geneigd was. Dus konden ze me niet alles meegeven over goedheid en innerlijke liefde.

Ik wil nieuwe genen!

Zes jaar geleden kon ik niet meer. Het was op. Ik wilde die zondige genen niet meer. Al lange tijd had ik ermee gebroken, maar nu was de maat was vol, doodmoe werd ik ervan. Mijn vraag was: hoe kan ik iets wat zo diep in mijn ziel gebrand is veranderen? Hoe en waar te beginnen?

De eerste stap was een coach zoeken om mijn verhaal, angst en schaamte mee te delen. Het is een strijd om aan iemand te bekennen dat je denkt dat je fout bent omdat je er bent, dat je echt voelt dat het niet oké is. Ook al voel je rationeel aan dat het niet waar is, het blijft moeilijk om met zo’n diepgewortelde overtuiging te breken.

Mijn energie had ik nodig om dit proces te kenteren. Om mijn genen te herprogrammeren met een nieuwe, positieve boodschap. Een boodschap van goedheid en van liefde.

Binnen zeven jaar nieuwe cellen

Het mooie aan het menselijk lichaam is dat er elke dag nieuwe cellen worden aangemaakt. Botten worden vernieuwd, bloed wordt ververst, de huid wordt hersteld. Na een periode van zeven jaar heeft het lichaam praktisch alle cellen vervangen. Deze nieuwe cellen werden het symbool van datgene waarmee ik mijn lichaam wilde voeden. De energie van goedheid en liefde moest door mijn lijf gaan stromen en mijn leven vorm gaan geven.

Het kostte veel tijd en moeite om de oude zondige cellen af te breken en de nieuwe liefdevolle cellen aan te maken. Voor mijn gevoel heb ik tijdens dit moeizame proces vrienden, familieleden en collega’s teleurgesteld. Ik kon niet altijd langskomen of bellen, want ik lag doodmoe op de bank. Maar ik bleef voor mezelf kiezen, voor dat interne proces dat van zonde naar liefde moest leiden.

Ik kon niet anders. Ik had een missie. Ik wilde niet meer geloven dat ik fout was om wie ik was. Ik wilde liefde voelen, zijn en verspreiden. Dat was wat ik diep van binnen ècht geloofde. Dat zat diep in mijn foute genen weggestopt. En in mijn ouders, grootouders en overgrootouders zat dit ook verborgen. Zij waren en zijn ook liefde.

Elke dag kiezen voor liefde

Het was ontzettend hard werken. Intussen zijn bijna al mijn cellen vernieuwd. Er zijn er nog een paar hardnekkige over die vervangen moeten worden. Ondanks alles voelen ze immers wel veilig en vertrouwd. Maar ik wil ze niet meer. Ik kies elke dag voor nieuwe liefdevolle cellen. Om zelf van te genieten, maar vooral om ook uit te mogen delen.

Waarom ik dit verhaal deel? Allereerst omdat het er simpelweg uit moet. Maar ook omdat ik zo vaak mensen tref die direct resultaat willen. Ze willen zich NU beter voelen, ze willen NU slank zijn. En ze willen niet elke dag KEUZES moeten maken, het moet allemaal vanzelf gaan. Het moet vooral geen moeite kosten om energieker te worden en minder stress te hebben.

Lieve mensen, veranderen gaat niet van de ene op de andere dag. Het kost tijd, soms kost het zelfs heel veel tijd. Bedenk hoe lang het duurde om je gewoontes en gedachten te vormen en hoe lang ze al in je genen zitten. Zo lang kan het ook duren om ze te vervangen voor dat betere, gezondere alternatief. Maar elke stap is er eentje! Gun jezelf die tijd en vergeet niet om ondertussen van de reis te genieten. En weet: het kost een lichaam maar zeven jaar om zichzelf compleet te vernieuwen.

Wat kies jij?

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Ilse
Door

Ilse

op 23 Aug 2017

Prachtig geschreven 💞 en natuurlijk héél herkenbaar. Wij komen allemaal uit licht en liefde het zit in ons allen geworteld 😍

Lizet
Door

Lizet

op 23 Aug 2017

En jij dus ook Ilse!

Heleen Kramp
Door

Heleen Kramp

op 23 Aug 2017

Goed geschreven. Deels herkenbaar. Waar vind je een goed coach?

Lizet
Door

Lizet

op 23 Aug 2017

Heleen, ik zag dat jij ook een e-mailbericht hebt verstuurd. Ik heb via de e-mail gereageerd!

Hellen
Door

Hellen

op 23 Aug 2017

Erken en accepteer pas dan sta je open voor verandering. Ieder persoon is de moeite waard, begin met houden van jezelf ❤️

Willemien
Door

Willemien

op 23 Aug 2017

Alle verandering start bij houden van je zelf en ohhh wat is dat moeilijk maar ook ik merk nu dat het kan werken ,lief zijn voor je zelf moeilijkste stap ooit. Maar met kleine stapjes gaat het mij lukken. Dank je Luxer voor je verhaal!!!

Brigitte
Door

Brigitte

op 23 Aug 2017

Zo herkenbaar, waar vind ik een goede coach.

Lizet
Door

Lizet

op 24 Aug 2017

Ha Brigitte, ik zie dat jij ook een e-mail hebt verstuurd over coaching. Via deze weg zal ik jou een bericht versturen. Groet, Lizet

Dennis
Door

Dennis

op 24 Aug 2017

Kijk eens op Hartenvolger.nl heeft mij enorm geholpen met mijn blokkades en overtuigingen. Hele fijne bewustzijnscoach

Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht